Közélet, hírek

A terület kicsi. A repertoár nagy. A megoldás jó. – Beyond the Blue

2008.01.14. 12:29

Coop Himmelb(l)au kiállítás Bécsben.
Immáron nem újdonság, hogy a bécsi Iparművészeti Múzeum az építészet köré időszakos kiállítást rendez - Zaha Hadid és Frank O. Gehry után most Coop Himmelb(l)au követi az élvonalat meghatározó irodák bemutatóinak sorozatát.

Immáron nem újdonság, hogy a bécsi Iparművészeti Múzeum (MAK) az építészet köré időszakos kiállítást rendez - Zaha Hadid és Frank O. Gehry után most Coop Himmelb(l)au követi az élvonalat meghatározó irodák bemutatóinak sorozatát.

 

 

A zárójeles l-lel a nevében is különleges építész iroda, mely 1968-ban Bécsben alakult és legutóbb a Nemzetközi Építesz díjat (International Architecture Award 2007) is elnyerte, mára a világ szinte minden részén képviseli magát. A negyven éves tevékenység az építészet, a várostervezés és a design területére egyaránt kiterjed, a Ghetty Foundation (Los Angeles) és a Centre Georges Pompidue (Párizs) állandó kiállítása mellett most a bécsi Iparművészeti Múzeum mutat be válogatást a munkákból.

A terület kicsi. A repertoár nagy. A megoldás jó. Az iroda egész eddigi munkásságát egy időpályán végigfutó képsorozat fedi le, bővebb ismertetés csupán a legutóbbi 3 projektre összpontosul. Kiállítva a BMW Welt, München (2001-2007); a Musee des Confluences, Lyon (2000-2010); valamint a European Central Bank, Frankfurt a.M. (2003-2011) egy-egy részletesebb, mind tervekkel, mind tanulmányokkal és egy 1:50-es modellel (!) ellátott terve. A kiválasztott projektek szemléltetésének részletessége a laikusokat és a szakembereket is egyaránt kielégítheti - csupán sajnálni lehet, hogy a felcsigázott látogató a kiállításrendezési alapelvekre mit se figyelve próbálja az irreálisan magasba helyezett anyagot is magáévá tenni. A befogadásra alkalmatlan anyagért kár, a csalódott látogató igényeit a kiállítás súlypontját képező részletes modellgyűjtemény mégis kárpótolja. A bemutató számára külön installációban kb. 170 modellt szemléltetnek, melyek felnagyított modellező asztalon, szemmagasságban elhelyezve kielégítő benyomást biztosítanak. Az építész képzel, képzeletének rajza a három dimenzió. Kiállítva a tárgy, téma a gondolat.

 

 

Az építészet nem homlokzat, nem tárgy vagy merev látványkép. Lényege nem szimplán a három dimenzió. Az épület áll, az ember mozog. A kiállítás üzenete - melyet már a cím: Beyond the Blue jelez - kettős: egyszerre tájékoztat és újradefiniál - Az építészet célja egy a funkciónak megfelelő, 3 dimenzióba zárt látványszekvencia, az építészeti tervezés feladata a megfelelő élménysorozat létrehozása.

 


Egy építész számára ez (jobb esetben) nem újdonság, ezen üzenetet szemléltetni viszont embert próbáló kihívás. A bécsi Iparművészeti Múzeumnak ez sikerült, az eredmény egy, az építészeti tervezés mögé mutató, laikust és szakmabelit egyaránt megszólító bemutató.

Az iroda legismertebb projektjei: BMW Welt (München), Musee des Confluences (Lyon), Groninger Museum (Groningen), Los Angeles Area High School #9 (California), Gasometer B (Bécs), Dachausbau Falkestraße (Bécs), SEG Apartment Tower (Bécs)

 

 

Fontosabb elismerések: International Architecture Award 2007, American Architecture Award 2005, Europäischer Stahlbaupreis 2001, Großer Österreichischer Staatspreis 2001, Deutscher Architekturpreis 1999).