Épületek/Középület

Áramló terek és könyvek világa

2011.06.16. 13:52

Nyitott szellemű könyvtár, számtalan kulturális funkcióval fűszerezve - itt az építészet szűkszavú, nyers, őszinte, csak hátteret, keretet ad a kötetekből feltáruló sokszínű világhoz. A Kassai Műszaki Egyetem (TUKE) könyvtára és információs központja Juraj Koban, a Művészeti Kar dékánja, továbbá Karol Gregor és Štefan Pacák tervei alapján épült fel - a sokak által ismert városközponttól kissé távolabb.

Telepítés
A Kassai Műszaki Egyetem Könyvtára és Információs Központja a campus nyugati oldalán helyezkedik el, a történelmi városközponttól északnyugatra. A forgalmas főút nyugati oldalán paneles lakótelep húzódik. Az új ház funkcionálisan és tömegében az 1980-as évekből származó auditórium tömbjéhez csatlakozik. A meglévő épületet két, egymással párhuzamos tömeg alkotja, ezt a metodikát követik az új szárnyak is. Az északi racionálisabb, puritán szellemű, a szintek benne teraszokként jelennek meg a belső átriumok felől nézve, amelyek összekötik és természetes fénnyel látják el a tereket. A déli szárny nyitottabb, nagyobb tereket tartalmaz és szabadabb formálású, városképi helyzete miatt is.

 

 

 

Tömegalakítás
A déli szárny három szintes, délnyugati sarka kimozdul a szigorú szögletes rendszerből. Itt csoportosulnak azok a funkciók, ahol a látogatók a könyvekkel kerülhetnek kapcsolatba: internetes olvasóterem, multimédiás vetítőterem, valamint egy nyitott amfiteátrumot idéző, lelépcsőző nagyelőadó. A déli szárny keleti végén a csendet igénylő, elmélyülésre alkalmas olvasótermek sorakoznak. A meglévő épület és a könyvtár közötti zóna kiszolgáló sávként működik, itt találhatóak a könyvraktárak és az irodák. Az ellenőrző pont után a látogató szabadon bejárhatja a mintegy 450000 kötetnek otthont adó épületet. A két párhuzamos főtömeget az átriumban hidak kapcsolják össze, a szintek közötti függőleges közlekedést pedig lépcsőházak biztosítják.

 

 

 

Funkciók
Az Információs Központ mozi, színház, galéria, koncertterem, kávézó, iskola, konferenciaközpont, találkozóhely, a tudomány szentélye és könyvtár egyszerre. Az előcsarnokhoz a földszinten könyvesbolt, kávézó és kiállítótér kapcsolódik. A detektoros kapu ismerős sípolása után szabad az út egy nyitott szellemű könyvtárba, ahol nem a látogatók, hanem a könyvek útját kísérik figyelemmel. Az olvasó felülhet az asztalra, leülhet a lépcsőre, vagy a tribün soraira, napozhat a teraszon, nekidőlhet a korlátnak és figyelheti a terek ember-, és könyv-áradatát, az úszó jégtáblákhoz hasonló sűrűségben.

 

 

 

Koncepció, anyaghasználat
A szintek és lépcsők alkotta puritán belső világ megformálásához Umberto Eco művei adtak inspirációt, a felülvilágítók a solar ego gondolatát tükrözik. A vasbeton szerkezetek és a gépészeti szerelvények a maguk őszinteségében jelennek meg, mindenféle takarás nélkül. Mindenféle ki-, és beáramlás, szellőzés és fény látható, mert itt a könyv az, ami működteti a házat. A homlokzatok kialakításához az előképet a gyártócsarnokok és áruházak jelentették, mivel azokban is az ott  felgyülemlő, ide-oda mozgó, megszülető termékek sokasága jelenti a lényeget. Az alumínium-üveg kombinációjú homlokzatburkolat, a felülvilágítók, a látszóbeton felületek, a világos árnyalatú padlók, a fémszínű szellőzőcsövek, a fekete vízvezetékek, az elektromos tálcák és a különböző szintmagasságot áthidaló lépcsőházak alkotják azt az épített környezetet, amely a könyvek, emberek és információk gazdag, sokszínű világának háttereként szolgál. Bárhol is legyünk, szinte mindent áttekinthetünk a többszintes olvasótérben.

 

 

 

Szerkezetek
Az épület teherhordó szerkezete monolit vasbeton váz, gombafödémekkel, lelógó gerendák nélkül. Az északi homlokzat ásványgyapot szigeteléssel ellátott, alumínium fegyverzetű szendvicspanelek és üvegsávok kombinációjából áll. A nyugati homlokzat vasbeton falát hőszigetelés borítja, a déli oldal pedig szinte teljesen üvegezett. A délnyugati sarkon elhelyezkedő, lépcsős amfiteátrum tömege és az oldalán kígyózó menekülő lépcső adja meg az épület sajátos karakterét.


The Library Information Centre, Technical University Košice

vezető tervezők: Juraj Koban, Karol Gregor, Štefan Pacák - KOPA, s.r.o.

tervezés éve: 2005-2008
kivitelezés éve: 2009
bruttó szintterület: 6356 m2
bruttó beruházái költség: 5 millió EUR
megbízó: Technical University Košice (TUKE)

 

Kapcsolódó oldal:
A főutcán túl - Kassa építészetének kis tükre