Közélet, hírek

Aláírták a Magyar Építészeti Múzeum és Központ tervezési szerződését

2024.02.22. 14:30

Újabb szakaszához érkezett a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (MÉM MDK) gyűjteményeinek elhelyezésére és bemutatására szolgáló épületegyüttes létrehozása: a felek aláírták a tervezési szerződést.

Az ünnepélyes eseményre február 20-án, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) irodaházában került sor. A szerződést az MMA elnöke Turi Attila, az MMA Titkársága részéről Richly Gábor főtitkár, valamint a nyertes ajánlattevők, a BIVAK studio Kft. ügyvezetője és egyben a tervező, Vass-Eysen Áron építész, valamint a Tér és Forma Szeged Kft. ügyvezetője, Vesmásné Zákányi Ildikó Erzsébet írta alá. Jelen volt még Vesmás Péter Ybl-díjas építész, az MMA rendes tagja és Máté Tamás építész, mindketten a nyertes pályázatot benyújtó tervezői közösség alkotói. 

A szerződés aláírása az akadémia történetében jelentős esemény, a beruházás összértéke az MMA valamennyi korábbi ingatlanfejlesztési értékét meghaladja, mondta el Turi Attila, aki reményét fejezte ki, hogy a Magyar Építészeti Múzeum és Központ műszaki átadása három éven belül megtörténhet. Az elkészült pályaműveket a közeljövőben egy kiállítás keretein belül tervezik elérhetővé tenni a nagyközönség számára, tette hozzá.

A MÉM MDK 2017-ben jött létre az MMA fenntartásában, amely feladata az intézmény új, állandó otthonának létrehozása az egykori Belügyminisztériumi Kórház területén, a felújított és ma már az intézmény kiállítóhelyeként használt Walter Rózsi-villa szomszédságában. 

Az MMA Titkársága kétszakaszos meghívásos, a részvételi szakaszban bármely építész iroda számára nyitott, a pályázati szakaszban kétfordulós építészeti tervpályázatot hirdetett a MÉM MDK új épületegyüttesének tervezésére. A helyszín a budapesti Városligeti fasor 9-13., a pályázat díjazására bruttó 45 millió forint. A tervpályázat fő feladata a teljes terület hasznosítás és az új főépület megtervezése volt, a meglévő, egykori Grünwald- és Herczel-szanatóriumok integrálásával. 

A nemzetközi tervpályázat győztese a Tér és Forma Szeged Építéstervező KFT. – BIVAK studio KFT. közös pályázata lett, melyről itt írtunk bővebben.

A bírálóbizottság elnöke Turi Attila építész, az MMA elnöke; társelnöke Lánszki Regő országos főépítész, az ÉKM építészeti államtitkára volt. Tagjai voltak: Tima Zoltán építész, az MMA rendes tagja; Salamin Ferenc építész, az MMA rendes tagja, az MMA Építőművészeti Tagozat vezetője; Szegő György építész, a Műcsarnok Nonprofit Kft. szakmai igazgatója, az MMA levelező tagja; Szabó Levente DLA építész, a BMGE Építészmérnöki Kar tanszékvezetője, a MÉSZ delegáltja; Sólyom Benedek építész, Erzsébetváros főépítésze; dr. Almássy Kornél, a MÉM MDK igazgatója, a BME Építőmérnöki Kar egyetemi docense; Jankovics Norbert művészettörténész; Vasáros Zsolt DLA építész, a BME Építészmérnöki kar tanszékvezetője, a MÉK delegáltja; valamint Dévényi Sándor építész, az MMA rendes tagja. Póttag volt Perényi Tamás DLA építész.