Épületek/Középület

Akron Art Museum - a Coop Himmelb(l)au munkája Ohio-ban

2007.12.18. 09:51

Vezető tervező: Angus Schoenberger
Tervező cég: Coop Himmelb(l)au - Wolf D. Prix, Helmut Swiczinsky + Partner

A múzeumépületeket meghatározó koncepció sokat változott az idők során: a múzeumok ma már nemcsak tudást bemutató épületek, hanem önmagukban is városi koncepciók. A jövő múzeumai a város háromdimenziós jeleivé váltak, amelyek mai vizuális világunkra reagálnak. A múzeumok ma már nem csupán a digitális és analóg vizuális információk szerteágazó megjelenési formáinak adnak kiállítóteret, de a városi élmény meghatározó szereplőiként is funkcionálnak.

 

 

Az Akron Art Museum három részből épül fel. Ezek: a 'kristály', a 'galériadoboz' és a 'tetőfelhő'. A 'kristály' adja a főbejáratot és eligazító, összekötő szerepével a régi és az új épületben is nagy szerepe van. Nagyméretű, flexibilis tere bankettek, fesztiválok és egyéb rendezvények befogadására is alkalmas. A bálterem hagyomány szerinti zárt tere itt átlátható közösségi élmény-helyszínné válik. A 'kristály' bevilágításához, fűtéséhez és hűtéséhez szükséges energia alacsony szinten marad a nappal beáramló természetes fény maximalizálása és a stratégiai módon való elhelyezés révén. A 'galériadoboz' és a tető megvédi a déli tájolású 'kristályt' a közvetlen napfénytől. A tükröződő homlokzatburkolat ugyanakkor növeli a természetes napfény mennyiségét, így csökkenthető a mesterséges megvilágítás mértéke.

 

 

A 'kristályban' a mikroklíma-zónákat fűtésre és hűtésre hasznosítják. A különböző zónákban a helyiségekben való tartózkodás hosszúságának és milyenségének vizsgálatával optimalizálják a passzív és aktív légkondícionálást. Mivel a teljes légtömeg hűtésére és fűtésére csak a látogatók által használt terekben van szükség, a működési költségek és az energiafelhasználás mértéke jelentősen csökken.

 

 

A 'galériadoboz' nagyméretű terét csak néhány oszlop bontja meg, így elrendezése a különböző kiállításoknak megfelelően könnyen változtatható. A nagyobb művek teherlifttel szállíthatók ide a raktárból és a feltöltő dokkról. A galériaterekben nincs természetes fény, így a világítás a műveknek megfelelően beállítható, és a napfény károsító hatását sem kell számításba venni. A 'galériadoboz' és a 'kristály' padlója hűtött-fűtött öntött betonlemez. A betonlemezek tömegüknél fogva jobban tárolják a hőt, és ezáltal állandó, egyenletes hőmérsékletet biztosítanak.

A 'tetőfelhő' az épület felett lebeg, így a múzeumnak elmosódó keretet ad. A belső tereket lezárja, a külső felületeket árnyékolja, és vízszintes városi jelként működik annak látképében.

fordító: pf


Megbízó: Akron Art Museum

Tervezők: Coop Himmelb(l)au - Wolf D. Prix, Helmut Swiczinsky + Partner
Projektpartner: Michael Volk
Vezető tervező: Angus Schoenberger
Tervezőcsoport: Florian Pfeifer, Mona Bayr, Mona Marbach, Marcelo Bernardi, Philip Vogt, Dan Narita, Lorenz Bürgi, Daniela Kobel, Mohamed Fezazi, Robert Haranza, Tom Wiscombe, Dionicio Valdez

Ügyvezető tervezők: Westlake, Reed, Leskosky, Cleveland, Ohio
Partner: Ron Reed
Projektvezető: Rich Keilmann
Szerkezettervek: B+G Ingenieure, Bollinger und Grohmann GmbH, De Simone Consulting Engineers, Derrick Roorda
Gépészeti tervek: IBE Consulting Engineers
Akusztika: Arup Acoustics, New York, USA
Világítás: George Sexton Associates

A telek alapterülete: 8370 m2
Az épület alapterülete: 6045 m2
A befejezés dátuma: 2007