Nézőpontok/Vélemény

AmiHangSzer 2013

2013.12.17. 08:40

Augusztus utolsó hetében zajlott le a vendvidéki Orfaluban az Alkalmazott Művészeti Intézet elsőéves művészhallgatói számára szervezett közösségépítő és szakmai előkészítő tábor, az AmiHangSzer 2013. 

Az immáron második alkalommal megrendezésre került tíz napos program során a résztvevő elsőéves építész, formatervező és grafikus hallgatók a tábort szervező felsőbbévesek által kiadott heti- illetve napi feladatokat oldották meg, ezenkívül szakmai kirándulásokon vettek részt az Őrség és a Vendvidék jellegzetes néprajzának megismeréséért.

A tábor ötlete abból a célból fogant, hogy a leendő elsőéves művészhallgatók már az egyetemi évek kezdése előtt megismerjék egymást, valamint, hogy képet kapjanak az általuk választott szakmáról, az azt képviselő néhány előadó munkásságának bemutatásán keresztül.

Míg a tavalyi tábor során a hallgatóknak egy teljes heti feladatot kellett megoldaniuk (a környezetükben fellelhető 3 különböző térstruktúra hangulatát - erdőét, mezőét és folyómedrét - kellett zeneileg megjeleníteni), idén az elsőévesek számára kiadott heti feladat napi bontásban több, kisebb feladatrészből épült fel. A résztvevő 50 művészhallgatónak az általuk kiválasztott 1-1 négyzetméternyi terület és környezetének megfigyelését, szakmai elemzését és a terület jellemzőinek plasztikai formákká alakítását kellett elvégezniük.

A felsőbbévesek a táborba meghívott szakmabeliek előadásaikon keresztül segítették a diákokat feladataiknak megoldásában. A meghívottak Kapy Jenő, a parametrikus design nemzetközileg is jól ismert kutatója, Zobor László építészteoretikus, aki előadásában az általános motívumrendszerek művészetben történő megjelenését taglalta, valamint U. Nagy Gábor építész, az AMI intézetigazgatója voltak.

A tábor zárónapján rögtönzött performansz keretében a hallgatók ismertették a hét során elkészült munkáikat, este pedig árnyjáték formájában prezentálták az Őrségben és a Vendvidéken megismerteket.


A táborról készült kisfilmet Csige Márti és Somos Attila, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem médiaszakos hallgatói, valamint Viesz Richárd készítették.

Az érdeklődők a szakmai hét során elkészített munkákat az AMI Formatermében novemberben nyílt reprezentatív kiállításon tekinthették meg.

Herkli Mátyás Barnabás
Építészhallgató - AMI


A tábor illetve a kiállítás az AMI WorkShopron művészeti csoport hallgatóinak szervezésében valósult meg - a tábor főszervezői Nagy Kincső grafikushallgató, valamint Herkli Mátyás Barnabás, Kiss Dániel és Mangliár László építészhallgatók voltak.  Az AmiHangSzer 2013-at a Győr-Moson-Sopron Megyei Építész Kamara, valamint a NymE - Erdészeti és Faipari Képzést Támogató Közhasznú Alapítvány támogatták.