Épületek/Középület

Általános és művészeti iskola, Üröm

2003.09.30. 13:36

építész: Turi Attila és Csernyus Lõrinc, Triskell Kft.

Építész: Turi Attila és Csernyus Lőrinc, Triskell Kft.
1998-2001

A település központjában található telken valaha kastély állt, eredetileg ennek gazdasági épületében működött az iskola. Az 1970-es években a telek közepére – az akkori típustervnek megfelelően – középfolyosós iskola épült hat tanteremmel, amit most átalakítással az épület együtteshez kellett kötni.

A telepítés alapvetése, hogy az utcai zártsorú beépítés megtartása mellett a tervezők a belső udvarok – az ünnepi, sport és zene-események – köré szervezték az iskolát. A bejáratok a két épületrésznek megfelelően a Fő utcáról és a kis térről nyílnak, ahol a község házaira jellemző, fedett áthajtón keresztül jut a látogató a belső udvarokra. A művészeti és az általános iskola közé tervezték a tornatermet, mely egyben nagyobb rendezvények tartására is alkalmas. A főbejárat kialakításánál szempont a szakaszolható üzemeltetés, miáltal lehetséges az iskola, a tornaterem, az étkező és a könyvtár önálló élete. Mind az általános, mind a művészeti iskola körbeöleli a galériás kialakítású aulát, mely nyitottabb felületeivel átmenetet képez a belső udvarok és a termek világa között.

Az épület hagyományos szerkezetekből épült, a homlokzatokon a helyben bányászott mészkő szándékosan különböző rakási módjaival (mediterrán, soros, ciklop, vegyes). Az utcai homlokzat a funkcióknak megfelelően tagolt, szándékosan nőtt jellegű, a regionális építészet szellemében.