Épületek/Középület

Ahol a lónak (is) jó - fedeles lovarda, Orfű

2011.05.26. 15:35

Az iparosított mezőgazdaság mindig is mély sebeket ejtett a tájon. De bízzunk benne, hogy tájról, állatról, növényről másképp gondolkodó kisebb gazdaságok számára is elérhető lesz a kortárs építészet legjava. A Schill Gábor és Benkő Balázs által tervezett fedeles lovardát a lenyűgöző orfűi táj és egy nyitott megrendelő inspirálta, bizonyítva, hogy lehet olcsón, gazdaságosan is jó építészetet csinálni egy eddig meglehetősen mostohán kezelt területen.

Az ingatlan Orfű pazar vidékén található. A területen hétvégi házak, gazdasági épületek és panziók elvétve villannak fel. A terep lágyan hullámzik, akárcsak egy toszkán vidék. Az első út felért egy kellemes kirándulással, amiben tervezőknek ritkán van részük munka közben. A közkedvelt Bános lovarda ennek a gyönyörű völgynek is a legjobb pontján helyezkedik el.

 

 

 

A megrendelő már korábban átalakítatta a birtokközponton meglévő istállót. A lovak épülete jól illeszkedik környezetébe, és funkciói a mai kor igényeihez mérten egészültek ki. A területen található még jártatógép, szabadtéri lovaspálya, illetve különböző gazdasági tárolóépületek is. Az évek alatt igényes lovastanya alakult ki. A szolgáltatások teljessé tételéhez szükséges volt egy fedeles lovardára.

A megbízói elvárásoknak megfelelően gyorsan felépíthető, gazdaságos épületet kellett tervezni. A hely kisugárzása és a meglévő épületkomplexum igényessége inspiráló. Így a megrendelővel teljes egyetértésben nem „csak” egy fedeles született. Az új épülettel az egység súlypontja eltolódott, a korábban a vendégek számára kialakított parkoló és tér került középre. Egy ilyen új fókuszpontból indul a kedves látogató a „maga útjára”.

 

 

 

Az épület anyaghasználatával válaszol a már átalakított istállóépületre. A két, egymással szemközti épület aránybeli különbségét a főhomlokzatra helyezett személybejáró tömege oldja. A tetővonal szalagszerűen végigfutó rajzolata fogja össze a kompozíciót. Az egy állással meghosszabbított lovarda teteje „vastag” árnyékot vet, mely tovább bontja a geometriából adódó nagy felületet. Az épület maradék három homlokzata acél- és faszerkezetű. A hideg szürke acél és az akácfa természetessége illeszti a tömeget környezetébe. A pepitában elhelyezett, kiemelhető polikarbonát táblák a játékos megjelenés mellett biztosítják, hogy a fedeles lovarda időjárástól függetlenül jól használható legyen. Az alaprajzi funkciók egyszerűen és tisztán elkülönítik a nézőket a lovaglóktól. Az épület alkalmas hobbi célú lovaglásra, oktatásra, illetve kisebb versenyek megrendezésére.

Egy csarnoképületnek nem törvényszerű, hogy csak „szimplán” csak egy csarnok legyen. A kezdeti elképzelésnek megfelelően a fenti igények mind funkcióban, mind megjelenésében meg tudtak valósulni, azonban ehhez elengedhetetlen volt többek között a befogadó készség a megrendelői oldalon és nem utolsósorban a vidék kisugárzása…

Schill Gábor


Orfű fedeles lovarda

építész tervezők: Schill Gábor, Benkő Balázs - Sunday Plan Kft.

tervezés éve: 2009
kivitelezés éve: 2010
bruttó szintterület: 1000 m2
építtető: Bános Lovarda