Programok

ARTplacc Kortárs Művészeti Fesztivál, Tihany

2013.08.01. 07:56

A művészetek kedvelőinek jó szívvel ajánljuk, hogy augusztusban Tihanyt válasszák úticéljuknak. Nem csak a frissen megnyitott KOGART Galéria, hanem az ARTplacc fesztivál is várja mindazokat, akik szívesen ismerkednek a kortárs művészeti trendekkel - legyen szó zenéről, fotóművészetről vagy akár színházi programokról.

Az ARTplacc Kortárs Művészeti Fesztivál immáron harmadik alkalommal hozza össze a hazai kortárs képzőművészeti galériák és intézmények legjavát. A fesztivál alkalmat ad arra, hogy a közönség különleges nyári hangulatban találkozzon a legfrissebb kortárs képzőművészeti tendenciákkal. Az ARTplacc a település kulturális, társasági múltjára alapozva, a turisztikai kliséken túlmenően, a fesztivál régi fényét és regionális szerepét visszaállítandó szeretne áttörést elérni a balatoni kulturális élménykínálatban. Az ARTplacc 2013-ban a Nagyon Balaton rendezvénysorozattal együttműködésben valósul meg. A teljes Balaton Régiót érintő, nagyszabású programsorozat keretében három nap alatt tucatnyi helyszínen zajlanak koncertek, sport-, családi- és gyerekprogramok. A nemzeti ünnepet a Balaton közepéről indított, látványos tűzijáték koronázza meg.

A szervezők szándéka szerint a félszigetre látogatók és az itt nyaralók számára az ARTplacc egy izgalmas nyári művészeti fesztivál, ahol a közönség kevésbé kötött és szigorú terekben és helyzetekben kerülhet közelebb minőségi kortárs kulturális produkciókhoz. A kultúra- és művészetközvetítés területe folyamatosan megújul, új stratégiákra és módszerekre van szükség ahhoz, hogy a kultúra minél szélesebb rétegekhez eljusson és hozzáférhetővé váljon. A fesztivál programját éppen ezért interaktív installációk, múzeumpedagógiai programok és rendszeres tárlatvezetések is színesítik.

GALÉRIAplacc a Kompkikötőnél
A fesztivál egyik fő helyszíne, a Kompkikötőben elhelyezkedő GALÉRIAplacc programja kiállításként és vásárként is értelmezhető, hiszen itt nemcsak megismerhető egy-egy galéria arculata, hanem meg is vásárolhatók a műalkotások. Az ARTplacc szakmai partnere a Kortárs Galériák Egyesülete, kiállítóink a Deák Erika Galéria, a Dovin Galéria, az Erdész Galéria, a Faur Zsófi Galéria, az osztrák Gaudens Pedit Galéria, az Inda Galéria, a kArton Galéria, a Molnár Ani Galéria, a Mono Galéria, a Nessim Galéria, a NextArt Galéria, a Várfok Galéria, a Vass-gyűjtemény és az Art Quarter Budapest.

FOTÓplacc a Pisky sétányon
Új helyszín a 2013-ban az Apátsághoz vezető Pisky sétányon kialakított FOTÓplacc. Itt a LÉTKÉPEK - kortárs fotográfusok villanófényben című csoportos fotókiállítás várja a látogatókat. A tárlat gerincét a 30-as, 40-es éveikben járó, a fotográfiát innovatív módon használó alkotók munkái adják. A kiállítás fő kérdései közé tartozik, hogy vajon menyiben módosította, illetve gyökeresen felforgatta-e a ’90-es évektől kezdve a digitális világ megjelenése a fotográfusok képhez való viszonyát? Minek köszönhető az archaikus, XIX. századi technikák kortárs reneszánsza? A széles spektrumú kiállítás a fenti felvetéseken túl az elmúlt időszakban kiemelt jelentőségre szert tett személyes fotó hazai követőinek munkáira koncentrál. A kiállító művészek többek között: Áfrány Gábor, Dobos Tamás, Csontó Lajos, Ember Sári, Göbölyös Luca, Puklus Péter, Telek Balázs és Varga Tamás. A tárlat kurátora Surányi Mihály.

Együttműködés művészeti egyetemekkel
Az ARTplacc kortárs művészeti fesztivál egyik célkitűzése, hogy a kortárs közegbe már beágyazott alkotók mellett bemutatkozási lehetőséget biztosítson a művészeti egyetemek jelenlegi és frissen végzett hallgatóinak is. A Magyar Képzőművészeti Egyetem diákjai által 2011-ben, Balatonszemesen életre hívott St.ég projekt is meghívást kapott a fesztiválra. A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának hallgatói köztéri alkotásokon keresztül képviseltetik magukat a fesztiválon, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem pedig egy animációs válogatással jelentkezik Tihanyban.

Land art a kikötőben -- Koronczi Endre: Ploubuter Park
Az ARTplacc egyik emblematikus alkotása Koronczi Endre Ploubuter Park című installációja az egyik fő helyszínen, a KIKÖTŐplaccon lengedezik majd, hasonló című videoja pedig a crosstalk video art festival programjában kap helyet. A mű a túlfogyasztásra és a szeméttermelés megállíthatatlan növekedésére hívja fel a figyelmet, a Balaton vízfelületét egy bevásárlóközpont parkolójaként elképzelve, egy csoport ottfelejtett bevásárlókocsival reflektál az ökológiai tudásdeficitre, mint ahogy teszi ezt a szintén környezeti kérdésekkel foglalkozó PANEL Contemporary video válogatása is.

KIKÖTŐplacc: installáció, videoművészet, kiállítás, filmvetítés, koncert, színház, irodalom
A KIKÖTŐplacc az installációkon és a videoművészeti áttekintésen túl is gazdag programkínálattal várja a látogatókat. A hajókikötő szomszédságában, az 1923-ban épült Sport Szállóban kap helyet a Kitchen Budapest Magyarország szubjektív atlasza kiállítása. A vízparti, árnyas Olvasóligetben a víz mellett ejtőzve lapozhatunk fel művészeti albumokat, kortárs gyerekirodalmat, magyar és idegen nyelvű köteteket, késődélután pedig irodalmi beszélgetéseken, író-olvasó találkozókon vehetünk részt, ahol többek között Varró Dániellel és Szvoren Edinával találkozhat a közönség.

Esti kikapcsolódáshoz a KIKÖTŐplacc színházi, filmes és zenei programjai közül válogathatunk. A színházi előadások között találjuk a Pelsőczy Réka rendezte Kicsi nyuszi hopp hopp című hungarian road-movie-t. A vízparti moziban vetítik a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon debütált és néhány napja a hazai mozikba került Renoir című francia filmet, valamint a Szicíliában játszódó, A tenger törvénye című olasz filmdrámát. Az EUshorts válogatásában rövidfilmek gazdagítják a programot.

A fesztivál zenei kínálata szintén a sokszínűségre törekszik, a fellépők között ismert és feltörekvő fiatal előadók egyaránt szerepelnek a soul-jazz-funk vonaltól a barokk popon át a lofi zajzenéig. Koncertezik a Volkova Sisters, a The Qualitons, a Morningdeer és a 40 days is. Napközben és a koncertek után Dj Bodoo szettjei visszhangoznak majd. A vizualitás a koncerteken is szerepet kap: a kaposvári Fényhangár audiovizuális csoportosulás VJ-szettjei járulnak hozzá ahhoz, hogy a fesztivál estéi láthatóan színessé váljanak. Az ARTplacc kortárs művészeti fesztivál paralel rendezvényeként zajlik a képzőművészet és a gasztronómia kapcsolatára fókuszáló art&food fesztivál.

Jegyinformáció
Az ARTplacc karszalag megvásárlásával a fesztivál kiemelt programjai (a GALÉRIAplacc kiállításai és programjai, a FOTÓplacc fotókiállítása, a KIKÖTŐplacc színházi és zenei programjai) látogathatóak, illetve a félsziget számos szolgáltatása (szállás, étkezés és szabadidő) kedvezményesen vehető igénybe. A karszalag ára 1500 Ft, amely megvásárolható a Nagyon Balaton fesztivál jegyterjesztő pontjain, Tihanyban a fesztivál ideje alatt helyszíneinken és budapesti jegyterjesztő pontjainkon, a NUBU és a Mono Fashion üzleteiben.

Az ARTplacc Kortárs Művészeti Fesztivál helyszínei 2013. augusztus 16-án, délelőtt 10 órától augusztus 20-án este 10 óráig látogathatóak.
Az ARTplacc Kortárs Művészeti Fesztivál megnyitója 2013. augusztus 16-án, 19:30 órakor került megrendezésre GALÉRIAplacc helyszínünkön.

Az ARTplacc főszervezője a Mono Art Nonprofit Kft.
A fesztivál főtámogatója az OTP Bank Nyrt.
Médiapartnereink: Art Guide East, Artmagazin, Flash Art, Új Művészet.