Közélet, hírek

A TSPC tervei alapján épülhet sportuszoda és élményfürdő Baján

2022.05.23. 13:06

Bár még 2017-ben készült egy koncepcióterv, ezután hosszú időre megakadt a beruházás, ami, úgy tűnik, most ismét lendületet kaphat. 

Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy folytatódhat a bajai sportuszoda és élményfürdő tervezése, miután a BMSK Zrt. kiírta rá a közbeszerzést. Az elképzelésnek része egy verseny- és tanuszoda, valamint egy fedett és szabadtéri élményfürdő is, az épületek között zárt térben lehet majd átjárni. 

Bár még 2017-ben készült egy koncepcióterv, a projekt évekre megakadt. Öt éve, ugyancsak közbeszerzési eljárás során, a bajai önkormányzat keresett tervezőt a Petőfi szigetre, a Május 1 sétányra elképzelt beruházás koncepciótervének elkészítésére, ami a Hajós Építész Iroda munkája nyomán született meg, és bár a kormány 2018-as határozatában támogatta is a fejlesztést, ezen a ponton hosszú ideig nem történt előrelépés. 

2021 nyarán ismét megjelent a Magyar Közlönyben egy kormányhatározat a projekt előkészítésével kapcsolatos intézkedésekről: ebben többek között arról is rendelkeznek, hogy a fejlesztés kiemelt kormányzati magasépítési beruházásként, több mint egymilliárd forintból valósul meg. 

Mivel a 2021 decemberében kiírt közbeszerzés eredménytelen lett, így idén februárban ismét megindították az eljárást, aminek lezárultával most a TSPC-t hirdették ki nyertesként. 

A beruházás keretében egy bruttó 7198 m2 alapterületű, legfeljebb 770 fő befogadására alkalmas, 600 fős lelátóval rendelkező, versenyek lebonyolítására alkalmas sportuszodát alakítanak ki, amelyben verseny-, bemelegítő és tanmedence is helyet kap a FINA előírásainak megfelelve. Ezen kívül egy önkormányzati tulajdonú, beépítésre nem szánt, különleges fürdőterület besorolású ingatlanon "a rendezési terv teljes felülvizsgálatával eszközölt beépíthetőség biztosításával" egy új, 2590 m2 alapterületű kiszolgáló és fedett élményfürdő épülettel, 1225 m2 vízfelületű és 1195 m3 összes víztérfogatú komplex élménymedencével 800 fő befogadására alkalmas élményfürdő épülhet meg, a szükséges parkolóhelyekkel együtt.

Az új létesítmény tervezett fő rendeltetése verseny- és tanuszoda, valamint egy fedett és szabadtéri élményfürdő, amely alapvetően lakossági, sportolási, edzési tevékenységeket és versenysport-rendezvények lebonyolítását hivatott kiszolgálni.

Ahogy a közbeszerzés leírásából kiderül, eltemetett termálkarszt található a környéken, akár Baja alatt is, így a mélyben található eltemetett karszt potenciálisan megcélozható. Az esetlegesen felhasználható termálvíz igénybevételének lehetőségét meg kell vizsgálni, mind az uszoda, mind az élményfürdő tekintetében.