Épületek/Középület

A szabadság érintése - Fogo Island, Műteremházak

2011.02.16. 15:08

A kanadai Újfundland melletti Fogo-sziget szigorú vidékén hat kortárs szellemiséget tükröző, geometrikus formálású műteremház épül Todd Saunders kanadai származású, Norvégiában élő építész tervei alapján, amelyek közül a Long Studio már elkészült. A különböző méretű kuckók elvonulásra és elmélyült alkotómunkára csábítanak, miközben kitárják a távlatokat az időtlen természeti környezet felé. A projekt szerepelt az ArchDaily Buliding of the Year 2010 pályázat döntőjében, a kulturális épületek kategóriájában.

Bevezető gondolatok
A Fogo-sziget a kanadai Újfundland mellett található, nagylelkű és független embereknek ad otthont, akik évszázadok óta dacolnak a halak nyomában a széllel és a hullámokkal. Az Atlanti-óceán északi térségének e vad vidékén élő szigetlakók érzékenyek és szerények, hagyományos életmódjukat döntően a természeti erőktől való fenyegetettség határozza meg. A Fogo-sziget a természetes finomság és maradandó szépség földje, egy olyan hely, ahol a mindenség körforgása nem törölte el az időt. Az emberek eltéphetetlenül kötődnek ehhez a helyhez. Gazdag kultúrával rendelkeznek, találékonyak, szoros kapcsolatot ápolnak egymással és a később ideérkezettekkel.

 

 

 

A Shorefast Alapítvány a Fogo-sziget lakóival együtt azon munkálkodik, hogy megtalálják eme különleges hely és kultúra megőrzésének különféle módjait. Mi a művészet nyomába lépve kerestünk új utakat ezen a téren. Olyan építményeket szeretnénk emelni, amelyek tükrözik gyökereiknket és tisztelettel fordulnak a táj felé, amely legalább annyira törékeny, mint amennyire ijesztő. Olyan házakat szeretnénk, amelyek megérintik képzeletünket és segítenek megtalálni a kapcsolatot múltunk és jövőnk között.

Koncepció
A Saunders Architecture összesen hat műteremházat tervezett a kanadai Fogo-szigetre a Shorefast alapítvány megbízásából. Ez a projekt a 2010-ben indult Művészetek Otthona Program (Arts Residency Program) alapját képezi. A Fogo-sziget különböző, távoli pontjain új műtermeket építenek, hagyományos új-fundlandi otthonokat pedig felújítás révén tesznek a művészek lakhelyévé. Szerte a világból várják a művészeket, akik hónapokig élhetnek és dolgozhatnak ezen a helyen.

 

 

 

A műtermek különféle formái mögött meghúzódó gondolat az volt, hogy hozzunk létre egy merész geometrikus építményt, amely határozott kontrasztot alkot környezetével, ugyanakkor csendesen bele is simul abba. A műteremházak alaprajzi kialakítását a környező táj arcának azokonaz  évszakokon át történő változásainak megfigyelése inspirálta, amikor azok használatban lesznek: tavasszal, nyáron és ősszel. A műtermek mindegyike a tenger felé tájolt és a földtől elemelt, így az ott lakó művésznek a szabadság és kötetlenség érzetét nyújtják. A kiválasztott anyagok (a különféle kanadai fenyőfajták, a festett felületek) és építési módszerek a Fogo-sziget helyi építészetét tükrözik. A környezeti hatások rajta hagyják nyomukat az építményeken, mialatt azok szépen öregednek. Mindegyik ház teljesen független mindenféle hálózattól, önmaga termeli meg a szükséges energiát és hasznosítja újra a saját hulladékát. Az elektromos energiát napelemek, a meleg vizet napkollektorok szolgáltatják, az tetőről lefolyó esővizet ciszternákban gyűjtik, a wc-k vízmentes kialakításúak. A műtermek fűtését fatüzelésű kályhák biztosítják.

 

 

 

Long Studio
A 120 m2 alapterületű műteremház koncepciója az évszakok váltakozására utal. A lineárisan elrendezett épületben három különböző rendeltetésű tér található. A bejáratot kijelölő fedett-nyitott tér a tavaszt és az alkotókedv felélénkülését jelképezi. E tér közepe nyitott, így itt tökéletesen lehet élvezni a Fogo-sziget hosszú nyári napjait. A ház középső és hátsó része teljesen zárt, hogy egy védett és elvonulásra alkalmas helyet biztosítson a külvilág elől, ám egyben kapcsolatot is teremtsen vele a környezet felemelő látványán keresztül.

 

 

 

A hosszú, lineáris elrendezésű épület a lehető legnagyobb megnyitásokat és padlófelületet kínálja. Mindkét véghomlokzatán óriási ablakok, valamint egy felülvilágító biztosítja a minél nagyobb természetes fénymennyiséget. A falak egyikét 1 m mélységűre terveztük, abban kapott helyet a tároló, a wc és a mosdó, falsíkban elhelyezett ajtókkal, elkerülve bármilyen vizuális törést a térben. A műtermek mindegyike pilléreken nyugszik a tenger felé néző oldalon, a bejárati felől pedig kis betonalapon, amely az épületet lehorgonyozza a földhöz. Ezzel a szerkezeti kialakítással a házak a szigetnek szinte bármely pontján elhelyezhetőek.

 

 

 

Tower Studio
Ez a 80 m2 alapterületű műterem egy vertikális jel az egyébként horizontális irányultságú tájban. Sokszor úgy hangsúlyozható legjobban a táj jellege, hogy egy azzal teljes kontrasztot képező objektumot helyezünk el benne. Ebben az esetben egy háromszintes műteremházat terveztünk. Az épület olyan benyomást kelt, mint egy magasan és büszkén álló tárgy a gyakran kemény vidéken. Az elforduló síkokból komponált forma az elmét próbára tévő origamit idézi. Mind a négy homlokzat különböző. A torony mindig magasnak látszik, és minden irányból másképp tárul fel.

 

 

 

Az alsó szint egyszerű tároló vagy alkotó tér, ahonnan lépcső vezet a két szint magasságát átfogó térbe. Az északi oldalon nagy ablak található, amely a tenger felé néz és - a legtöbb művész által igényelt - állandó szűrt fényt biztosít. A műterem szintjéről induló belső létra 6 m magasságban eléri a tetőteraszt, amely késő tavasztól kora őszig kiváló munkahelyet kínál a meleg napokon. Ez a kilátópont egyedülálló körpanorámát nyújt a környező vidékről. Építése folyamatban van. A Long Studio, a Tower Studio és a Short Studio tervezésében az iroda magyar munkatársa, Béres Attila építész is részt vett.

Bridge Studio
Ez a kicsi, 20 m2-es műterem a szemlélődés helye. Ez az elzárt, nem háborgatott hely az írók számára kínál inspiráló teret. Úgy döntöttünk, hogy az épületet elszakítjuk a parttól és pillérekre helyezzük a víz felé, mintegy saját szigetet alkotva. Egy pallókból álló hosszú híd vezet a szárazföldre, a jelenleg már ott álló épülethez. A tömegformát alkotó egyszerű doboz a tenger irányában megnyílik. A belső tér két részre tagolódik. A felső szint egy széles és mély asztal, amely a tenger felé fordul; az asztaltól jobbra kis fiókok helyezkednek el, amelyekben az író aktuális anyagait kéz közelben tarthatja. Az alsó szinten egy kicsi, bensőséges hangulatú könyvtárat találhatunk. Ez a munkahelytől való visszavonulás, a pihenés, az álmodozás, a lustálkodás helye, ahol akár egy pohár whisky-t is el lehet fogyasztani. Itt elhelyezheti az író saját könyvtárát és kiegészítheti azokat a Fogo-szigetről és Új-Fundlandról szóló könyvekkel.

 

 

 

A Fogo-szigeti Művészeti Társaság (Fogo Island Arts Corporation)     
A Fogo-szigeti Művészeti Társaság két párhuzamos programját képezik a különleges érzékenységgel tervezett kortárs terek és a helyreállított hagyományos épületek. Elsőként a Residency program nyitott a különféle területeken alkotó kortárs művészek számára, akik pár hónapot a Fogo-sziget közösségeiben szeretnének eltölteni. Másodsorban a Production program keretében workshopokat, művészeti projekteket, szemináriumokat, kiállításokat szerveznek. A két kezdeményezés minden szinten összekapcsolódik és együttműködik egymással. Mindkét program a helyi gyökerekre, valamint a helyszín és lakói ihlette témákra összpontosít. A kortárs művészek szívesen látott vendégek itt, hogy felfedezhessék saját maguk számára a minőségi design és a különleges helyszín adta lehetőségeket.


Fogo Island Studios

vezető tervező: Todd Saunders
építész munkatársak: Ryan Jørgensen, Attila Béres, Colin Hertberger, Cristina Maier, Olivier Bourgeois, Pål Storsveen, Nick Herder
tartószerkezetek: DBA Consulting Engineers
épületgépészet: Core Engineering Inc.
épületvillamosság: Core Engineering Inc.
műszaki ellenőr: Dave Torraville
generáltervező: Saunders Architecture
építtető: Shorefast Foundation, The Fogo Island Arts Corporation
építő: Arthur Payne & Edward Waterman

tervezés éve: 2008-2009
kivitelezés éve: 2009-2011 (a telep nagy része még épül)