Nézőpontok/Kritika

Album és kézikönyv a szakrális épületekről

2008.12.23. 07:16

Rudolf Stegers: Sacred Buildings - A Design Manual (Birkhäuser, 2008)
a kötet többek között bemutatja a dunaújvárosi evangélikus templomot, Nagy Tamás alkotását

Rudolf Stegers: Sacred Buildings - A Design Manual
(Birkhäuser kiadó, 2008)

A szakrális épületek tervezése a tömeg, a tér és a forma megteremtésére való koncentrálás ritka és kivételes lehetőségét kínálja az építészek számára. A szakrális építészetet a többi épülettípusnál kisebb mértékben korlátozzák a funkcionális követelmények, a normák és a szabványos megoldások. Azaz a szakrális épületekkel lehetőség nyílik a tiszta építészet kibontakoztatására.

A most megjelent album fejezetekbe rendezi mindazt, amit a szakrális épületekről tudni érdemes, így ír a szakrális építészet jelenéről és múltjáról, bemutatja a templomok, zsinagógák és mecsetek tervezési elveit és technikai tudnivalóit, valamint elemzi a fény használatát a szakrális terekben. A projekteket bemutató fejezetben az elmúlt három évtized mintegy hetven megvalósult épületét (többek közt Jørn Utzon, Alvar Aalto, Peter Zumthor, Tadao Ando és Alvaro Siza munkáit) lehet megismerni képek és tervrajzok segítségével. Nagy öröm, hogy e fontos kötetben a kiválasztott épületek között találjuk Nagy Tamás dunaújvárosi evangélikus templomát is.

 
A könyv angol és német nyelvű változatban is kapható. 247 oldal, 111 színes és 729 fekete-fehér illusztrációval (szórólap pdf-ben csatolva).