Pályázatok

A világ legjobb diplomamunkái - ARCHIPRIX INTERNATIONAL Montevideo 2009

2008.05.09. 07:56

Az Archiprix International minden építészetet, településtervezést és tájépítészetet tanító egyetemet és főiskolát arra bíztat, hogy válassza ki a legjobb diplomamunkáját és a munkák tervezőivel pályázzon a versenyen. Azon tervezők munkái közül lehet szelektálni, akik 2006 július 1-je után diplomáztak. Pályázati határidő: 2008. június 15.
Figyelem! A BME-n
a tervek kari beadási határideje: 2008. május 19. hétfő, 12.00

Az Archiprix International minden építészetet, településtervezést és tájépítészetet tanító egyetemet és főiskolát arra bíztat, hogy válassza ki a legjobb diplomamunkáját és a munkák tervezőivel pályázzon a versenyen. Azon tervezők munkái közül lehet szelektálni, akik 2006 július 1-je után diplomáztak.

Pályázati határidő: 2008. június 15.

A diplomamunkák a verseny kiállításán, honlapján, illetve kiadványaiban szerepelni fognak. A projektek tervezői meghívást kapnak a verseny workshopjára, ami 2009 március/áprilisában lesz megtartva Montevideoban.

A részvétel ingyenes. Minimum 100 országból több mint 1400 fakultás részvételére lehet számítani, ezáltal az Archiprix International messze a legjelentősebb versenye a friss diplomas építészeknek, településmérnököknek és tájépítészeknek, aminek keretében megismerhetjük az építészet és oktatásának világtrendjeit.

A zsűri: 2008 júliusában minden pályázó munkáját egy független, nemzetközi zsűri fogja értékelni: Salvador Schelotto (Uruguay), Mario Schjetnan (Mexikó), Anne Lacaton (Franciaország), Juan Herreros (Spanyolország), Sou Fujimoto (Japán).

Montevideo 2009: A 2001-es, rotterdami verseny után 2003-ban Isztambulban, 2005-ben Glasgow-ban, 2007-ben pedig Shanghaiban rendezték meg az Archiprix Internationalt, a világ legjobb építészeti diplomamunkáinak egyedülálló versenyét. 2009 mácius/áprilisában ismét megmérettethetik magukat a friss diplomas építészek Montevideoban. A mindezidáig negyedjére megrendezett esemény házigazdája a Facultad de Arquitectura | Universidad de la Republica – Uruguay. A montevideói egyetem egyévszázados építész fakultásának ma 6500 hallgatója van. Az intézménynek nagy gyakorlata van nemzetközi rendezvények szervezésében, mint az évente megrendezésre kerülő Montevideo Szemináriuma, amin olyan nemzetközi hírű építészek vettek részt, mint Paulo Mendes da Rocha, Hiroshi Hara, Mecanoo és MVRDV. A kar nemzetközisége oly módon is megmutatkozik, hogy minden évben külföldi tanulmányutat biztosít a felsőbbéves hallgatók számára, illetve nem feledkezhetünk meg arról, hogy 2003-ban az Archiprix Internationalen döntös lett egy hallgatója, 2005-ben pedig a verseny első helyezettje örgebítette iskolája jó hírnevét.

Hunter Douglas-Díj: 2009. április 3-án, Montevideoban a legjobb projektek különdíjban részesülnek a Hunter Douglas cég jóvoltából, aki olyan ismert márkák gyártója mint a Luxaflex és a Luxalon.

A montevideói díjkiosztó mellett egy konferenciát is tartanak, ahol prezentálják és kiállítják a pályázott munkák terveit. A legjobb tervezők részt vehetnek egy nemzetközi workshopon a díjkiosztó előtt egy héttel.


A pályázat kari fordulóján részt vehet minden az Építészkaron készült diplomaterv, mely a 2007-es vagy a 2008-as évben került megvédésre.

A tervek kari fordulójára beadandó a terv A3-as portfoliója.

A kiválasztott terv és szerzője felkerül a legjobb tervek internetes nemzetközi adatbázisába, bekerül a terveket tartalmazó rangos nemzetközi kiadványba, és részt vehet a 2009 márciusában Montevideóban tartandó nemzetközi alkotóhéten.
A terv szerzőjének ugyanakkor vállalnia kell, hogy tervét az előírt formai követelmények betartásával angol nyelven átdolgozza, illetve saját költségén postázza azt Montevideóba.

A tervek kari beadási határideje (a korábban beérkezett kis számú tervre tekintettel):
2008. MÁJUS 19. HÉTFŐ, 12.00-IG MEGHOSSZABBÍTVA

A díjnyertes – és átdolgozott - terv postára adásának határideje: 2008. június eleje
Beadás helye: BME, Urbanisztika Tanszék, K. II. 73, titkárság
A beadott A3 portfoliókhoz csatoljátok az elérhetőségeiteket (email, telefon)

További információ:     http://www.archiprix.org/ vagy Szabó Árpád, BME Urbanisztika Tanszék, szabo.arpad/kukac/urbanisztika.bme.hu

Webprezentációk: Az Archiprix honlapján megtalálhatóak az egyre gyarapodó számú pályázati tervek, illetve a korábbi versenyek projektjei. A pályázók regisiztrációja révén teljeskörű adatbázisnak tekinthető azon felsőoktatási intézmények kapcsán, ahol építészeket, településtervezőket, illetve tájépítészeket képeznek.
Bővebb, illetve friss információt a verseny honlapján talál: www.archiprix.org