Épülettervek/Tervpályázat

A ZIP Architects Bogyó utcai győztes pályaműve

2021.03.25. 09:00

A Proform Ingatlanbefektetési Zrt. meghívásos ötletpályázatot hirdetett egy újbudai, barnaövezeti telken helyet kapó társasház koncepciójának elkészítésére. A ZIP Architects szerkezeti kialakításában innovatív terve a pályázat megosztott I. díjában részesült.

Helyszín

A tervezési helyszín Kelenföldön található, a Bartók Béla út és a vasút által közrefogott rozsdaövezeti zónában, ahonnan tömegközlekedéssel és kerékpárral könnyen megközelíthető a Dunapart az egyetemek és a belvárosi részek is. A környék közelmúltbeli fejlesztései – Etele Pláza, Bikás park, Kopaszi-gát – még vonzóbbá tették mind a tervezési területet mind a városrészt.

Beépítés – Tömegalakítás

A helyszíni adottságok erőteljes hatással voltak a beépítés kialakítására. A tömegformálás több lépcsőre bontható folyamatának kiindulópontja egy, a telek négyzetmétereit maximálisan kihasználó tömb lehelyezése volt. A kialakuló két keretes tömeget a benapozás megfelelő kihasználása érdekében egyes helyeken felszakítottuk, felszabadítva ezáltal a belső udvarokat. Végül a szintek lépcsőzetes játékával a kilátásra is reagálnak a tömegek, feltárul a Sas-hegy panorámája. Az épületek közötti terek és átlátások differenciáltabbak lettek és új tetőteraszok alakultak ki a fenti magasabb színvonalú lakásokhoz kapcsolódóan. Ezek a tömegalakítási lépések járultak hozzá ahhoz, hogy ebben a sűrű beépítésű zónában egy lazább szerkesztésű társasházi épületegyüttest helyezzünk el. A telek mellett futó vasút zajának csökkentése érdekében a beépítést úgy alakítottuk ki, hogy a vasút felé eső irodai tömb védje a lakások erre néző felületeit.

Tartószerkezet - Hatékonyság és fenntarthatóság

A tervünk újító látásmódjához nagyban hozzájárul a Bollinger+Grohmann irodával való közös együttműködés is, melynek köszönhetően az épület tartószerkezeti kialakítására egy jövőbe mutató alternatív lehetőséget tudunk felmutatni. A létesítendő épületegyüttes felmenő szerkezete 4 fő épületre különül el, melyeket a pinceszinten közös mélygarázs köt össze. A terepszint alatt jellemzően hagyományos vasbeton szerkezetek, a terepszint felett pedig hibrid fa-, acél- és vasbeton anyagú szerkezeti elemek jellemzik az épületek teherhordó vázát.

Az emeleti födémeket CLT födémpallókból, és a velük együttdolgozó vékony, vasalt felbeton rétegből terveztük. A födémek egy irányban teherhordók és a terheket süllyesztett acél gerendákra közvetítik. Az ily módon kialakuló síklemez födém az épületgépészet szabad konfigurálásának lehetőségét biztosítja. A felbeton réteg részt vesz az épület vízszintes terheinek a merevítő rendszerre való továbbításában, síkbeli diafragmaként viselkedik. A vízszintes terhekkel szembeni merevséget vasbeton magok biztosítják. A fa födémes rendszer által az épület súlya és így a szeizmikus terhek jelentősen csökkenthetők. A pinceszinti vasbeton oszlopok és falak monolit szerkezetek, a felszerkezeti oszlopok pedig előregyártott módon készülnek az épület kivitelezési idejének minimalizálása érdekében.
(A szerkezet építését sematikusan szemléltető folyamatábrához lásd a letölthető anyagokat.)

A választott építési módszerek, a racionalizált geometria és a nagyfokú előgyártás gyors építési folyamatot eredményeznek. A tartószerkezet kiválasztásánál elsődleges szempont volt a helyiségek nagyfokú variálhatósága, a költséghatékonyság és a kivitelezési idő lerövidítése.

A rendszer nagy rugalmasságot tesz lehetővé a bővítéshez és, ha szükséges, későbbi átalakításhoz. A minimalizált acél- és betonfelhasználással jellemezhető egyszerű tartószerkezet szintén összhangban van az erőforráscsökkentés és a fenntarthatóság elvével. A fa, mint környezetkímélő, megújuló anyag tartószerkezetben való nagy mennyiségű felhasználásával, a projekt ökológia lábnyoma tovább csökkenthető.

Funkció

Elsődleges funkcióként lakásokat helyeztünk el az épületekben, emellett a tervezési folyamat elengedhetetlen része volt, hogy a szolgáltatások is teret nyerjenek. A Bogyó utcai bevezető úton a lehető leghamarabb letereljük az autós forgalmat a tömbök alatt kialakított mélygarázsokba, így létrehozva a két tömeg földszintje között egy olyan passzázst, melyen üzletek sorakoznak, kiszolgálva mind az itt élőket, mind a városrészt. Innen nyílnak a lakótömbök főbejáratai, a lobbyk is. A lobbyból az 1. emeleten kialakított privát kertre érkezünk. Ezen keresztül jutnak el a lakók a saját lépcsőházaikhoz. Ettől az emelettől kezdődően a lakások uralják a szinteket.

A nyugati tömb belső udvara alá egy Self Storage szolgáltatás került elhelyezésre, melyre egyre növekvő igény tapasztalható napjainkban. Ez lényegében egy raktározási funkció, mely cégeknek vagy magányszemélyeknek egyaránt lehetőséget biztosít időszakos raktárbérlésre költözés, vagy bármilyen más esemény alkalmával. A vasút felé eső hátsó parazita tömb funkcióját tekintve leválik. Ebben a kisebb léptékű tömegben egy inkubátor ház kapott helyet, mely változatos bérleményeivel széles piacot tud kiszolgálni.

Lakások

A lakástípusok elosztása változatos. Egy kreatívan variálható rendszert alkottunk meg, melynek alapja a ház raszterhálós felépítése. A két főre szabott garzonoktól a nagycsaládos modellre illő lakásokig találunk számos variációt. A ház közlekedési rendszere fogatolt, ezek köré a közlekedőmagok köré szerveződik az épület. A belső raszterekben helyezkednek el a kisebb igényű, háttérben is működő funkciók, így a külső raszterekbe csak olyan helyiségek kerülnek, melyek a homlokzati megnyitást és a fényt igénylik. Attól függően, hogy hány egységből áll egy lakás több típust különböztettünk meg és ezeknek a típusoknak mindegyike illeszkedik ehhez az egyszerű, de mégis összetett és variálható rendszerhez.

ZIP Architects