Programok

ask.fm Bardóczi Sándorral

2014.09.10. 11:32

Az Ask.fm egy kérdezős oldal, ahol bárki névtelenül kérdezhet és az eltárolt kérdéseket Bardóczi Sándor pénteken 10-12 óráig fogja megválaszolni. 

A Humán Platform az 5. Budapest kampányon belül elindított egy ask.fm oldalt, amin meghívott szakértők válaszolnak kérdésekre megadott műsorsávban. E heti vendég a Városligeti piknikhez kapcsolódóan Bardóczi Sándor tájépítész, a lap gyakori szerzője. 

Hogy miért épp Bardóczit kérdezhetik? Mert vezető egyénisége volt annak a független szakértői csoportnak, akik az új múzeumi épületekre kiírt nemzetközi építészeti tervpályázat előkészítésével párhuzamosan 2014 elején alternatív koncepciót dolgoztak ki. Olyat, amely akár találkozhatott volna a kormányzati elképzelésekkel is, de amely teret adott egy a jelenleginél jóval megalapozottabb és szélesebb tömegbázisra építő városrehabilitációs lépéssorozatnak.

Egy független szakértői csoport 2014 januárjában több termékenyítő vitában túlhaladva saját személyes véleményeit és az egyes képviselt szakterületek eltérő szemszögeit - egy olyan kompromisszumos javaslatcsomagot dolgozott ki, amely nem 180 fokos fordulat a Liget Budapest koncepcióhoz képest, ugyanakkor a projektet egy még vállalható, összvárosi hatásait tekintve pedig gyümölcsöző nyertes-nyertes szituációvá tudná formálni. Ez a javaslatcsomag tehát nem ellenterv volt, csak átállított néhány váltót a jobbítás szándékával. Persze mindehhez kormányzati fogadókészség is kellett volna. A koncepciót a független szakértői csapatnak személyesen is alkalma nyílt előadnia Baán László előtt, aki – bár egyes elemiben szimpatizált a felvetésekkel – kijelentette, hogy az ő mandátuma a Városligetre szól, a Városliget+ koncepció pedig egy sokkal integráltabb, városi léptékű megközelítésben gondolkodik, amely jelenleg meghaladja az ő hatásköreit. A konstruktív ellenzék szerepét játszó javaslatcsomag tehát megfeneklett, bár ma is úgy érezzük, ez kiutat jelenthetne abból a csapdából, amibe a Liget Budapest projektet vezérlők magukat navigálták.