Technológia

A természet mintázataitól a városi motívumokig

2015.06.29. 12:33

Faerezet, -repedések, -csomók, kő és beton, natúrfém-felületek, izgalmas fotográfia és grafikák: egy UV-lakk alapú digitális nyomtatási technikának köszönhetően a bútorgyártók és a belsőépítészek szabadon elereszthetik fantáziájukat, ha egyedi mintákat álmodnak meg fa, üveg, műanyag és gipszkarton felületekre. 

Digitális nyomtatás a belsőépítészetben

A vizuális kultúra reneszánszát éljük, akaratlanul is naponta több tucat gyönyörű fényképet, vagy HD felvételt látunk. Éppen ezért az építészetben, belsőépítészetben alkalmazott digitálisan nyomtatott felületeknél különösen fontos, hogy a nyomtatott kép minősége megfeleljen korunk elvárásainak. Az egyik legkorszerűbb technológia esetén a nyomtatott felületre felhordásra kerül egy UV-lakk réteg. Ez biztosítja a felület tartósságát és a nyomtatott kép védelmét, így a vegyszerálló, karcálló, kopásálló, hő- és fényálló hordozókon a képek pont ugyanolyan jól mutatnak, mint a digitálisan megtekinthető eredeti példány.
Repterek, kórházak, szállodák, középületek berendezésekor tipikus megoldás a gipszkartonra nyomtatás, de a hordozólapok vonatkozásában ennél sokkal többféle anyag, táblaméret és vastagság áll rendelkezésre. Legegyszerűbb talán a natúr forgácslap, amely elérhető nehezen éghető és nem éghető változatban, és így alkalmas például kiállításépítéshez, boltberendezéshez. A hagyományos dekorlemezre történő nyomtatás is lehetséges. A technológia előnye, hogy bizonyos fokig strukturált felületeken is lehetőség van képek elhelyezésére, így például tömörfán, ahol tökéletesen sima nyomatok készülnek. Dibond és üveg felületekre is lehet nyomtatni, és az igény is egyre nagyobb olyan egyedileg nyomtatott elemekre, amelyek vizes helyiségben, fürdőszobában vagy akár fürdőkben is használhatóak.
Egyedi megrendelésre, bármilyen mintázat vagy egyénileg hozott kép digitalizálható és rányomtatható a különféle hordozókra. Kisméretű minták sokszorosításával táblaméretű ismétlődő motívumok is elkészíthetők. Az MB Digitalprint szolgáltatás Magyarországon kizárólag JAF Holz kínálatában érhető el, natúr forgácslap, gipszkarton, HPL, rétegelt lemez, dibond, üveg hordozókra.

Az MB Digitalprint szolgáltatás Magyarországon kizárólag JAF Holz kínálatában érhető el, natúr forgácslap, gipszkarton, HPL, rétegelt lemez, dibond, üveg hordozókra.