Épületek/Középület

A sódomb lábánál — gyógyfürdő Egerszalókon

2009.04.23. 11:03

A törökországi Pamukkalét idéző gőzölgő sódomb lábánál épült fürdőkomplexum vertikálisan és horizontálisan is megmozgatott épülettömegeit lehetőség szerint a völgy dombfalainak tufatömbjébe süllyesztve, teraszírozva terveztük meg.
Jankovics Tibor építész írása.

Meghívásos építészeti koncepciópályázat során nyertük el a termálstrandból, gyógy-, wellness- és élményfürdőből, valamint gyógy- és wellness-szállóból álló projekt tervezési lehetőségét.

A komplex és rendkívül összetett tervezési program erős tervezői közreműködéssel, de a pénzügyi befektetők által felkért idegenforgalmi, gyógyászati, fürdőüzemeltetési és egyéb szakértők folyamatos kontrollja mellett alakult ki és vált többszöri módosulás után véglegessé.

Bár sok tapasztalatot szereztünk a hasonló funkciójú épületek, épületegyüttesek tervezése során, az elmúlt több mint két évtized alatt, ennek a feladatnak a megoldását különösen nehézzé tették az építési helyszín adottságai.

Az ipszilon alakban elnyúló völgy mozgalmas domborzatával sziklakibúvásaival, a törökországi Pamukkalét idéző gőzölgő sódombjával, kanyargó melegvizű patakjával szinte teljesen érintetlen, rendkívül érzékeny természeti környezetet képez. Az építészeti tervezés során az illeszkedést tekintettük vezérlő elvnek. Elkerültük azt a telepítési módot, amelynek során a völgybe, annak mélyebben fekvő, beépítésre alkalmas területeire jelentős méretű építmények kerültek volna mintegy gátat képezve, úgy az átláthatóság, mint a természetes légjárás vonatkozásában. Tagolt, egyben mozgalmas tömegképzést alkalmaztunk a nagyméretű, kompakt épületkubusok helyett.

A vertikálisan és horizontálisan is megmozgatott épülettömegeket lehetőség szerint a völgy dombfalainak tufatömbjébe süllyesztve, teraszírozva terveztük oly módon, hogy az összes vízszintes tetőfelület növénnyel beültetett zöld tetőként jelenjen meg. Úgy a strand öltözőépületeit és néhány árnyékolt medencéjét, mint a fürdő és a szálloda épületrészeit szinte a domboldalba tördelve telepítettük. A völgy mélyebb fekvésű területein helyeztük el a kültéri fürdőmedencéket és a többszintes látványtó rendszert, mely egyben a víztechnológia szerves részeként is funkcionál.

Az építés alatt álló szálloda és a részlegesen megvalósult termálstrand között helyezkedik el a 2007 szeptemberétől működő fürdőépület, mely alapfunkcióját tekintve egy jelentős kapacitású gyógyászati részleget, nagyméretű gyógy- és élményfürdőt, exkluzív wellness részleget, fittnesz-zónát és igényesen kialakított szépségfarmot foglal magába.

 


 

A fürdőépület előcsarnoka egy gyalogos hídon keresztül közelíthető meg. Sajnos a bejáratát jelölő kapuzatot, – bár tervei elkészültek – költségkímélés címén elhagyták.
Az előcsarnokból a beléptető rendszeren át juthatunk a tágas közlekedőtérbe, melyből lépcsőn és liften érhető el a medenceszinti öltözőcsoport, valamint a tetőszinten lévő fittnesz zóna és „szépségfarm”.

A bejárati szinten az előcsarnokból nyíló, hall-szerűen kialakított hosszanti tér képezi a gyógyászat központi terét. Ebben kapott helyet a gyógyászati diszpécser pult, továbbá innen közelíthetők meg az orvosi rendelők, az egyes gyógyászati részlegek, valamint a gyógytornatermek.

A nagy légterű fürdőcsarnok a terepszinten kapott helyet. (Ez alá már csak a gépészeti szint került, melyet további - csak extrém terhelés esetén üzemelő - öltözőcsoport egészít ki.)

 


 

A fürdőcsarnokot keskeny, nagymagasságú üvegkubus osztja két részre, mely helyet ad az egyes szinteket összekötő egykarú lépcsőnek és az alatta létesített télikertnek.
A transzparens, de akusztikai szempontból jól működő elválasztás biztosítja a gyógymedencék terének védelmét a másik részben működő élménymedencék és gyermekmedencék zajától. Mindkét medencerendszerből közvetlen kiúszási lehetőséget biztosítottunk a kültéri gyógy- és élménymedencékbe.
A hátsó falával a hegynek támaszkodó fürdőcsarnok nagyméretű üvegfalán át jó kilátás nyílik a sódombra, a külső medence és tórendszerre.

A fürdőcsarnok hegy felőli fala mögött a csarnok teljes hosszában egy kneip-folyosó húzódik, melyről kisméretű élménymedencék és élményzuhanyok nyílnak jól kiegészítve és gazdagítva a nagy medencerendszerek által nyújtott szolgáltatásokat.
A fürdőcsarnok sódomb felőli oldalához csatlakozik a kisebb légterű wellness-részleg, mely az igényes szaunák és gőzkamrák mellett egy kupolával fedett nagyméretű pezsgőmedencét is magába foglal.

A wellness-részleget nagyméretű kültéri rönkszaunák, valamint vizuálisan takart pihenő- és napozókertek egészítik ki.

A szaunákat magába foglaló csarnok mögött kaptak helyet a speciális masszázsfülkék, valamint az iszappakolás terei.

 

 

A nagyterű, galériás fürdőcsarnok belső terének karakterét, atmoszféráját a tágabb és szűkebb környezet sajátosságait felmérve és figyelembe véve igyekeztünk kialakítani.
A Bükk rohanó hegyi patakjai, sziklabarlangjai, a szilvásváradi fátyolvízesés, valamint az Egerben és környékén feltörő természetes héviz-források a nagyobb környezet inspiráló hatású jelenségei.

Az épület szűkebb környezetében a pár kilométerre található érseki riolittufa bánya,
a völgyet övező domboldal sziklakibúvásai, a völgyben található sódomb, valamint az arról lefolyó forróvizet elvezető patak együttes hatása szintén befolyásoló tényezők.

A fentiekben leírt, a környezet részét képező sajátos természeti adottságok hatása nagyon áttételesen, elvontan jelenhet meg az anyagválasztásban, a belső terek forma és színvilágában.

Az épületek külső felületén a nyersbeton és fémszerkezetű üvegfal mellett meghatározó anyagként csak a helyben bányászott riolittufa jelent volna meg (ez a megvalósítás során némileg változott), valamint a nagy felületű zöldtetők domináltak.

 

 

A belső terekben a nyersbeton mellett festés, valamint kő és kerámia burkolatok találhatók. A medencék felületét színvilágában a sódombéhoz illesztetten fehér és drapp kerámia ill. mozaik burkolatok alkotják. Egy-egy kiemelt elemet, például a gyermekmedencéket, az ugrótornyot, a törökfürdőt erőteljes színekkel jelöltünk.

Alkotótársaimmal együtt bízunk benne, hogy az épületegyüttes a teljes befejezettség állapotában, ha nem is hibátlan, de legalább egységes látványt fog nyújtani.

Jankovics Tibor DLA
Ybl-díjas építész
fotó: Zsitva Tibor


Egerszalók Gyógy- és Élményfürdő

generál tervező: Forma Zrt.
építész: Jankovics Tibor DLA, Deák László, Rácz Tamás - Forma Zrt.
építész munkatárs: Tavaszi István – Forma Zrt.
belsőépítészet: B. Soós Klára – Négy Vonal Stúdió Tervező Bt.
belsőépítész munkatársak: Taródi-Nagy Dániel, Kovács-Andor Krisztián – Négy Vonal S.T. Bt.
kertépítészet: Szloszjár György, Vastagh Gabi, Remeczki Rita, Helfrich Franciska – Garten Studió
tartószerkezetek: Dékány Endre, Dobri Béla – Stabil Kft.
épületgépészet: Mikola Lajos, Incze László, Kiss Károly – Forma Zrt.
vízgépészet: Szebeni László – Víz x Víz Kft.
tűzivízhálózat: Juhász Józsefné
épületvillamosság: Sax Dezső – Hochplan Kft.
strukturált hálózatok: Papp Zoltán – Johnson Controls Kft.
közművek: Türk Antal – Egri Közműtervező Bt.
konyhatechnológia: Szefcsik József – Quadrivium Bt.
orvostechnológia: Tóth Károly, Bihari Miklósné – Altero Kft.
üvegszerkezetek: Reith András
generál kivitelező: Strabag MML Kft.
belsőépítész kivitelező: Simon László - Zalaszentgrót
építtető: Szalók Holding Zrt.

Egerszalók Gyógy- és Wellnessszálloda

generál tervező: Forma Zrt.
építész: Jankovics Tibor DLA, Deák László, Rácz Tamás - Forma Zrt.
építész munkatárs: Tavaszi István – Forma Zrt.
belsőépítészet: Schinagl Gábor – Studió SCH Bt.
belsőépítész munkatárs: Banitz Nikoletta - Studió SCH Bt.
kertépítészet: Szloszjár György, Vastagh Gabi, Remeczki Rita, Helfrich Franciska – Garten Studió
tartószerkezetek: Dékány Endre – Stabil Kft.
épületgépészet: Mikola Lajos, Incze László, Kiss Károly – Forma Zrt.
gépészet hűtés-fűtés: Unger Tamás – Középület Tervező Rt.
tűzivízhálózat: Mátéfi Csaba – Antif Kft.
JET garázsszellőzés: Gál Tamás – Air Technik Kft.
épületvillamosság: Boda István, Siska Lajos – Panonelektro KKT.
strukturált hálózatok: Pató Zoltán – Johnson Controls Kft., Imre Dóra – G4S
közművek: Türk Antal – Egri Közműtervező Bt.
konyhatechnológia: Szefcsik József – Quadrivium Bt., Macsarkó István – Kende’s Kft.
üvegszerkezetek: Reith András
generál kivitelező: Hazai Építő Kft., Alpine Kft.
építtető: Szalók Holding Zrt.