Közélet, hírek

Arena Corner Irodaház / bokrétaünnep

2006.08.18. 12:20

Kész a markáns épület szerkezetépítése a Kerepesi út - Hungária körút sarkán
Tervező: Lukács és Vikár Építészstúdió

A helyszín egy évek óta beépítésre kiszemelt grund, sokáig üres gödör a Hungária körút és a Kerepesi út találkozásánál, aminek beépítésére korábban több terv is született. Az épület tömeghasábok hálójából szerkesztett, szövetszerű beépítéssel foglalja el a nagy telekmélységet, ezáltal a hatalmas tömeg tagolt elemei biztosítani tudják a megfelelő traktusmélységeket és bevilágítást. A nagy forgalmú utaktól így sikerült visszahúzni az épületet, aminek három (Hungária körúti) illetve két (Kerepesi úti) tömbjét közcélú zöld öblök választják el egymástól, és külön öböl alakul ki a sarkon.

 

A hasábok megfogalmazásánál a Kerepesi úttal párhuzamos elemek nagyobb magasságot és építészeti hangsúlyt kaptak, mintegy a városból kivezető irány megerősítéseként, míg a Hungária körúttal párhuzamos három egység inkább a körgyűrű elosztó szerepéhez igazodik. Az alaptömegek nyugodt tömbjeit a határoló kőkeretek fogják egy-egy építészeti egységbe. A három vertikális közlekedő magra fűzött, összesen hét szintet 10 db felvonó szolgálja ki. Egy átlagos szint nettó alapterülete 4200 m2. A felsőbb szintekhez változó méretű tetőkertek, illetve tetőteraszok csatlakoznak.
 

A homlokzatokon a körbeforduló keretek burkolata világos mészkő, a 'betétek' függönyfalai homogén üvegszerkezetekből készülnek, helyenként színes, illetve világító sávokkal, árnyék-dobozos betételemekkel. Az épület felszereltsége, gépészeti és üzemeltetési rendszere a ma szokásos elnevezések szerinti, ’A’ típusú irodaházaknak megfelelő.
 

A ház monolit vasbeton szerkezete elkészült, a bokrétaünnepet az építésben közreműködők jelenlétében tartották augusztus 17-én. Az épület alapozását a Swietelsky Építő Kft., a szerkezetépítést az ÉPSZERK-PANNÓNIA INVEST Építőipari Kft. végezte, a kivitelezést a CFE Hungary Építőipari Kft. folytatja. A beruházás munkálatai a tervezett ütemben haladnak, így tartható az épületegyüttes 2007 második negyedévre tervezett átadása. Az építkezés során egy ütemben épül meg a bruttó 47000 m2 alapterületű irodaház, 27000 m2 bérbeadható területtel, melyből 3000 m2-t tesznek ki a földszinti kereskedelmi és kiszolgáló egységek. A Raiffeisen Ingatlan Zrt. reményei szerint az irodaházkomplexummal sikerül pótolni a régóta fennálló hiányt Budapest egyik dinamikusan fejlődő területén.

forrás: LukVik honlap és Raiffeisen sajtóanyag
Aréna Corner Irodaház / Budapest, VIII. Hungária krt. 40-44.

építtető: Raiffeisen Ingatlan Zrt.

tervező: Lukács és Vikár Építészstúdió
Lukács István építész, Vikár András DLA építész, Ybl-díjas, Gál Árpád építész

  • tervezés éve: 2004-2005
  • építés éve: 2005-2007
  • nettó épített összterület: 42460 m2