Technológia

Amerikai álomház a tiroli Alpokban

2014.09.01. 09:15

Mi a közös Aspen és Beaver Creek amerikai síparadicsomokban, és az ausztriai Seefeldben? A nagy mennyiségű havon és a kellemes szezon utáni időszakon kívül újabban az amerikai stílusú nyaralóépület is. A tiroli Alpok magashegyi területén 2013 júniusában készült el a családi ház, amelynek külső megjelenése a megrendelő esztétikai elvárásainak teljesítése mellett a zord időjárási körülményeknek és a nagy hótehernek is ellenáll. Ebben jelentős szerep jut a PREFA FX.12 homlokzatburkoló panelnek.

Röviddel az építkezés megkezdése előtt az USA-ban élő tulajdonos a felső homlokzatra szánt faanyag karbantartási igénye miatt inkább a hosszú élettartamú, időjárásálló, esztétikus, mégis erős PREFA FX.12 tetőfedő- és homlokzatburkoló panel mellett döntött, ami kontrasztot jelent a kővel szemben. Az FX.12 egy innovatív, egyedülálló tetőfedő- és homlokzatburkoló panel, amelynek hossz- és keresztirányú hajtásai különleges, futurisztikus megjelenést biztosítanak. A különböző méretek, és az aszimmetrikus megjelenés által az épület egyedisége még hangsúlyosabbá válik.

Mínusz 20 fok – a PREFA számára nem akadály
A 280m2 tető- és a 320m2 homlokzat, a bejárati-, garázs- és kertkapu is homokszínű FX.12 burkolatot kapott. „A legnagyobb kihívást végül az jelentette, hogy az építés alatt a kemény téli viszonyok között, -20 fokos hőmérsékleten hogyan fog tudni dolgozni a bádogos az alapanyaggal. Habár a munkások hűtőkamrában érezték magukat, a hideg a termékeink beépítését semmiben nem befolyásolta.” - meséli Harald Kronthaler, a PREFA projektfelelőse. A munka legjava mindössze nyolc hét alatt elkészült.

PREFA Know-how a hegyekben
A tető- és a homlokzatburkolat egyik különlegessége az ereszcsatorna rejtett rögzítése.

A FX.12 panel új hófogó rendszerét választottuk. Ezzel a bőven 1.000 méter feletti fekvés, és a nem ritkán két méteres hó mellett is biztonságos a tető”, egészíti ki Kronthaler. Az alapanyag kiválasztásának egyik meghatározó szempontja a Seefeldre jellemző hatalmas hőingadozás volt – ez Tirol egyik leghidegebb helysége. „Az innovatív felületkezelés az alumíniumot még ellenállóbbá teszi, és jobban védi a tetőket és a homlokzatokat az UV-sugárzás és az időjárási hatások ellen. A homlokzati elem a keresztirányú hőtágulások felvételével optimális védelmet biztosít a csapóeső és a nedvesség ellen és a szennyeződések lemosódásával az öntisztítás is megoldott.”- tette hozzá Manfred Ossanna, PREFA szakembere.

Az FX.12 panelekből készült átszellőztetett tető- és homlokzatburkolat tökéletes, természetes szigetelőrétegként biztosítja a hideg- és a meleg közötti átmenetet, garantálva az ideális belső klímát. A betonfalra 20 cm vastag kőzetgyapot hőszigetelés került, erre szélzáró fólia, majd 5 cm lécezés. Így olyan légrés jött létre, amiben a kicsapódó nedvesség elvezetésre kerül, anélkül, hogy kárt tenne a hőszigetelésben.

Fény-árnyék játék az Alpokban

Az épület megjelenése reggeltől estig folyamatosan változik. Ezt a fény-árnyék játékot és a futurisztikus felületi megjelenést a különböző méretű panelek hossz- és keresztirányú hajtásai teszik lehetővé. A homokszín tökéletesen harmonizál a lenyűgöző környezettel és az épület monolitikus megjelenésével. Az épület alpesi jellege illeszkedik a golfpálya feletti fekvéséből adódó látványhoz. Az épület monolitikus kialakítása, a fényben úszó, nyitott terek, a saját wellness-részleg és a mintegy hat méter belmagasságú nappali tér mellett igen meggyőző az élő-homlokzat.

További információ: www.prefa.hu

(x)