Épületek/Középület

A tiroli ufómadár – meghökkentő turistaház Linz közelében

2015.03.03. 15:25

Osztrák falvakban viszonylag ritkán csalogatják a turistákat modern építészeti értékekkel. Itt egy kivétel, Peter Jungmann linzi építész munkája, amely üdítő jel a hagyományos tiroli miliőben. Az Ufogel fantázainév az ufó és a vogel (madár) szóból áll össze, magyarázandó, hogy az épület lábakon álló madárra hasonlít, ugyanakkor olyan ufó. 

A szóviccek ritkán jönnek be, vagy az, amikor egy épület hasonlítani akar valamire – ám itt a ízléshatárt szerencsére még belülről súrolták. Így vált kisház-a-természetben témájú blogok kedvencévé ez a családi vállalkozásban felhúzott turistaház. „Lakószobor kívülről, fafészek és tércsoda belülről” – állítják a helyi reklámbrosúrák Nußdorfban. Tény, hogy a negyvenöt négyzetméteres, kívül-belül vörösfenyő borítású Ufogel remekül szervezett és minden komforttal ellátott különleges menedék.

A dőlt alsó falak miatt az ötszög homlokzat viszonylag ritka az építészetben, itt viszont dombos környezetben, lábazaton állva egészen organikusnak és egyértelműen dinamikusnak hat. Valami oktaéder, amit csak úgy odagurítottak a domboldalba. Az ácsmunka is látványos, a külső borítás amorfan páncélzatszerű. Az ösvényről lapos lépcső vezet a kicsit megemelt házhoz, azon az oldalon csak kémlelőnyílásszerű, apró ablakok vannak. A ház másik frontján a panorámaablakok „hozzák be a természetet a házba”.

Az építész itt érzéki hatásokkal operált – a belsőt elönti a magashegyi fény, a fa szaga betölti a teret, és nem túlzás az állítás, hogy bent csak fát és eget látunk. A berendezés elüt a falusi turizmus zimmer frei világától. A modern és minimalista design bátran variál az íves és éles formákkal, inkább egy drága vitorláshajó kajütjére emlékeztet. Mindenütt minőségi anyagok – vaskányha főzőlappal, mosogatóblokk, fixen beszerelt asztallap nyolc személyre. A pad fölött az ablak előtti tágas párkány – ez a nappali központi helye, ott lehet a legjobban lekuporodni, bámulni kifelé.Az egész ház egyterű, a tető alatt található egy duplaágy, amelyet alacsony térelválasztófal szeparál el ügyesen, mellette ajtó nélküli újabb hálófülke további két személy részére. Az emelet íves hajlatai biztonságos védőburkot alkotnak, itt visszatérhetünk az archaikus menedékek melegséget adó világába. Az Ufogel padlófűtésű, a kályha csak kiegészítő opció. Klíma van. Néhány szabály: háziállatokat tilos behozni, dohányzómentes övezet, egy éjszaka 120 euró két főre, gyerekeknek 4 éves korig ingyenes. Helyet foglalni nem könnyű, a naptár erre az évre már majdnem betelt!

Nemes András