Épületek/Ipari és kereskedelmi épület

Aldi a lovardában

2010.07.28. 14:13

Egy újabb bontást vizionáltunk, szürke, jellegtelen doboz-diszkonttal. Tévedtünk: a Tűzoltó utcai lovarda nemhogy megmaradt, hanem kifejezetten érzékeny felújításon esett át. Biczó Gabriella beszámolója a hajdani lovarda helyén épült áruházról.

Tavasszal nagy mozgolódás volt érzékelhető a ferencvárosi Liliom-Tűzoltó utca kereszteződésében. A Trafóval szemben, az egykori Kilián laktanya mögötti lovarda épülete - amely ki tudja hány évtizede üresen állt és egyre csak pusztult - új tulajdonost kapott. Az épületre kiaggatott molinók alapján pedig nem kellett különösebben előítéletesnek lennünk ahhoz, hogy aggódva figyeljük a folyamatokat: a BÁV ugyanis eladta a lovardát az Aldi üzletláncnak. Vízióinkban egy szürke doboz- épület sejlett fel, eltüntetve a téglaarchitektúrás, helyi védettségű lovardát.

A Ferencvárosi Főépítészi Iroda tavalyi keltezésű városmegújító terveiben, az előkészített, de még meg nem kezdett befektetői ingatlanfejlesztések között már szerepelt a Középső-Ferencvárosban, a Tűzoltó utca 10-16. szám alatt található volt BÁV raktár felújítása. Sersliné Kócsi Margit, a kerület főépítésze kérdésünkre elmondta, hogy a helyi védettség megmarad, az épület nem tűnik el, és bár egy-két kompromisszum született a tervekkel kapcsolatban, az Aldi nem ledózerolni, hanem felújítani kívánja az épületet.Így körülbelül 1030 m2 eladótérrel várja a vásárlókat. Fontos szempont volt, hogy lakóhely közeli helyszínt kerestek, a IX. kerületi lakosok diszkont árszínvonalon történő ellátásának céljából.

Közben az építkezés tovább folyt, és úgy tűnt a lovarda megmarad. „A beruházó partner volt, nem akarta eltüntetni az épületet, hanem mindenképpen meg akarta tartani"- ezt már Kendik Géza, a Studio A4 Iroda vezető tervezőjétől tudtuk meg. És valóban: az épület földszintes maradt, felújították a szép téglaarchitektúrát. Tízezer, kevert sárga-piros téglát cseréltek ki az épület felújításakor. A lovarda acélszerkezete is megmaradt, a doboz a dobozban elvet követték: „betettünk egy kapszulát, így bármikor átalakítható a jövőben a funkció úgy, hogy a szerkezet megmarad"- mondja Kendik Géza. A beruházói partnerségről árulkodik az is, hogy meggyőzhetőek voltak az oly sokszor kritikus ereszcsatornával kapcsolatban: a vertikális megtörés elkerülésének érdekében az ereszcsatornák az épületben kerültek elhelyezésre.

„Az alapvetés az volt, hogy az épület a park (a Liliom-Tűzoltó utca sarkán álló, Tűzliliom parkról van szó – a szerző) folytatása legyen, ehhez azonban le kellett volna bontani a vörös falkerítést, hogy a homlokzat legyen a térfal. Ezt sajnos a hatóságoknál nem sikerült elérnünk"- mesél a kompromisszumokról Kendik Géza. „A laktanya és a lovarda közötti fasort is szívesen bővítette volna a beruházó további növényzettel, de ez sem történhetett meg." A kompromisszumoknál maradva, bár az élelmiszer áruház árufeltöltő területe a harmada a többi Aldihoz képest, a hátsó udvari, parkoló részben kibuggyan az épületből, a vezető tervező szerint jó lett volna, ha fémdobozból sikerül ezt kialakítani. A vásárlók az épület Tűzliliom parkhoz közelebbi, árkádszerűen kialakított kapuzatán léphetnek majd be az áruházba, illetve itt lehet majd behajtani az autóknak is. Nagyjából 30 személygépkocsit tud majd befogadni az udvari parkoló. A rakodás szintén itt az udvarban történik.

Hogy mitől nem fog bedugulni az egyébként is igen szűk Tűzoltó utca, hogy mennyire van szükség egy újabb élelmiszer áruházra az egyébként is boltokkal és kereskedelmi funkciókkal jól ellátott Ferencvárosban azt nem tudjuk, de az mindenképp üdvözölendő, hogy a téglaarchitektúrás lovarda megmaradt, és csak annyi kompromisszum született, amelyet még elbír a felújítás.

Biczó Gabriella