Közélet, hírek

Átadták a 2009-es Média Építészeti Díját

2009.11.20. 15:08

Az idei győztesek: közönségdíj Barcza Gergely és csapata (Dubai Magas Jel) és Tiba János (Divatcsarnok); a zsűri által díjazott Németh Dávid (Futura Magtár, Mosonmagyaróvár), valamint Bodrossy Attila és Czigány Tamás (Győri Építész Műteremház).

„Nagyon erős idén a felhozatal" - így kommentálta a Média Építészeti Díja döntőseinek munkáját Rózsa Péter, a zsűri elnöke. Igazát bizonyította az a hét-hét épület és terv, amelyek idén a döntőbe jutottak a díj első körös szavazásán. A különböző médiumok által delegált zsűrit ugyan megosztotta néhány pályamű, a nyertesek azonban egyöntetűen magas pontszámokat kaptak mindenkitől.

 

 

 


Idén ötödik alkalommal adták át a Média Építészeti Díját, ami minden szempontból látványosabbnak és sikeresebbnek bizonyult az eddigi évekhez képest. A nyertesek között idén először nem találunk családi házat, a döntősök között is inkább az irodaházak domináltak. A nyertes pályamű végül egy oktatási célú épület, a Bodrossy Attila és Czigány Tamás által tervezett győri Építész Műteremház, vagy ahogy gyakran emlegetik, a Black Box lett.

A győri egyetemi szintű építészképzést szolgáló ház egyszerre előadóterem, kiállító- és közösségi tér, intenzív szakmai műhelymunka színhelye. A tervezők megtartották a rendelkezésre álló ipari betonkocka nehéz, zárt épülettömegét, sőt a súlyosságát még fokozták is a homlokzat sötétszürke festésével. Ezzel szemben a bővítést annyira könnyeddé akarták tenni, amennyire csak lehetséges: az üvegtégla-dobozra hasonlító új épületszárnyon sejtelmesen átszüremlik a ház izgalmas belvilága. Az egykori és jelenlegi építészeti kari tanszékvezetők által tervezett épületben a nap 24 órájában dolgozhatnak a hallgatók, akik látván mestereik munkáját, talán néhány év múlva pont ők állnak majd a zsűri elé diplomamunkájukkal vagy megépült házaikkal.

 

 

 

 
Büszkék lehetnek a győriek tervezőikre-tanáraikra, hiszen a tervek kategória eredményhirdetésén Németh Dávid diplomamunkáját szavazták meg az idei legjobb tervnek. A tervező a mosonmagyaróvári mosoni városrészében álló Futura Magtár átépítését álmodta meg olyan módon, hogy az épületet egyik oldalról teljes magasságban megtoldotta egy új épületrésszel. Az épület a tervezett funkció szerint a budapesti Csodák Palotájának kihelyezett részlege lenne. 
(Egy érdekesség kiválóan szemlélteti a Média Építészeti Díjának menetét: Németh Dávid tervét a tanárai azután javasolták publikációra az oldalon, miután Lenzsér Péter építész beküldte az átépítésről szóló tervét. Ezek után Dávid pályázott a díjra, amit a kétfordulós szavazáson keresztül meg is nyert.)

 

 

 

A helyszínen megszavazott terveken és épületeken túl egy-egy közönségdíj is átadásra került az este folyamán. Az epiteszforum.hu olvasói egy Dubaiba tervezett ikonszerű épület (Dubai Magas Jel) tervezői csapatát szavazták meg győztesnek, melynek tagjai: Barcza Gergely, Korintus Gábor, Kukucska Gergely és Weiser Balázs voltak. A zsűrit megosztó terv – bevallottan funkciótlan, ám kísérletező és merész formálású sivatagi kilátótorony – sosem fog megépülni, de számos asszociációt hívott elő mind a nézőkben, mind a szakmai bírálókban. A tervezői a helyszínre – Németh Dávidhoz hasonlóan – a terv makettjével érkeztek, a zsűri pozitívabb értékelésében reménykedve.

Az index.hu-n lezajlott szavazás végeredménye pedig a budapesti egykori Párisi Nagy Áruház, majd Divatcsarnok néven elhíresült épület teljes felújítását megálmodó tervezőjének, Tiba Jánosnak kedvezett. A zsűri is értékelte a stíluskorszakok finom egymásra rétegződését, de az Andrássy úti épület a helyszíni bírálóktól csak közepes pontszámot kapott.

 

 

 

„Soha nem láttam még ehhez hasonlót sem" – jegyezte meg Roland Caumont, a rendezvény főtámogatója, az EdiCAD ügyvezető igazgatója. Európában is egyedülálló módon a díj zsűrije a magyar sajtó és az elektronikus média képviselőiből áll. Ezen az estén nem csak a tervezők, de a zsűritagok is olyan szerepet vállalnak magukra, amit nem sokan tennének ma az építészeti közéletben: nyíltan és határozottan vállalják véleményüket egy-egy épülettel, tervvel szemben. 


Az est díszvendége Mőcsényi Mihály tájépítész, egyetemi tanár volt, aki november 9-én ünnepelte 90. születésnapját.

Gratulálunk a nyerteseknek!

A zsűri tagjai voltak: 
Széky János (Élet és Irodalom), Eörsi Sarolta (Éva Magazin), Rózsa Péter, a zsűri elnöke, (Extra – Kultúrháttér, MTV), Devich Márton és Sümegi Noémi (Heti Válasz), Csontos János (Kő kövön, HírTV), Földes András (index.hu), Zelki János (litera.hu), Kiss András (Metropol), Tüske Ferenc (radiocafé 98.6), Szalai Anna (Népszabadság)

Szakmai bírálók:
Martinkó József, főszerkesztő, octogon.hu
Wesselényi-Garay Andor, főiskolai docens, Debreceni Egyetem

Az est házigazdái Pásztor Erika Katalina, az epiteszforum.hu lapigazgatója és Vargha Mihály főszerkesztő voltak.

fotó: Váradi Viktor

 

A rendezvény fő támogatója az: 

 

 

 

További támogatók:

 

 


Médiapartnerek: