Épülettervek/Lakóépület

A természet lágy ölén: a Cabin Balaton Vonyarcvashegyen

2021.07.19. 16:46

Béres Attila és Baráth Éva egy olyan szálláshely-típusépület megalkotására vállalkozott, mely egyszerre felel meg a mai "glamping" trendeknek, és a természettel való mély kapcsolatteremtés és elvonulás igényének. A vonyarcvashegyi Cabin Balatont a tervezők szavaival mutatjuk be. 

Észak-Amerikában és Skandináviában nagy hagyománya van az erdei kabinházak építésének, a típus azonban világszerte egyre nagyobb népszerűségnek örvend, ami egyszerre köszönhető a városi ember természetközelségre való növekvő igényének, illetve az egyre erősödő tiny house mozgalomnak. A kis kabinok persze nem csak privát nyaralóként, de szálláshely-típusként is egyre több tért hódítanak. Tervezésük során a természettel való harmonikus kapcsolódás mellet fontos szempont a praktikus kialakítás is: az épületekben a lakó- és hálótér mellett a konyha és fürdőszoba kialakítása is elengedhetetlen, még akkor is, ha ezekben csak a legalapvetőbb funkciókat találjuk. A kényelem mellett a fenntarthatóságra is egyre nagyobb hangsúly kerül, ami a stílusos, előregyártható épületek tekintetében különösen fontos. A Béres Építésziroda munkatársai a következő képpen írják le munkájukat: 

A Cabin Balaton ötlete 2019-ben született meg. A beruházó, egy balatoni kötődésű testvérpár megbízása alapján egy olyan mini-nyaraló vagy vendégház prototípusát igyekeztünk megalkotni, mely a Balaton-felvidék építészeti hagyományaihoz úgy illeszkedik, hogy akár több helyszínen is megépíthető legyen. Első lépésként Vonyarcvashegy északi részén, egy részben még érintetlen, a lakóövezet szélén elhelyezkedő természeti területen két ütemben egy-egy korszerű építészeti gondolkodáson alapuló, kortárs arculatú szállásépületet valósítunk meg.

Fontos tervezési szempont volt a tradicionális épületforma újraértelmezéséből, továbbgondolásából eredő, kissé talán feltűnő, de letisztult építészeti megformálás. A praktikus kialakítás, a hatékony energiafelhasználás, a magas minőségű, természetes anyagok alkalmazása és a magas műszaki színvonal is a vezérelveink közé tartozott. A tervezés során kiemelt figyelmet fordítottunk a különleges adottságú, mezőre emlékeztető és egy fákkal borított domboldalra néző telek értékeinek kihasználására, a kilátás látképre hangolására.

Esztétikai szempontból egyik alapelvünk a tárgyszerű, elegánsan természetbe illesztett épület megformálása volt, egyben igyekeztünk korszerű eszközökkel, friss tömegformálással és részletképzéssel a házat a mai kor lenyomataként is értelmezni. Az egyszerű geometriai formák, a könnyed terepbe és tájba illesztés, valamint az időtálló idomok, anyagok és burkolatok használata is ide vezethető vissza.

Az épület tervezési programja talán legjobban egy természetbe illesztett hotelszobaként írható le. A szállásépület fő helyiségei egy élére fordított, négyzet alapú hasáb tömegben helyezkednek el. Az épület legkedvezőbb tájolású homlokzata teli üvegezésű. Itt kapott helyet a hálószoba. A túloldalon hasonlóan nagyvonalú üvegfelület mellett található az étkező, melynek védettségét egy részben fedett terasz biztosítja. Az itt leírt két fő helyiség között egy központi blokkban helyeztük el a tusolóval, mosdóval és WC-vel ellátott fürdőszobát. Ennek falai mentén található egy mini-konyha, beépített kétrózsás főzőlappal, hűtőszekrénnyel és mosogatóval, valamint egy gépészeti fülke is. Az első épület várhatóan 2021 végén készül el, így hamarosan fogadhatja majd a városi tempótól elszakadni vágyó látogatókat.

Szerk.: Paár Eszter Szilvia