Közélet, hírek

Átadták a 2022-es DECODE pályázat díjait

2022.11.21. 11:08

A 2,1 millió forint összdíjazású elismerést november 16-án ötödik alkalommal, új helyszínen, az Irányi Palotában adták át. A pályaművekből rendezett kiállítás egy éven át virtuálisan is  megtekinthető a DECODE Alapítvány honlapján.

A DECODE Kortárs Építészeti és Művészeti Alapítvány célja, hogy felhívja a figyelmet a gondolatok köré épülő alkotásra és ezáltal az értékteremtésre az építészet, valamint vizuális és alkalmazott művészetek területén.

A szakmai zsűri 64 pályamunkából választotta ki a kiállítókat és a díjazottokat. A kategóriánként átadott fődíjak (750000 forint) mellett "Ígéretes projekt" díjakat (150000 forint) is kiosztottak, a "Spotlight" díj pedig egy, a társadalmi szerepvállalásra külön hangsúlyt fektető munkát ismert el.

A Fődíj mellé Zalavári Fruzsina egyedi tervezésű díjtárgya is társul. Az eseményt élő közvetítésben követhette minden érdeklődő.

A beérkező munkákat Bordás Péter építész, a BORD Építész Stúdió és a DECODE Kortárs Építészeti és Művészeti Alapítvány alapítója és a zsűri elnöke, Szabó Levente DLA Ybl- és Pro Architectura és Príma-díjas építész, a BME Építészmérnöki Kar, Középülettervezési Tanszék, tanszékvezető egyetemi tanára, Dr. Anthony Gall Phd, Ybl- és Pro Architectura díjas építész, az Óbudai Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar egyetemi tanára és dékánja, Golda János Ybl- és Pro Architectura- és Príma-díjas építész, Kálmán Borbála művészettörténész, a Ludwig Múzeum Kortárs Művészeti Múzeum kurátora, Etentuk Inemesit kulturális menedzser, az Artlocator Magazin alapítója, Dr. Kukla Krisztián, az Art Quarter Budapest (aqb) művészeti vezetője bírálták.

A zsűri 11 pályaművet választott be a kiállításba. Az elbírálásnál nem egyszerűen építészeti terveket vagy művészeti alkotásokat pontoztak, hanem a mögöttük álló koncepció, gondolat vagy történet kreatív prezentálását is.

"A díj létrehozásakor, 2018-ban még csak titkos vágyunk volt, hogy az oktatási intézmények feladatként tekintsenek a DECODE-ra, hogy ösztönözzük a csapatmunkát, az építészet és a kortárs képzőművészet közötti együttműködést, hogy már végzett, kezdő építészeket is elérjünk és természetesen nem utolsó sorban az volt a célunk, hogy a figyelmet a kreativitás és koncepcionális tervezés jelentőségére irányítsuk. Ezért külön öröm, hogy öt év alatt eljutottunk oda, hogy sok intézményben már féléves feladat a pályázatok elkészítése, hogy pályakezdő pályázatunk is egyre több van, hogy jelentősen megnőtt az induló csapatok száma is, sőt vannak olyan pályázók is, akik többször pályáztak már a díjra" – nyilatkozta a díj alapítója, a DECODE Kortárs Építészeti és Művészeti Alapítvány kuratóriumának elnöke, Bordás Péter.

A 2022-es DECODE "shortlist"-es projektjei:

Építészet kategóriában

 • EGY EGYETEMI PROJEKT (MEG NEM) SZÜLETÉSE – Csata Péter, Papp László Róbert
 • LEHETŐSÉGEK TERE – Horváth-Farkas Zsófia, Árva Judit
 • Pre/MANÍR – Bors Luca Éva, Szaszák Lili
 • MICROHOME – Kapui Kevin
 • PAKLI – Baranyai Kata, Varga Boglárka, Veres Zsuzsa
 • STRANDKÖNYVTÁR – Csanády Anna Dorottya, Varga Liza (a 2021-es DECODE fődíjasai)

Vizuális és alkalmazott művészet kategóriában

 • AFTERLIFE – Pataki Luca
 • FEED THE DRONES – Kovács Máté Bence, Takács Ádám
 • LIVE LOVE LAUGH – Puskás Marcell
 • POSTAMÚZEUM – POSTE MUSÉE LOUDÉAC – Juhász Nóra
 • WELCOME HOME – Lázár Kristóf

A kiállítás nagyméretű képernyőkön futó videókban mutatja be a pályázat két kategóriájának győzteseit, különdíjasát, valamint a „shortlist" projekteket. 

A DECODE PÁLYÁZAT DÍJNYERTES PROJEKTJEI ÉPÍTÉSZET KATEGÓRIÁBAN: 

PRE/MANÍR - a DECODE pályázat Fődíjban részesült alkotása / Bors Luca Éva és Szaszák Lili

MICROHOME – a DECODE pályázat „Ígéretes projekt" díjban részesült alkotása / Kapui Kevin

DUNAÚJVÁROSI STRANDKÖNYVTÁR – a DECODE pályázat "Ígéretes projekt" díjban részesült alkotása / Csanádi Anna Dorottya és Varga Liza

LEHETŐSÉGEK TERE-Práter 63 – DECODE Spotlight Díj 2022 a BE LIGHT! támogatásával / Horváth-Farkas Zsófia, Árva Judit

A DECODE PÁLYÁZAT DÍJNYERTES PROJEKTJEI VIZUÁLIS ÉS ALKALMAZOTT MŰVÉSZET KATEGÓRIÁBAN:

POSTAMÚZEUM – POSTE MUSÉE LOUDÉAC – a DECODE pályázat Fődíjban részesült alkotása / Juhász Nóra

WELCOME HOME – a DECODE pályázat "Ígéretes projekt" díjban részesült alkotása / Lázár Kristóf

FEED THE DRONES – a DECODE pályázat "Ígéretes projekt" díjban részesült alkotása / Kovács Máté Bence, Takács Ádám

A díj alapítója és támogatója a BORD Építész Stúdió, kiemelt támogatója, egyben a helyszín biztosítója az Optinvest Zrt., exkluzív támogatói a PERI, és a BE LIGHT!, médiapartnere az Octogon Magazin, további támogatói pedig az Alukönigstahl, a Jaguár és Land Rover Magyarország, valamint a Sauska Borászat.