Technológia

A zöldülés és modernizáció útján a tradicionális talajon maradva

2022.03.18. 14:01

A technológiai trendek változása komoly terhet ró az építészetre is: egyszerre innovatívnak lenni, követni a modern kor igényeit, mégis megőrizni a táj, a környezet és a kultúra identitását annak tudatában, hogy a végeredmény generációkat szolgál ki és kísér el.  Az egyensúlyi állapot megtalálása már tervezéskor és a felhasználandó anyagok kiválasztása során is komoly kihívást jelent: Hogyan maradjunk egy családi ház építésekor hűek a tájképhez, a környezet identitásához úgy, hogy közben 21. századi megoldásokat alkalmazzunk?

 A mindennapi életben hajlamosak vagyunk megalkudni és engedni, hogy a praktikum felülírja a formát és áhítattal csodáljuk a fordítottját egy-egy merész alkotás képében, miközben leginkább kiegyensúlyozottságra vágyunk otthonunk és munkakörnyezetünk kialakításakor egyaránt. Szerencsére ma már egyre szélesebb az olyan lehetőségek tárháza, melyek a modern technológiát és – gyakran akár a szó szoros értelemben is – a hagyományos alapokat ötvözik. Nagyszerű példa az ilyen találkozásra a Terrán napelemes tetőcserepe, a Generon, mely a klasszikus betoncserép és az újgenerációs szolárpanelek keresztezése, diszkrét köntösbe öltöztetve.

A Terrán Közép-Európa egyik vezető tetőcserépmárkája, 100%-os magyar tulajdonban lévő építőipari nagyvállalat, amely töretlen lendülettel halad a gazdasági növekedés útján. A cég 100 éve egy ember álmaként indult, mára pedig – hála a folyamatos fejlesztéseknek és a prémium minőségnek – az építőipar meghatározó szereplőjévé vált. Ezzel együtt a cégnél továbbra is kulcsfontosságúnak tartják, hogy hagyományaikat őrizve professzionális, a mai vásárlói igényeknek megfelelő termékeket kínáljanak vevőiknek. Eme kettősség egyébként a cég 360 fokos termékpalettájában is jelentkezik, mely egyszerre klasszikus és modern, de mindeközben teljes egészében környezettudatos. Nem titkolt céljuk továbbá, hogy elinduljon a szemléletformálás egy olyan irányba, ami még tudatosabbá teheti az embereket abban, mit tehetnek egyéni szinten a környezetükért.

Alapvetően a betoncserépgyártás az egyik legkedvezőbb energiafelhasználás és környezetterhelés szempontjából a tetőfedő anyagok közül: Azon felül, hogy a beton évezredes hagyományok szerint, természetes alapanyagokból készül, azaz gyártása már első lépésektől kezdve hozzájárul ahhoz, hogy a tetőcserepek előállítása kevésbé legyen káros a környezetünkre nézve, a Terrán termékei még hazai gyártásúak is. Ez pedig önmagában felelős lépésnek számít, hiszen a belföldi szállításnak köszönhetően a termékek útja jóval rövidebb, emiatt az a környezet számára is kevésbé megterhelő.

A Generon napelemes tetőcserép kifejlesztése egyfajta következő lépésnek számít ezen az úton, hisz mind szó szerint, mind átvitt értelemben az aktuális trendek és az időtállóság ötvözetének számít. Szó szerint, hiszen az egyes panelek alaphordozója ezúttal is beton, erre kerülnek rá cserepenként a szolárpanelek. Sőt, a Generont úgy fejlesztették ki, hogy az a Rundo és Zenit tetőcserepekkel kompatibilis legyen, ezzel biztosítva a későbbi bővítés lehetőségének megkönnyítését valamint a tető védelmi funkcióját a teljes tetőfelületen.

És igaz ez a kettősség átvitt értelemben is, mert maga a cserép használata szintén klasszikus építészeti megoldás, egy napelem „farmmal" ellentétben nem válik tájidegenné, alkalmazása nem töri meg a környezet építészeti ökológiájának identitását, miközben a tető a napelemekkel egy új funkcionalitást nyert azzal, hogy tiszta energiával fedezi az épületek és a benne lakók áramigényét, kompromisszumok nélkül. Ezzel a Generon pedig nemcsak pragmatikussá válik, de esztétikai célokat is betölt, szemben az átlagos szolárpanelekkel, melyek alkalmazása gyakran fentebb is taglalt egyensúly eltolódását, a funkció forma feletti győzelmét szenvedi el az építészeti értelemben vett tájkép.