Egyéb cikkek

Apród u. - Döbrentei u. műemléki épületegyüttes helyreállítása

2000.11.28. 18:19

Részletes bírálat

29. sz. pályamű:
Apród u. - Döbrentei u. műemléki épületegyüttes helyreállítása
I. ker. Döbrentei u. 9., Apród u. 10.

 

A tabáni templom szomszédságában álló rendkívül lelakott épületegyüttes felújítása során olyan építészeti és művészettörténeti értékek bukkantak elő, amelyek komplex épülethasznosításra ösztönözték az építtető önkormányzatot.

Az épület funkciója jelenleg még nem tisztázott, de fontos lenne, hogy Budapest XVIII.-XIX. sz.-i viszonylag bővebben megmaradt nagypolgári és főúri rezidenciái mellett egy itt épségben látható polgári élettér is bemutatható legyen, amely egyben a nyomtalanul elpusztult Tabán emléke is lenne.

Az épület teljes tetőfelújításán, szigetelésén, épületgépészeti és elektromos rendszerének cseréjén kívül a Döbrentei utcai szárny emeleti termeiben helyreállították a koraklasszicista dekorációs falfestést, a kő nyíláskereteket és visszahelyezték a barokk ajtókat.

A Döbrentei utcai szárny teremsorát vendéglátóipari vagy helytörténeti múzeum céljára, az Apród utcai szárnyat lakásokként kívánják hasznosítani.

A műemléki helyreállítás szakmai alapossága, a kivitelezés gondossága, de elsősorban az építmény polgári értékének megőrzése példaszerű.