Emberek/Oktatás

ArchiKids Budapest 2019 - város játékok gyerekeknek a Kortárs Építészeti Központ szervezésében

2019.11.15. 20:20

Elsőként volt  ArchiKids fesztivál Budapesten. A Bartók Béla út környékén szervezett eseményeken építészek közreműködésével a gyerekek máshogyan tapasztalhatták meg az épített környezetüket. Az esemény kurátora Kern Orsolya számol be a kétnapos fesztiválról. 

A 16 éves tapasztalattal rendelkező londoni Open City által évről-évre nagy sikerrel megrendezett ARCHIKIDS fesztivál mintájára a KÉK - Kortárs Építészeti Központ Budapesten is meg kíván honosítani egy olyan családok számára tervezett fesztivált, ami a várossal és az építészettel foglalkozik. A bemutatkozó eseményre idén október 25-26-án került sor Város/Álmodók címmel. A fesztiválon a KÉK városi környezetében első sorban a gyerekekkel, mint a jövő generációival kezdeményeztek párbeszédet a szervezők. Az eseményre az épített környezeti neveléssel foglalkozó szakembereket kért fel a KÉK, így foglalkozást vezettek a Bartók Vizuális Műhely Építőtábor (Boór András, Czirják Ágnes, Kern Orsolya, Skaliczki Judit, Paál Zsófia), a KultúrAktív Egyesület (Divéki Lili, Ádám László, Mészáros Gina, Rékasi Ákos) és a GYÍK Műhely (Szentandrási Dóra, Terbe Rita) építészei, alkotói. A KÉK részéről Kertész Mónika, Hennel Zsófi, Wanderka Éva szervezték a fesztivált.

Hogyan tudjuk partnerként kezelni a gyerekeket a városi tér alakításában? Hogyan irányítsuk figyelmüket  közvetlen környezetük megfigyelésére és tudatos értékelésére? Milyen struktúrák makett szintű megépítésével tudjuk továbbérzékenyíteni az eddigi téri tapasztalataikat? Ezekre a kérdésekre velük közösen kerestük a választ a két napos nyílt rendezvényünkön. Aktivitásaink köztereken, a Műegyetem kertjében, városi körséta során, a KÉK bázisán és a Finn Nagykövetségen valósultak meg. 

Az újbudai Bartók Béla út nagyvárosi forgataga mentén kitelepült dobozinstallációnkkal egyszerre kívántunk egy bemelegítő közös építést megvalósítani és egyben figyelemfelkeltő, reklámhordozó felületet összeállítani.

Hasonló céllal, a városi térhasználat lehetőségeinek felvillantásával szerveztük nagyelemes építéseinket (rúd-karika /BVM) és társasjátékainkat (Urbanity - PopUp Pest/ kultúrAktív) Újbuda két kiemelt közterére, a Gellért térre és a Gárdonyi térre, melyre 10 év feletti korosztályt invitáltunk.

Előbbi helyszínhez tudatosan rendeltük rúdelemes kupolarendszerünk felépítését, mivel csak rá kellett mutatni a Duna túlpartján felépült 'Bálna' épületének üvegszerkezetére, hogy bemutassuk a könnyű és gyorsan szerelhető rúdszerkezetek háromszög merevítésű konstrukciójának számtalan lehetősége egyikét. A rendezvény közvetlen lágymányosi környezete kiemelt épületeinek kincseit keresték a családok a KÉK által kifejezetten erre az alkalomra, a gyerekek számára összeállított rövid körsétái. Nem volt könnyű a különböző korosztályok összehangolása, nyilván másféle 'kincset' keres és talál adott épületen kicsi és nagy, de végül mindenki megtalálta a magáét.

Örömünkre szolgált, hogy 26-án kinyitotta kapuit az ArchiKids látogatóinak a Finn Nagykövetség: a hagyományosan nagy környezeti nevelési kultúrával rendelkező ország budapesti követsége így partnerként, az idén 30 éves kelenhegyi úti épülete pedig helyszínként szolgált a Gyík Műhely síkból-térbe hajtogatott pop-up feladatának.

 

A külső helyszínek beváltották a hozzájuk fűzött reményt és szerencsére az időjárás is nekünk kedvezett, így elmondhatjuk, hogy nemcsak miénk volt a tér, melyet rövidebb-hosszabb  időre belaktunk, berendeztünk, de sikerült járókelőket is megállítani, bevonzani programjainkba.

Nagyon tanulságos volt a kultúrAktív városi társasjátékai által felvetett, napjaink politikusait és a közvéleményt is erősen foglalkoztató kérdésekkel eljátszani. Olyan témák kerültek elő, mint az autóközlekedés a városban, az online ügyintézés vagy személyes kapcsolat fontossága, hogy milyen tevékenységet folytathatunk egy köztéren, jó-e ha egyszerre épülnek ki új városrészek, vagy hogy mit kezdjünk a műemlék épületekkel.  A felvetések kapcsán pro és kontra érveket hallhattunk okos és megfontolt 12-16 éves fiatalok szájából. Jót vitatkoztunk, küzdöttünk és beszélgettünk, volt hogy sikeresen meg is győztük egymást.

Számos család töltötte a napját helyszínről helyszínre vándorolva, és amikor elfáradtak bevonzotta őket a KÉK bázisa, ahol a makettezésé volt a főszerep. A közösségi térbe kisebb gyerekek érkeztek apukájukkal, nagyon elszántan és tudatosan a LEGO terepasztalra koncentrálva. Másokat inkább a hagyományos makettezés csábított: habkarton síkokból lehetett merőleges térbeli szobrokat, épületeket kialakítani, vagy éppen bambusz pálcákból freestyle rácsszerkezeteket összeállítani (BVM). És persze az elmaradhatatlan fakockák is szerephez jutottak... Eltérő hullámban érkezett több-kevesebb látogató, de mindenki talált magának elfoglaltságot a nap során.

Rengeteg tapasztalatra tettünk szert, ezekkel felvértezve állhatunk neki a 2020-as ArchiKids megszervezésének, melyet már fesztivállá szeretnénk növeszteni. Ez nemcsak több helyszín bevonását jelentené, de építész szakmai oldalról létre kívánunk hozni egy műhely programot is, melynek során a tervezőirodák és műtermek 1-2 órára kinyitják kapuikat és workshopot kínálnak gyerekeinknek saját tereikben, alkalmazott eszközeik, tudásuk bevetésével.

Tesszük mindezt azért, hogy ne csak épített tárgyi örökséget hagyjunk magunk után, de szülők/építészek felelős civil közösségeként próbáljunk folyamatos személyes kapcsolatot is kialakítani az új generációval. Utódainknak ezzel egy érzékenyebb, tudatosabb létre adunk lehetőséget már gyerekként, így remélhetően környezetükért felelős, aktív városlakókká válnak. 

Kern Orsolya

 

 

Szerk: Somogyi Krisztina