Nézőpontok/Vélemény

Architects Assist: építészek segítenek újraépíteni a leégett otthonokat

2020.01.17. 02:06

Mit tehet az építész, amikor tűzvész rombolja a környezetét? Ausztráliában több stúdió is összeállt és létrehozták az Architects Assist kezdeményezést, mely pro bono - ingyen - nyújt tervezési szolgáltatásokat azoknak, akik a katasztrófában elvesztették otthonukat. 

Több, mint 10 millió leégett hektár, legalább egy milliárd elpusztult állat, több ezer megsemmisült otthon, 220 ezer ember evakuálása és 28 halálos áldozat - nagyjából így néz ki számokban Ausztrália a tűzvészben. Önmaguk életét is kockáztató, állatokat mentő emberek, épületromok, por, hamu, elpusztult állatok. Nem telik el úgy nap, hogy ne lássunk, ne halljunk a pusztulás mértékéről és mindarról a következményről, a kifejlődő új ökoszisztémáról, ami ezután meghatározza majd életünket. Civilek és híres emberek mind adományokat gyűjtenek, melyek a tűz eloltására, az áldozatok családjainak és az érintett vadvilág megsegítésére fordíthatók. És emellett ezek a pénzek a megsemmisült otthonok és középületek újjáépítésében, a lakhatatlanná vált települések újraszervezésében is segítenek. Egy ilyen apokalipszis utáni szín láttán mit tesznek az építészek? 

Ez az a szakma, ahol a nagylelkű, segítőkész emberekből nincs hiány. Problémaérzékenyek és -megoldók, megoldani vágyók, így nem meglepő, hogy figyelmük gyakran fordul a társadalmi és természeti katasztrófák sújtotta területek felé. Jiri Lev, az ausztrál Atelier Jiri Lev építésziroda alapítója, látva a bozóttüzek növekvő mértékét, 2020. január 4-én létrehozta az Architects Assist kezdeményezést, melynek célja pro bono - ingyen vagy csökkentett szolgáltatási díj ellenében - segíteni mindazoknak, akik a tűzben elvesztették otthonukat, közösségüket vagy üzletüket, és nincsenek olyan anyagi helyzetben, hogy újjáépítsék. Jelenleg 400 építész iroda és 1100 építész hallgató regisztrált Ausztrália-szerte az Architects Assist oldalán, ami egyébként úgy működik, mint egy ügyfélszolgálat: a rászorulókat a regisztráció és a kérdőív kitoltése után összekötik az építésszel, aki akár tanácsadással, akár tervezéssel vagy akár az építésben is szerepet vállal. A szervezők segítség gyanánt még azt is pontokba szedték, hogy milyen tervek megvalósulását ösztönzik, ami segít majd észszerű keretek között tartani ezeket az építkezéseket. Az Architects Assist a megfontolt, a természeti katasztrófáknak ellenálló tervekben, a fenntartható anyagokban, a kompaktságban és a rendkívül kedvező árban hisz. Mindezzel pedig igyekszik új irányba terelni nemcsak a szakma, de az építtető gondolkodását is. 

Ausztráliában gyakoriak a bozóttüzek, az épületeket a tüzek kialakulására hajlamos területeken szigorú szabályozások alapján tervezik, ám az elmúlt időszak is jelzi, hogy új technológiákra, fejlesztésekre van szükség. A kezdeményezést elsődlegesen az Ausztráliában tomboló bozóttüzek hívták életre, de az alapító reméli, hogy ez egy olyan példamutató és közösséget megmozgató gondolat, mely a világban bárhol máshol is elindulhat. Bővebb információ az Architects Assist oldalán olvasható.

Címlapfotó: Sean Davey/AFP