Közélet, hírek

A tervezés fázisában tart a V2-Goldmann épületek bontása

2021.03.01. 15:16

2020 őszén látott napvilágot a hír, hogy lebontják a Műegyetem V2-Goldmann épületeit. Azóta kiderült, hogy az egykori Goldmann Menza és a villamoskar V2 tömbje helyén a BME Innovációs és Fejlesztési Központ épülhet fel. A bontással és az új épülettel kapcsolatos kérdéseinkre a BME sajtóosztálya válaszolt.

1983. január 10-én gyújtottak először alá a Goldmann Menza lábasainak, az azóta eltelt majdnem négyven évben pedig az épület funkciója változatlan volt, egészen tavaly őszig. Az egykor koncerteknek, az Aranyember Fesztiválnak otthont adó menzát mára kipakolták, s az épület a bontást várja.

A mellette álló villamosmérnöki karnak otthont adó V2-tömböt 1969-ben adták át, ám 2012 óta üresen áll. A szomszédos épülethez hasonlóan a V2 is meghatározó szerepet töltött be a budapesti kulturális életben: itt koncertezett többek között egykor az Omega, illetve a Bergendy is. Hincz Gyula Technika és Tudomány című 3,5x10 méteres üvegmozaikja ezen az épületen látható, a tervek szerint ezt viszont megóvják a bontás során. 

Megkeresésünkre a BME sajtóosztálya elmondta, hogy jelenleg a V2-Goldmann épületek bontásának tervezése zajlik, a bontás kivitelezésére közbeszerzési eljárást fognak kiírni és lefolytatni. Így a bontás konkrét időpontjáról jelenleg még nem állnak rendelkezésre információk.

Az ikonikus épületek helyére tervezett BME Innovációs és Fejlesztési Központjának új épületeire, létesítményeire vonatkozó tervek még nem készültek el.  A tervezésért a jogszabályban kijelölt ún. Beruházási Ügynökség, azaz a BMSK Zrt. felel.  A beruházás célja az egyetemközpontú innovációs ökoszisztéma kialakítása, hogy nemzetközileg versenyképes hazai tulajdonú vállalkozások jöjjenek létre, illetve fejlődjenek tovább. 

A V2 és Goldmann épületek helyén felépülő BME Innovációs és Fejlesztési Központot a leendő innovációs negyed területén lévő intézmények (BME, ELTE, Corvinus + SOTE), a kapcsolódó innovatív vállalkozások és a betelepülő KFI szervezetek integrált együttműködése és szolgáltatáshalmaza Budapest műszaki innovációs centrumává teheti, az innovációs ökoszisztéma támogató, katalizáló tényezőjeként.