Közélet, hírek

Meghosszabították a Magyar Nemzeti Galéria századfordulós Budapestet megidéző tárlatát

2024.02.15. 14:12

A főváros 150. születésnapja alkalmából nyitott meg tavaly novemberben a Budapest. Az első aranykor című tárlat, mely a fővárosnak azt az időszakát idézi meg, amikor a világ egyik legdinamikusabban fejlődő nagyvárosaként a virágkorát élte. Az eredetileg tervezett február 18-a helyett a kiállítás április 7-ig látogatható.

A Fortepan digitális fotóarchívumával együttműködésben rendezett tárlat több mint száz, a századfordulón készült művet vonultat fel, melyen a századfordulós Budapest legvonzóbb helyszíneit, számtalan ikonikus épületét láthatjuk.

A Fortepan csapata a drezdai Deutsche Fotothek gyűjteményében egy német képeslapkészítő cég Magyarországon eddig ismeretlen városfotóira bukkant. A tárlat ebből az anyagból mutat be egy izgalmas válogatást, az 1903 és 1912 között készült budapesti városfényképeket először láthatja a közönség. A képeslapfotókat Schoch Frigyes, a jómódú budapesti építési vállalkozó és hobbifotós felvételei egészítik ki, aki egyedi térhatású fényképeken örökítette meg a fiatal metropoliszt. Schoch Frigyes sztereoképein privát nézőpontból bontakozik ki a világvárossá érő Budapest.

Az eredetileg február 18-ig látogatható kiállítást most április 7-ig meghosszabították. Részletek ezen a linken