Közélet, hírek

Átadták a 2012. évi Pro Architectura díjakat

2012.10.01. 15:41

Dr. Szaló Péter területrendezési és építésügyi helyettes államtitkár, valamint Dr. Felkai László közigazgatási államtitkár október elsején, az Építészet Világnapján adta át a 2012. évi Pro Architectura díjakat a Belügyminisztérium Márványaulájában.

Dr. Szaló Péter területrendezési és építésügyi helyettes államtitkár, valamint Dr. Felkai László közigazgatási államtitkár október elsején, az Építészet Világnapján adta át a 2012. évi Pro Architectura díjakat a Belügyminisztérium Márványaulájában.

1) Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont ( Tarnóczky Tamás Attila)

 

 

 

„Az építészeknek és belsőépítészeknek sikerült az emberi tudás, intellektuálisan átgondolt és érzelmileg is vonzó, életteli mai fórumát létrehozni. A bonyolult funkciójú épület mély átgondolásával igazi mai európai épületet teremtettek. Magas színvonala visszaigazolja a tervpályázaton történő értékválasztást.”

„Pécs város jelentős középülete. Rendkívül logikus funkcionális elrendezéssel, gazdag belső terekkel, s különös szépségű „méhkas” absztrakt elvi jelentőségével. Homlokzati burkolatának kerámia futtatott üveg felülete a hagyományokat őrző nagyon szép megoldás.”

2) Kodály Központ, Pécs (Keller Ferenc és Sólyom Benedek János DLA vezető tervező (megosztva))

 

 

 

„A tervezők a nagyvonalú, expresszív tér- és tömegalakítással, az egyszerű, kevés, de kitűnően megválasztott anyagok használatával a professzionális akusztikai és belsőépítészeti megoldások révén felemelő, mégis vonzó és meghitt közösségi helyét teremtették a zenekultúrának, az ember és zene ünnepi találkozásának.”

3) Szt. Jakab zarándokház és kápolna (Czigány Tamás tanszékvezető egyetemi docens, Cseh András egyetemi tanársegéd és Papp Róbert építész-tervező (megosztva))

 

 

 

„Telepítési érzékenysége, fegyelmezett, jó léptékű, egyszerű, mégis elegáns építészeti világa, szigorúan kezelt, megoldott, költségérzékeny részletei, nagyvonalú belsőépítészeti térszervezése teszik vonzóvá az együttest és példaszerűvé az építészeti magatartást.”

„Hazánkra jellemző nagyon alacsony költség lehetőséggel megépített nívós együttes. A terep adottságot jól kihasználó beépítéssel, mintaszerű belsőépítészeti megoldásokkal és anyag használattal. A meditációs kápolna attraktív, fényhatásokban gazdag megoldása valóban a béke szigete.”

4) Dél-magyarországi villaépület és vendégház (Kovács Csaba, Ásztai Bálint)

 

 

 

„Az épületek kiváló példát nyújtanak a magas anyagi lehetőségek és szellemi igényesség lehetséges egyidejűségére, a nagyvonalú, kulturált megbízó és a felkészült építészek alkotó együttműködésére, mely elegáns, a szép természeti környezetet tisztelő épületeket teremtettek, ezzel ritka és jó példával gazdagítják problematikus villaépítészetünket.”

„Hazánkban egyre gyakoribb a nagy, költség igényes villa építészetben kiemelkedően igényes építészeti megoldás. Gazdag és jól megválasztott anyaghasználattal, rendkívül nagyvonalú térképzéssel, belsőépítészeti megoldásokkal.”

5) Szathmáry palotarom rekonstrukciója (Dévényi Márton Benedek ügyvezető és Gyürki-Kiss Pál ügyvezető (megosztva))

 

 

 

„Bátor és erős példa az épületemlék és a kortárs építészet ellenpontozással létrehozott szerves kapcsolatára, melyet elsősorban a jól  megválasztott új anyagok tesznek izgalmasan maivá.”

„Az egyszerű, tiszta és szép formájú rekonstrukció a nálunk még kevésbé használt, bátor anyaghasználatával új hangot ad a műemléki felújítások eddigi gyakorlatában.” Pro Architectura-Díj Bíráló Bizottság
Budapest, 2012. szeptember 26.