Pályázatok

A varsói Nowy Teatr új többfunkciós kultúrközpontja – nemzetközi pályázat

2008.10.21. 11:22

A Nowy Teatrnak jelenleg nincs állandó lakhelye. A tervek szerint három év múlva költözik majd be abba a varsói Magdalinski utcai épületbe, melynek konceptuális megtervezése a kiírt pályázat tárgya.
jelentkezés a pályázatra: 2008. november 14.
a pályaművek benyújtása: 2008. december 30.
 

A Krzystof Warlikowski, a kortárs lengyel színház egyik legtehetségesebb alakja által igazgatott Nowy Teatrnak jelenleg nincs állandó játszóhelye. A tervek szerint három év múlva költözik majd be abba a varsói Magdalinski utcai épületbe, melynek konceptuális megtervezésére a kiírt pályázat tárgya. A 9000 m2-es területen egy új, interdiszciplináris kulturális központ kialakítását tervezik, jóval többet tehát, mint pusztán a „színigazgató színházát”.

A Nowy Teatr (Új Színház) több szempontból is egyedülálló lesz: egyrészt világhírű művészeti igazgatója, másrészt felvállalt kulturális szerepe, továbbá kitűnő helyi adottságai teszik azzá: a város szívében, a Mokotow lakónegyed házai között levő, kivételes adottságú ipari épületben talál majd otthonra. (E régi gyárépületben jelenleg a Városi Köztisztasági Vállalat működik.)

A pályázat tárgya
Konceptuális építészeti terv kidolgozása egy többfunkciós kulturális centrum céljait szolgáló épületre a meglevő épület modernizálásával, adoptálásával és átépítésével, beleértve egy tájépítészeti koncepció kidolgozását is.

A pályázat kiírója: a varsói Nowy Teatr

A pályázat jellege: nyílt, kétfordulós

A pályázat célja
Varsó új, a Nowy Teatr köré szerveződő kulturális központjának a konceptuális megtervezése, mely nemcsak a különböző művészeti területek számára kell vonzó bemutató helyet biztosítson, de szabadidős központként is kell funkcionáljon. A tervnek figyelembe kell vennie e leendő szerepkörök sajátosságait éppúgy, mint a meglevő épület és ipartelep építészeti és városi sajátosságait.

A pályázat nyelve a lengyel és az angol.

A pályázat lebonyolításának időtáblázata
A pályázati feltételekkel kapcsolatos kérdések névtelen benyújtása: 2008. november 7.
A pályázatra való jelentkezés benyújtása: 2008. november 14.
A pályázati részvétel elfogadása és visszaigazolása: 2008. november 24.
A pályázattal kapcsolatos kérdések névtelen benyújtása: 2008. december 9.
A kérdések megválaszolásának határideje: 2008. december 23.
Helyszíni szemle: emailben történő egyeztetés alapján
A pályaművek benyújtási határideje, 1. forduló: 2008. december 30.
A pályaművek zsűrizése. 2009. január 10–11.
A 2. fordulóba beválasztott pályaművek listájának kihirdetése: 2009. január 13.
A 2. forduló pályázati anyagainak beküldési határideje: 2009. március 24.
A pályaművek zsűrizése: 2009. április 4–5.
A pályázat eredményének kihirdetése: 2009. április 7.

A teljes pályázati anyag megtalálható a honlapon.


„Azt akarom, hogy a színház egy ablak legyen a világra. Nem fogunk egy állandó repertoár szerint működni. Azt akarom, hogy a dolgok természetesen alakuljanak ki. Hogy a párizsi Pompidou-hoz hasonlóan működjön: egy helyszín, ahol együtt van színház, mozi, könyvesbolt, olvasóhely, vizuális bemutatóhely, sőt még egy park is... Autentikus színházi életet akarok létrehozni varsóban... Nem azért akarok új színházat építeni, hogy egy űrt betöltsek. Egy olyan helyet keresünk, ami a közönséggel való párbeszéd centrumaként szolgál. Új időket élünk, új témák merülnek fel, amelyeket őszintén kell kezelnünk. Nem játszhatunk többé színházat rusztikus, Erzsébet kori környezetben, sokkal inkább egy régi gyárban vagy hasonló helyen. A kultúra egy olyan központják akarom megépíteni, ami azt célozza meg, hogy hidat verjen Berlin és Varsó között, Kelet és Nyugat között.” (interjú Krzysztof Warlikowskival)