Épületek/Lakóépület

A zöldövezet határán - Kilenclakásos lakóház a Róna utcában

2018.06.05. 15:30

Ott, ahol Zugló városias központi része kertvárosias jellegre vált, az Egressy út és a Róna utca sarkán, egy átlósan befutó mellék-kereszteződés hegyesszögében található az a trapézalakú telek, amelyre a kilenclakásos társasházat tervezte Ekler Dezső. Kivételes hely és felettébb exponált, kitűntetett helye van a környék városképében.

A szomszédos lakóházak mindkét utcában nagyobbrészt az utcafronti telekhatárra épültek. Kivételt a háztömb sarokházai képeznek, s ez a szomszédos tömbökre is jellemző. Rendre négy méter körüli előkertekkel vannak megoldva. A tervezett épületünket ezért (a kerületi Önkormányzat Polgármesteri Hivatal Városépítési Osztályával és főépítészével egyeztetve nem a telekhatára, hanem az hosszanti határoktól 4,50 méter távolságban helyeztük el. A trapéz alakú telek utcasarok felőli oldalán az 5 métert tekintettük az építési hely határának, ám ezt az épület telepítése messze nem használja ki. Az oldalkertben a telepítési távolságot tartottuk. A gépkocsibehajtót a csendes Róna köz felől alakítottuk ki.

Az emeletek három fogatosak, a lakások átlagosan 70 négyzetméteresek és három szobásak. A lakásokhoz fedett teraszok tartoznak. A tetőszinten épülő tetőteraszos lakás négy szobát tartalmaz.

A társasház arculatát úgy próbáltuk megfogalmazni, hogy olyan benyomást keltsen, mintha az épület hegyes szögben összefutó hosszoldalai a szomszédos házak sorát követve olvadnának össze egyetlen épületté. Ezt úgy sikerült elérnünk, hogy szintenként váltakozva illesztettük össze a két oldal lakás-egységeit, sajátos térbeli montázst hozva létre. Ahol az egyik utca felől tömör fal, ott a másik oldalon terasz van, és fordítva. Erre a térbeli ötletre szerveződik az egész épület. Reményeink szerint így az épület nemcsak a lehető legjobban illeszkedik a két utca képéhez, hanem azáltal, hogy a teraszok nem esnek egymás fölé, komfortosabb és intimebb külső tereket kapcsolnak a lakásokhoz.

Az elrendezésen túl az épület színezése ad még sajátosan oldott jelleget a megjelenésének. A hőszigetelt vékonyvakolatos homlokzat szürkészöld (Ral 6021) színe a szürkésfehér (Ral 9010) falú bemélyedő teraszokkal karakteres megjelenést kölcsönöz az kitűntett helyen álló 9 lakásos épületnek.

Ekler Dezső