Épületek/Középület

Átadták a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság döntőjének helyszínét

2022.10.05. 11:51

Elkészült a MOL tornyot is jegyző Foster + Partners tervezte futballaréna. A Loszaíli Nemzeti Stadiont szeptember 9-én a szaúdi és az egyiptomi bajnokság címvédőinek teltházas összecsapásán avatták fel.

A korabeli feljegyzések szerint 1908-ban nagyjából 50 kőből és sárból épített ház állt Loszaíl területén. A Dohától 23 km távolságra fekvő falu ekkor három – magas sókoncentrátumú vizet biztosító – kúttal, néhány halászhajóval és 70 tevével rendelkezett. Ehhez képest 100 évvel később, 2005-ben egy 400.000 fős város fejlesztéséről döntött Katar, néhány évvel később pedig az ország megnyerte a 2022-es FIFA Labdarúgó Világbajnokság rendezési jogát. A világbajnokság legnagyobb stadionja Loszaíl városában kap helyet, az esemény nyitóceremóniáját és a döntő mérkőzését is itt fogják megrendezni. Katar extrém időjárása miatt az idei labdarúgó-világbajnokság kivételesen télen, november 20-a és december 18-a között kerül megrendezésre.

A Foster + Partners 2015-ben a David Chipperfield Architects, Mossessian & Partners és Mangera Yvars Architects építészirodákat megelőzve nyerte meg a stadion tervezésére kiírt pályázatot. A világbajnokságra a Loszaíli Stadion mellett számos más futballaréna is épül a sivatagos Katari-félszigeten, többek között a Zaha Hadid Architects tervezte Al Wakrah Stadion. A fenntarthatósági kérdésektől kezdve a korrupciós ügyeken át, az építkezésen dolgozó vendégmunkások életkörülményéig számos kritika érte a katari fejlesztéseket az elmúlt évek során. Az építészek és marketingesek ennek fényében komoly erőfeszítést tettek, hogy zöldre mossák és társadalmilag elfogadottá tegyék a gigaprojektet.

Tekintve, hogy Katar átlaghőmérséklete az év hat hónapjában meghaladja a 30 Celsius fokot, jogos felvetés, hogy mennyiben lesznek kihasználva ezek a stadionok az elviselhetetlen hőségben. Az Al Wakrah Stadion zárható tetőszerkezetet és az ülésekbe beépített hűtőberendezést kapott, ezen kívül a lelátó felső karéja a világbajnokság végeztével szétszerelhető és egy fejlődő országban találhat végleges otthonra. Nem meglepő módon a Loszaíli Stadion „innovatív" homlokzati és tető kialakításának köszönhetően kiérdemelte a Global Sustainability Assessment System (GSAS) ötcsillagos értékelését.

Norman Foster a Loszaíl Stadion kapcsán azt is kiemelte, hogy a terv szakít a hagyománnyal, mely szerint a sportlétesítmény a város szélén kap helyet. Ezzel szemben a stadiont a jövőbeli város szerves részeként képzeli el, mely a világbajnoki sportesemény után a helyiek használatába kerülhet. Érdekes is lett volna, hogy ha a futballarénát egy nem létező város szélére telepítenék. Az szintén egy kérdés, hogy miként fog bekapcsolódni a város hétköznapi életébe a kétszer nyolc sávos autósztráda szomszédságába épített 86.000 férőhelyes stadion. Katar egyébként történetében először Loszaílban nyitotta meg kapuit a külföldi befektetőknek és bár arra még várni kell, hogy épületek népesítsék be a stadion szomszédságát, a világbajnokságra a város infrastruktúrájának nagy része elkészült.

Az angol iroda tervezőinek szándéka az volt, hogy egy képbe sűrítsék a közel-keleti vázák és tálak formáját, innen eredeztethető a stadion formája. A háromszög elemekből létrehozott perforált homlokzati struktúra és a kábelhálós tetőszerkezet az arab és iszlám ornamentika fénykorát ünnepli, célja, hogy megszűrje a napfényt, biztosítva a sportoláshoz szükséges játékkörülményeket. Az aranyszínben ragyogó szimbólumban gyönyörködve az ember könnyen megfeledkezhet a katari építkezésen dolgozó több száz ­­– elsősorban indiai, pakisztáni és nepáli ­– vendégmunkás haláláról, akik a forró időjárás és a mostoha életkörülmények miatt veszítették el életüket.

Az épület tervezésében a Foster + Partners munkáját az ARUP mérnöki iroda és a Poulous stadionokra szakosodott irodája segítette. A szupergazdagok Katarban ünnepelhetik meg a nemzetközi futball élményét, míg a legtöbben csak TV képernyőkön keresztül kerülhetünk majd kapcsolatba a vb ikonjával. Szerencsénkre a FIFA honlapján egy az épületet bejáró (átrepülő) videót is közzétett, amit megtekintve bárki átélheti a stadion nyújtotta térélményt.

Borenich Levente