Közélet, hírek

Aaron Betsky a velencei építészeti biennále 2008 művészeti igazgatója

2008.01.17. 11:47

A 2008. szeptember 14 – november 23. között látogatható 11. velencei építészeti biennále művészeti igazgatója az amerikai Aaron Betsky lesz. Kinevezésekor úgy nyilatkozott, hogy ”a 11. biennále az épületek mögötti építészetet reprezentálja majd.”

Paolo Baratta elnöklésével január 16-án összeült a velencei biennálékat koordináló bizottság, s kijelölte az építészeti, a filmművészeti, a tánc- és színházművészeti 2008-as eseménysorozatok művészeti igazgatói pozícióját betöltő szakembereit.

Megerősítették tisztségében Maurizio Scaparrót, a színházi-, és Ismael Ivót, a tánc-szekció eddigi vezetőjét. A mozgókép-szekció vezetője négy évre Marco Müller lett, így ő fogja levezényelni augusztus-szeptemberben a 65. velencei filmfesztivált. Az alapítvány általános igazgatójának Andrea Del Mercatót választották meg.

A 2008. szeptember 14 – november 23. között látogatható 11. velencei építészeti biennále művészeti igazgatója az amerikai Aaron Betsky lett.


Betsky Hollandiában tanult, és hat évig a rotterdami Holland Építészeti Intézet igazgatójaként dolgozott, tavaly óta pedig a Cincinnati Art Museum igazgatója. Betsky háromszor volt kurátora a biennále holland nemzeti pavilonjának, amely 2002-ben elnyerte a legjobb nemzeti kiállításnak járó Arany Oroszlánt.

Aaron Betsky kinevezésekor úgy nyilatkozott az idei témával kapcsolatban, miszerint ”az épületeknek nem az építészet kriptáiként kell funkcionálniuk, hanem segítségükkel kell megteremtenünk az otthonunkként szolgáló világot. A 11. biennále az épületek mögötti építészetet reprezentálja majd, helyspecifikus installációk, manifesztumok, a tájépítészet eszközeivel, és helyet ad az experimentális építészet képviselőinek is.”

forrás: sajtóanyag
http://www.labiennale.org