Technológia

Álmennyezeti trendek: látvány és tartalom

2023.04.04. 15:26

Napjaink innovatív álmennyezeteinek nem csupán funkcionálisan kell teljesíteniük feladatukat, de dizájnos megjelenésükkel, könnyű kezelhetőségükkel és nem utolsó sorban csekély környezeti terhelésükkel megújuló műszaki megoldásokat kell, hogy nyújtsanak. Ilyenek a Knauf Ceiling Solutions megoldásai között a HERADESIGN termékcsalád tagjai, amelyek Európa szerte látványos és különleges funkciójú épületek esetén járulnak hozzá a használati komforthoz.

Edinburgh-ben, az Egyesült Királyságban találkozhatunk azzal az oktatási központtal, amely a város világhírű egyetemének részeként működik. Az épület tervezőinek elsődleges céljai között szerepelt, egy olyan stílusos környezet megteremtése, amely tükrözi a világváros, és az intézmény vibráló, dinamikus jellegét. A hangsúly az ipari esztétikán volt, amelynek megnyilvánulásai az épületen mind építészeti megközelítésben, mind anyaghasználatban nyomon követhetők.

Számos más műszaki megoldás között ilyen elvek alapján esett a választás a Knauf Ceiling Solutions HERADESIGN álmennyezet termékcsaládjának elemeire. Ahogy annak neve is jelzi, kifejezetten dizájn termékvonalról van szó, amely rugalmasan igazodik a változatos tervezői elképzelésekhez.

A HERADESIGN termékvonal színes álmennyezeti kínálatából az új Creative akusztikai panelek, a Sonic Element Plus mennyezeti megoldások feleltek meg legjobban a Reiach and Hall tervezőiroda elképzelései szerint megvalósult egyetemi épület belső tereinek kialakításához. A Knauf Ceiling Solutions innovációi kínálta korlátlan tervezési lehetőségek, a kreativitás szabadsága, vagy a manapság elengedhetetlen energiahatékonyság mellett a HERADESIGN termékcsalád maximálisan teljesíti a korszerű álmennyezetekkel szembeni elvárásokat.

Európa szerte népszerű anyagok használatára egy másik jó példa az a németországi projekt is, ahol egy 18. századi parasztház istállójából modern, közösségi könyvtárat alakítottak ki. A kiemelkedő akusztikai teljesítményű, fagyapotból, környezetbarát gyártással készült HERADESIGN álmennyezet a németországi Schweinfurtban ékesíti a figyelemreméltó belmagassággal rendelkező Gundelsheim könyvtárat. Az épület megvalósításának lehetőségét 2016-ban a schweinfurti Schlicht Lamprecht Architekten iroda pályázaton nyerte el. A könyvtár szíve egy világos és nyitott, polcokkal ellátott tér, amelyet két "pajtát" tartó oszlop választ el.

A projekt különlegessége nem csak az épület korábbi felhasználása és az éles funkcióváltás volt, hanem az is, hogy az eredeti terv, utólagos változtatás nélkül valósulhatott meg két fiatal építész, Stefan Schlicht és Christoph Lamprecht tervei szerint. 

Műszaki tartalom és dizájn

Az új HERADESIGN Alpha+ termékcsalád a fagyapotból készült akusztikai panelek új kategóriája: igazi plusz az akusztikai hatékonyság, az ökológia és a dizájn sokoldalúsága szempontjából – nyolc különleges árnyalattal, valamint a színpaletta szinte végtelen választékával. 

A merész és tartós színekkel az építészeti tervezésben nemcsak a belső megjelenés válik egyedivé, de az teljesen új dimenziót nyit belső terek kialakításában. A hangelnyelő filcréteggel ellátott akusztikus panelek kiváló akusztikai teljesítményt biztosítanak, amelyet a fagyapot akusztikai lap, és a panel hátoldalára laminált, speciális filcréteg innovatív kombinációja tesz lehetővé.

Az innovációnak köszönhetően a termékcsalád tagjaival magasabb zaj elleni védelem érhető el, kisebb ökológiai lábnyomot hagyva. Amellett, hogy az új, vékonyabb termék természetes forrásból származó anyagokból készül, hulladékmentes termelési folyamat és könnyű újrahasznosíthatóság mellett hatékonyabb csomagolást és szállítást tesz lehetővé. E termékvonal használata segíti a beruházót és kivitelezőt annak megvalósításában, hogy az épülethez használt anyagok tekintetében a környezettudatos termékek minél jelentősebb részarányt képviseljenek.

Tudjon meg többet!