Épülettervek/Ipari és kereskedelmi épület

Apró építészeti és kerti örömök finomságokkal - Liliomkert Káptalantótiban

2010.06.04. 14:02

Országszerte egyre ismertebb a káptalantóti piac neve: a Liliomkert - Harmathy Ildikó kis lépésekből és sok munkából épülő civil innovációja, amelyhez most szövetkezeti formában többen is csatlakoztak, hogy végre a kezdeményezéshez méltó, huszonegyedik századi ökopicot építsenet a Kis Péter Építészműtermében készülő tervek alapján.

A káli medencéből Tapolca felé tartva Káptalantóti mellett visz az út. A falu sarka kiér egészen ideáig. Ezen a területen működik három éve a Liliomkerthez tartozó piac, a bürokrácia útvesztői miatt egyelőre engedély nélkül. Kis Péter építész irodájában született terv az engedélyképes piaccá alakításhoz. A terület eredetileg Harmathy Ildikó tulajdona, aki 2001-ben kertészetet nyitott itt, már akkor közösségteremtő céllal. A veszprémi születésű biológus-mérnök korábban már próbálkozott panzió, kávézó üzemeltetésével, de tudjuk milyen nehéz ma Magyarországon kisvállalkozóként, főként vidéken fenntartható értéket teremteni.

 


 

 

Ildikó viszont olyan személyiség, aki nem adja fel, még a bürokráciával szemben sem. Éppen most, május 27-én, teliholdkor került át a piacon árusítókból alakult szövetkezet birtokába a terület. Mind lelkes, szorgalmas gazdálkodók, akik közül többen csak a felesleget jönnek a vasárnap délelőttönként tartott vásárra eladni. Olyan közösséget képviselnek ők, mely a második világháború óta hiányzik hazánkból. Vidéken élő, mezőgazdasággal foglalkozó családok, akik segítik egymást.

 

 

 

Jelenleg egy kellemes, pergolás lugasokból álló óriás kőtömbökkel tarkított kert fogadja az érkezőt a faluba vezető út mentén, a fák alatt hintával, különféle, innen-onnan összeszedett székekkel, egyéb bútorokkal. Áll itt két ember nagyságúnál magasabb pirogránit macera köcsög is, melyeket gyógyszergyártásban használtak, leselejtezett, száz éves darabok. Továbbá van büfé is, mintha egy konyhát helyeztek volna ki a kertbe. Semmi nincs leláncolva, lekötve, bíznak a hely őrző szellemében. Ehhez a részhez csatlakozik a kerítéssel körbevett kertészet, melynek másik oldalán áll a jelenlegi piac, a Tapolcáról Balatonra vezető út mentén, az akácok alatt. Mindenki maga építette, építi standját, szigorúan kizárólag természetes anyagokból.

 

 
 

 

Ezt a területet alakítja át a hely szellemétől ihletve két fiatal, tehetséges építész, Tóth Szilvia és Beke András terve. Diplomamunkájukkal már találkozhattunk az Építészfórumon. Szilvia a szombathelyi szabadtéri színházhoz készített a helyi hagyományokból kiinduló, egyben új értéket teremtő, egyszerű, környezetébe illeszkedő alkotást. András ismerőseinek tervezett egy erdő mélyén megbúvó fafeldolgozó üzemet, ahol a funkció fontossága párosul a könnyedséggel. A lehetőségekhez képest természetes anyagokat használ, nyilván főként fát. Csak ott veszi körbe fallal az épületet, ahol muszáj, minél több érintkezési felületet alakít ki a természettel.

 

 

 

A hagyomány tisztelete, a megrendelővel való folyamatos együttgondolkodás, a funkció szem előtt tartása, a könnyed átjárhatóság jellemzi közös alkotásukat, a káptalantóti piacot is. Kis Péter, az építésziroda vezetője, először az olaszországi roccolókhoz hasonló patkó alakú, növényekkel befuttatott lugasok egymásba fűzésével képzelte el a terület kialakítását, majd Ildikóval együtt úgy döntöttek, hogy nem rombolják le a 8-10 éves lilaakác lugasokat, hanem azok köré szervezik az épületeket. A lugasok alól kikerülnek az ágyások, leburkolva máris a kávéház teraszaivá válnak.

 

 

 

Az épületegyüttes U alakú udvarház jelleget kapott, könnyű, egyszerű anyagok felhasználásával. A falak deszkából és üvegből készülnek majd kívülről látható gerendázattal, a tető zöld és fehér átlátszó polikarbonát lesz. Ez utóbbit Harmathy Ildikó javasolta, mint a kertészetek egyik meghatározó anyagát. A faluba vezető útról magnólia fák vezetnek majd a terült belseje felé, a 150 gépkocsi számára kialakított parkolóba, mely a szomszéd házak hátsó kertje mögé helyezve nem zavarja a látványt. A fasor mentén nyúlik el az élelmiszer piac. Mögötte áll az irodákat és a piachoz előírt helyiségeket tartalmazó egység, az U egyik szára. Az épületektől határolt terület a kertészet jelenlegi része, a piac forgatagától védett térré válik, megtartva a már meglévő lugasokat, melyek alá kerti bútorok kerülnek. A piacrésszel szabadon használható térség köti majd össze. Megmarad minden bokor, fa, terasz és az előadótér, a nagy kövekből sziklakertet hoznak létre. Hátul ezt a lugasos területet a tornácos kávéház tömbje zárja. Ettől jobbra, az épületegyüttes másik szára lesz az üvegház, mely közösségi programok szervezésére is alkalmas. Az U alakban rendezett három téglalap alaprajzú, nyeregtetővel lefedett épület közt faoszlopos, féltetős nyitott terek engedik az átjárást. A kávézó mögött alakul majd a langallósütő tisztás, kemencéje az akácok alatt, kisméretű, bontott téglából készül. A tisztásra nyírfákat ültetnek. Az üvegháztól kissé az út felé tolva, annak folytatásaként húzódik majd a vegyes piac. A pultsorok könnyű, bambuszszerkezetes pergolák alatt állnak majd, az akácok közt vásznakat feszítenek ki árnyékolóként (ez utóbbi ötlet helybelitől származik).

 

 

 

A finoman megmunkált látványterveken dekorációként felhasználták Kauker Szilvia cementlap munkáit, akinek alkotásaival a piacot látogatók már többször találkozhattak. Személye beleillik a helyi légkörbe. Munkái kézműves hagyományok alapján készülnek, minden lap egyedi, kézzel készült darab.

Az egész együttesben a már megteremtett kertérzés dominál. A kapcsolat a környezettel valódi, a nyitott tereket bevezető hézagos deszkafalak, az üvegfalak, az áttetsző tető, a tornácos átjárhatóság mind ezt szolgálja. Az épület szinte belenő majd a kertbe. A fény nappal áramolhat befelé, éjszaka sejtelmesen kifelé.


Elsőként az engedélyhez szükséges irodaépület, az új pultsor és a parkoló épül meg. Olyan ütemben készül minden, ahogy a közösség erejéből telik. A lényeg a természetesség, egy olyan tulajdonság, melyre egyre több embernek van igénye világunkban.

Rákos Kata

 


Liliomkerti Piac

vezető tervező: Kis Péter
építész munkatársak: Tóth Szilvia, Beke András
generáltervező: Kis Péter Építészműterme Kft.

tervezés éve:  2010
megbízó: Harmathy Ildikó elnök, Liliomkerti Piac Termelő, Értékesítő és Szolgáltató Szövetkezet