Közélet, hírek

A világ 100 legjobb zöld kezdeményezésének egyike a megújuló koppenhágai konferencia- és tudásközpont

2013.08.13. 09:24

A VELUX Cégcsoport stratégiai partnerségével megvalósuló Green Solution House is bekerült a világ száz legjobb fenntarthatósági kezdeményezése, a Sustainia100 közé. A környezettudatos szempontok alapján megújuló koppenhágai hotel és konferenciaközpont így az év zöld megoldásának járó Sustainia Díj egyik várományosa is. A döntőbizottság tagjai között szerepel Arnold Schwarzenegger, a Sustainia Díj tiszteletbeli elnöke és Connie Hedegaard, az Európia Unió klímaváltozási biztosa. 

A Sustainia platform idén is meghirdette a fenntarthatósági projektek számára létrehozott Sustainia Díjat, amelyet minden évben a fenntartható társadalom megteremtését innovatív és hatékony megoldásokkal támogató kezdeményezéseknek ítélnek oda. A zsűri 2013-ban ismét tíz kategóriában – oktatás, energia, egészségügy, városfejlesztés, erőforrások, épületek, élelmiszer, divat, közlekedés és IT –, több mint ötszáz projekt közül választotta ki a száz legsikeresebb megoldást.

A VELUX Cégcsoport immár második alkalommal szerepel a rangos nemzetközi válogatásban. Tavaly a Model Home 2020 programja keretében létrehozott környezetbarát aktívházakkal, idén a dán Green Solution House stratégiai partnereként került be a legjobbak közé.

A Sustainia Díj átadására november 7-én Koppenhágában kerül sor. Az elismerést odaítélő döntőbizottság tagjai között van Arnold Schwarzenegger, Kalifornia állam korábbi kormányzója, a Sustainia Díj tiszteletbeli elnöke, Connie Hedegaard, az Európia Unió klímaváltozási biztosa, Gro Harlem Brundtland, Norvégia korábbi miniszterelnöke és Dr. Rajendra Pachauri, az éghajlatváltozással foglalkozó kormányzati testület elnöke, Nobel-békedíjas kitüntetett.

„Gratulálok mindazoknak, akik idén bekerültek a Sustainia100 válogatásba – úgy vélem, ők a fenntarthatóság igazi akcióhősei. Megoldásaik azt bizonyítják, hogy Kanadában, Kenyában, Guatemalában vagy Indiában is lehetséges olyan környezetbarát és gazdaságilag is fenntartható környezetet teremteni, amely a jelen és a jövő generációit egyaránt szolgálja” – mondta Arnold Schwarzenegger.

A fenntartható építészeti megoldások újszerű kombinációja

A Green Solution House a korábbi Hotel Ryttergården felújítási és bővítési projektjeként valósul meg. A várhatóan 2014-re elkészülő komplexum újszerű módon ötvözi a fenntartható építészeti megoldásokat. A homlokzaton található fényoptimalizáló modulok tiszta energiával látják el az épületet, gondoskodnak a belső terek fény- és levegőellátásáról és a beltéri hőmérséklet szabályozásáról. A ház elektromos energiaigényét a tetőszerkezeten található napelemek fedezik, az árnyékolás és a szennyvíztisztítás innovatív zöld technológiák segítségével történik. Tervezésekor fontos szempont volt szerkezetének bővíthetősége, alakíthatósága, hogy az épületegyüttes a jövőben a környezetbarátok egyfajta tudásbázisaként működjön.

A VELUX Cégcsoport aktívház koncepciójával segítette a tervezést, amely az épületek természetes energia-felhasználására fókuszál. Ennek célja, hogy a ház az ott tartózkodók számára – a friss levegőnek és a természetes fénynek köszönhetően – egészséges és minőségi lakókörnyezetet biztosítson úgy, hogy mindeközben fenntartható megoldások, valamint az anyagok újrahasznosítása révén a környezetet sem károsítja. Az energia- és vízfelhasználás, a biodiverzitás, valamint a beltéri levegő minőségének átfogó megközelítésével a Green Solution House tuljadonképpen újraértelmezi a zöld épület fogalmát.

„A Green Solution House bekerülése a Sustainia100-ba is alátámasztja, hogy az épületegyüttes tervezésénél alkalmazott aktívház koncepciónk sikerrel érvényesíti a fenntartható fejlődés elvét a közvetlen lakókörnyezetben. A napfény és a friss levegő nem csak a belső tereket teszik élhetővé, de a környezeti károk minimalizálásában is hangsúlyos szerepet kapnak – amely szintén kulcsfontosságú eleme az egészségesebb, minőségi életkörnyezet kialakításának. Büszkék vagyunk arra, hogy fenntartható építkezést támogató projektjeinket már másodszorra választották be a legjelentősebb zöld kezdeményezések közé” – nyilatkozta Őz Beáta, a VELUX Magyarország Kft. értékesítési vállalatának ügyvezetője.