Design/Formatervezés

Alkimistáké a világ - Ars Electronica: Radical Atoms

2016.06.29. 12:16

Az idei Ars Electronica Festival szervezői több száz művészt, kutatót, mérnököt és dizájnert hívtak össze, hogy megvitassák korunk radikálisan új felfedezéseit és kísérleteit; mindazt, amivel a "digitális forradalom" idején változtatni és jobbítani tudunk világunkon. 

Ars Electronica Festival
2016. szeptember 8-12., Linz

Míg a digitális forradalom által okozott kulturális és szociális "nyüzsgés" még mindig rengeteg megoldásra váró problémával szembesít bennünket, addig a zajban lassan felnőtt egy új generáció. A fiatal, kreatív tudósok és mérnökök új - olykor szokatlan - megközelítési módokat, friss megoldásokat adnak korunk kihívásaira, sőt sok esetben egy - vagy több - lépéssel már lehagytak bennünket. Ezek az Y generációs kutatók az anyagi és a virtuális világ adatait, az atomokat és a biteket vegyítik, hogy új anyagokat hozzanak létre és eddig még sosem látott jellemzőkkel lássák el őket. A liberális módszereikkel és fantasztikus vízióikkal hasonló "zajt" keltenek, mint a régmúlt misztikus kísérleteit végző alkimisták. 

Az idei Ars Electronica Festival tudományos tanácsadója az MIT Media Lab egyik híres professzora, Hiroshi Ishii lesz, míg a rendezvény fő kiállítását az MIT és az Ars Electronica Futurelab közösen szervezi. A 2016-os Festival Campuson jelen lesz Kína egyik legjobb műszaki és természettudományi egyeteme, a C9 Liga tagja - az ország 9 legtekintélyesebb egyetemének szövetsége -, a Pekingi Tsinghua Egyetem.Radikális atomok

Hiroshi Ishii 1995-ben vált világhírűvé, amikor útjára indította a 'Tangible Media' csoportját az MIT Media Lab keretein belül, ahol látványos prototípusok garmadájával értelmezte újra az emberi-gépezetet. Most két évtized után, egy másik forradalmi kutaóprogramot indított: Radical Atoms. Ezúttal meglehetősen nagy terve van, hiszen célja az ember alapvető fizikai határainak megsemmisítése. Olyan objekteket kíván alkotni, amelyek úgy, és olyan gyorsan képesek saját felületük módosítására, akárcsak digitális társaik. Alkimistáké a világ

Az Ars Electronica Festival nemcsak a technológiai koncepciókra és víziókra koncentrál, hanem azokra is, akik mindezek mögött állnak. Kik azok az emberek, akik jövőnket alakítják? Mi hajtja őket egyre csak előre? Kivel, kikkel dolgoznak és egyáltalán, milyen munkakörülmények között születnek meg szertelen ötleteik? Néhányuk célja és kísérletei hasonlóan utópisztikusak, mint elődeiké, akik megrögzötten kutatták az örök élet, a halhatatlanság és az aranycsinálás titkát, akik elkészítették a bölcsek kövét. A 21. század tudósai szokatlan módszereikkel, érdekes elméleteikkel most a már általuk kitaposott útra léptek, miközben új szövetségek és a kollaboráció eddig ismeretlen formái alakulnak ki. Művészet, technológia, társadalom

A fesztivál szervezői minden évben rengeteg kivételes programmal várják a látogatókat, akik személyre szabott programfüzettel a kezükben/zsebükben járhatják be a konferenciák, előadások, panelbeszélgetések, kiállítások, koncertek és performanszok hadától hemzsegő rendezvényt. Az összművészeti-tudományos programok helyszínéül idén is a PostCity, az Ars Electronica Center, az OK Kortárs Művészetek Központja, a CENTRAL, a Linzi Művészeti Egyetem és a LENTOS Művészeti Múzeum szolgál.  

Kiállítások

Az egyik legfontosabb kiállítás az OK Centerben található CyberArts show, ahol azok a munkák láthatók, amelyek az Ars Electronica díjára érkeztek a világ minden tájáról. Ezek a munkák megmutatják, hogy hol tart és mi történik jelenleg a digitális művészetben. A fesztivál másik helyszínén, az Ars Electronica Centerben 3000 négyzetmétert foglalnak el a különböző kiállítások. Konferenciák

Kutatók, tudósok, vállalkozók, mérnökök, szakértők, aktivisták gyűlnek össze, hogy egymásnak és a látogatóknak különböző szimpóziumokon meséljenek tapasztalataikról, kihívásokról, megoldásokról, nézőpontokról és mindemellett inspirálják egymást. 

Koncertek

A szeptember 8-án induló ötnapos médiaművészeti fesztivál legerősebb programját a zene és a vizualizáció alkotja. A linzi Donaupark szabadtéri színpaddá alakul szeptember 10-én, de másnap már rögtön a zenekari, digitális és elektronikus zene egyvelegét, vizualizációval kiegészítve, élvezheti a közönség.


 

Deep Space 8K

A Deep Space 8K az Ars Electronica Center egyik feledhetetlen élményét biztosítja 16x9 méternyi, földtől a plafonig terjedő kivetítőjével. Gigapixeles fotók, ultra magas felbontású és minőségű videók, virtuális 3D applikációk 8K felbontásban.

u19 - Create your world - az új nemzedék fesztiválja

A fiataloknak szóló Future Festival az új ötletek melegágya, megoldások, koncepciók, a jövőnkre fókuszáló kísérletek játszótere - ahol az ötletgazdák ráadásul piszkosul fiatalok, hiszen nem érték még el a 19. életévüket. 

 
fordítás: Fürdős Zsanett

További információ, jegyek, programok az Ars Electronica Festival honlapján