Technológia

A takarékosság trükkjei

2011.05.17. 10:43

Bár először befektetésként jelentkezik, később az energiatakarékosság kulcsa lehet az intelligens épületfelügyeleti rendszer kiépítése. Számláinkat tovább csökkenti, ha tisztában vagyunk fogyasztási szokásainkkal, amit nagyban megkönnyít a megfelelő mérési rendszer kialakítása.(X)

Miért fontos a mérés az épületben?
Mindannyian tudjuk, hogy a modern energiahatékonyság elképzelhetetlen megfelelő mérési rendszer kialakítása nélkül. Egy komoly rendszer kiépítésének eredményeként a befektetett összegek mindenképpen megtérülnek a megtakarított, és így ki nem fizetett energiaköltségen keresztül. A Schneider Electric saját beruházásainak tapasztalataiból kiindulva tudjuk, hogy 8-10%-os energiacsökkentés érhető el már a mérési rendszerek kiépítésével is.

 

 

 

Ha viszont folytatjuk az energiahatékonysági beruházásokat, és átlépünk a passzív fázisból az aktív fázisba, akkor további 10-30%-os megtakarítás realizálható. A megtakarítás mértéke attól függ, mennyire alacsony hatékonyságúak voltak eddig az épületben alkalmazott megoldások.

 

 

 

Különböző forrásokból tudjuk, hogy az összes elfogyasztott energiából az épületek és a háztartások kb. 40%-ban részesednek*. Vagyis a felhasznált energia csaknem 50%-át az épületek és a háztartások működtetésére fordítjuk, így tehát célszerű ezen a területen kezdeni az energiahatékonysági intézkedéseket.

Milyen részekre bontható az energiafelhasználás az épületekben? A háztartásokban az energiafogyasztásért kb. 40%-ban felelős a világítás és a villamos berendezések, az egyéb épületek esetében pedig ez az érték meghaladhatja akár a 70%-ot is. Ezen épülettípusoknál a különböző hűtő-, fűtő- és szellőztető (HVAC) rendszerek és természetesen ismét a világítás a felelős az energiafogyasztás nagy hányadáért. Jól látható, hogy a villamosenergia-megtakarítások révén az összes elfogyasztott energia jelentősen csökkenthető, így az összes költségünk is mérsékelhető. A fűtő- és szellőztető berendezések szivattyú- és ventilátorhajtásainak fordulatszám-szabályozásával önmagában akár 30-50%-os energia-megtakarítást érhetünk el. A fordulatszabályzásra használt frekvenciaváltók beépítése előtt lehetőség van az említett megtakarítási érték pontosítására. A Schneider Electric egyik szimulációs szoftvere, az Eco2 segítségével bármikor egyszerűen kiszámíthatjuk a várható megtakarítási értékeket (energiafogyasztás, CO2-érték), illetve a megtérülési időt is. A szoftver ingyenesen letölthető a Schneider Electric weboldaláról. Ezáltal már a beruházás megkezdése előtt láthatjuk az azzal kapcsolatos adatokat, s ez jelentősen megkönnyíti a döntést magáról a beruházás indításáról.

 

 

 

A Schneider Electric komplett épületfelügyeleti rendszerrel rendelkezik, kezdve a villamosenergia mérésétől és menedzsmentjétől a HVAC rendszerek működtetésén és automatizálásán keresztül, egészen a világításvezérlésig vagy beléptető- és megfigyelő- (kamera) rendszerekig. Komplett megoldás egy kézből, egy felügyeleti szoftverrel, amely nagyban segíti a különböző gépészeti és villamos rendszerek integrációját és felügyeletét.

Természetesen a mért értékek, mind a villamos (fényerő, amper, feszültség, kWh stb.), mind pedig az egyéb környezeti paraméterek (hőmérséklet, nyomás, CO2-szint stb.) megjeleníthetők (például képernyőn kirajzolhatók). A kritikus szintekhez automatizmusok köthetők (például, ha a kritikus szinthez közelít a CO2-érték, akkor a rendszer beindítja a szellőztetést, levegőcserét), és a paraméterek eltárolhatók, visszanézhetők (naplózás időbélyeggel). Így akár különböző, a Schneider Electric szoftverekben megtalálható algoritmusok alapján felállíthatók a jövőre vonatkozó trendek is. Ezek alapján például energialekötések is megvalósíthatók, melyek tovább optimalizálják a számlákat. Ha egy üzemeltető több telephellyel rendelkezik, akkor a különböző pontokon mért értékeket összegezni lehet, és nagyobb mennyiségű szerződések köthetők a szabadpiaci elveknek megfelelően, megint csak jelentős megtakarítást eredményezve.

*Forrás:
EERE Building Energy Data book 2006
EERE Manufacturing Systems Footprint