Technológia

Árnyjátékkal megmozgatott homlokzatok EQUITONE [linea] burkolattal

2023.03.22. 14:19

Az EQUITONE homlokzatburkolatok számos pozitív jellemzője közül kiemelkedik az, hogy a méretre és formára vágható, perforálható lapokban végtelen kreatív lehetőség rejlik. A szálcement burkolatok között is speciálisak a 3D felületű, barázdált [linea] lapok, amelyek sajátos jellemzője – taktilis jellegük mellett –, hogy attól függően, hogy a nap sugarai, milyen szögből vetődnek rájuk változatos, dinamikus és izgalmas árnyjátékkal mozgatják meg az épületek homlokzati síkjait.

Amellett, hogy az EQUITONE [linea] matt, strukturált, mélyen barázdált felülete még jobban kiemeli a szálcement anyagának textúráját, a napsugarak változó hajlásszögének köszönhetően folyamatosan változó homlokzati megjelenést biztosít az épületeknek a nap bármely szakában. A burkolat megjelenése játékos, nézőponttól és napszaktól függően változik, extra ornamentikával és dinamikával látja el az épületeket – így nem véletlen, hogy számos építész látta már meg benne a lehetőséget. A [linea] burkolat tökéletesen alkalmas nagyobb homlokzatok és kisebb épületek, épületrészek burkolására, használatukkal ugyanúgy különlegessé, izgalmassá tehető egy ipari épület homlokzata, mint egy óvoda külső vagy egy intézmény belső fala.

A hazai példák között remekül mutatja be a EQUITONE [linea] szálcementlapokban rejlő lehetőséget a LAB5 építészei által tervezett tatabányai Interspar épületének főbejárati homlokzata, amelynél a felületi síkok játékos, geometrikus formába öntött megjelenése már önmagában is látványos, ezt pedig a szálcement burkolatok bordás struktúrájú felülete, a róluk visszaverődő napsugarak által kreált árnyjáték csak még tovább fokoz.

Hasonlóan reprezentatív példa a ZDA – Zoboki Építésziroda és az Archiflex Stúdió tervezett Nemzeti Táncszínház sokszorosan díjnyertes épületének homlokzatán és belső falain használt [linea] LT60 lapok, melyek jelentősen hozzájárulnak az épület egyedi és vonzó külső és belső megjelenéséhez.

Attól függően, hogy az építészek milyen mértékben akarnak megmozgatni egy homlokzatot, a barázdált lapokból különböző méretű és formájú – szögletes és íves – panelek nyerhetők, de ugyancsak kimondottan látványos különbségek érhetők el azáltal, ahogy a lapok bordairányát pozícionálják – vízszintesen, függőlegesen, különböző szögben elforgatva. Az elforgatott bordairányú lapokkal még mozgalmasabb, játékosabb, különlegesebb homlokzatok érhetők el. 

A szálcement természetes ásvány tartalmú kompozit anyag, egyedülálló esztétikai és fizikai tulajdonságokkal és könnyű alakíthatóságával; dekoratív felületével kiválóan alkalmas szerelt, átszellőztetett homlokzatburkolatok kialakítására. Az egyedülálló, 3D felületű, anyagában színezett EQUITONE [linea] szálcement homlokzatburkolat vonalas szerkezete kiemeli a szálcement anyag textúráját, amely a nap bármely pillanatában változatos megjelenést biztosít a napfény változó hajlásszögének köszönhetően, ami során egy egyedülálló optikai játék szemtanúi lehetünk, ami során a barázdák mélységének és szélességének érzete, valamint a lapok színárnyalata is megváltozik. Az EQUITONE [linea] jelenleg három természetes színárnyalatban érhető el (LT20, LT90, LT60), de a színpalettája idén új színnel, az LT85 színnel bővül majd, ami ugyancsak tovább bővíti a lehetőségek tárházát.