Épülettervek/Középület

A Selldorf Architects tervezi az Ontario-i Művészeti Galéria legújabb bővítését

2023.03.08. 16:54

Az átalakításért az az Annabelle Selldorf felelős, aki összetűzésbe került Denise Scott Brownnal a londoni Nemzeti Galéria Sainsbury-szárnyának átalakítása kapcsán. Toronto második legnagyobb művészeti múzeuma – mely 1900-ban nyitott meg – fennállása során hetedik alkalommal bővül. A terv egy különálló épülettömböt foglal magában a Frank Gehry által tervezett 2008-as bővítés mellett.

A múzeumkomplexum első tömbje egy korai 19. századi neoklasszikus kastély, mely 1900-ban épült és ma is áll a kampuszon. Az azóta eltelt években számos további felújításra sor került, többek között a KPMB Architects és a Hariri Pontarini Architects tervezte beavatkozások részeként.

Az épület megtervezésére a New York-i Selldorf Architects stúdión kívül a helyi Diamond Schmitt és a Two Row Architect stúdiót bízták meg. A Dani Reiss, kanadai üzletemberről elnevezett bővítmény egymásra pakolt kubusokból áll, melyek a komplexum közepén lévő park felé lépcsőznek.

"Az új bővítés tervezésekor az motivált minket, hogy olyat hozzunk létre, aminek egyszerre van karakteres, hatásos jelenléte, de kapcsolatot alakít ki a szomszédos Gehry-épülettel, a Grange Parkkal és az OCAD Egyetem városi környezetével, csaknem beleolvadva az égbe a fény- és éghajlati viszonyok függvényében." Annabelle Selldorf, a Selldorf Architects igazgatója

A homlokzat tükröződő felületű, apró, téglaszerű panelekből áll majd, amelyek rímelnek a szomszédos Gehry-épületre, ugyanakkor mégis egyedi megjelenést biztosítanak a kampuszon. Az új épület 13 új galériával bővíti a múzeum kiállítóterét, és 30 százalékkal növeli a művészet bemutatására szolgáló teljes területet.

A Two Row Architectet külön azért választották ki, hogy vezesse a "folyamatos konzultációt az őslakos vezetőkkel és közösségekkel", javítva az épület adaptálhatóságát, aktualitását és inkluzivitását. Ezen elvek a belső tereket a környezetével összekötő "kilátópontok" és teraszok koncepcióján keresztül jelennek meg építészetileg, a múzeum látogatóinak számára helyszínt biztosítva az összejövetelekhez.

Az új tömb látványos tömegképzése jól illeszkedik az ikonikus épületekkel tarkított eklektikus kampuszhoz, igazodva a globalizált építészet trendjéhez. A Denise Scott Brown által megfogalmazott kritika helytálló a torontói múzeum bővítése kapcsán is, az új épület ingerszegény belső terei hangulatában és esztétikájában közel állnak a londoni Nemzeti Galéria Sainsbury-szárnyának felújítási terveihez.

Forrás: Dezeen