Közélet, hírek

Átadták a Mindszentyneum kortárs épületét Zalaegerszegen

2022.10.25. 10:33

Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy a zalai megyeszékhely historizáló Göcseji Múzeumának szomszédságában egy új, kortárs épület állít majd emléket Mindszenty József bíborosnak. A múzeum megújulása után a napokban a Mindszentyneumot is átadták, mától pedig immár a nagyközönség számára is látogatható. 

Szentmisével egybekötött, ünnepélyes keretek között, október 23-án adták át Mindszenty József egykori zalaegerszegi plébános életének, valamint a kommunista diktatúra egyházüldözésének emléket állító Mindszentyneum új kortárs épületét, amelynek generáltervezését a TSPC és a Konkrét Stúdió konzorciuma végezte. A TSPC ellátott műszaki ellenőri, projektmenedzseri és lebonyolítói feladatokat is, az építészeti, belsőépítészeti és kiállítástervezést a Konkrét Stúdió jegyezte. 

A Modern Városok keretein belül megvalósult 4000 négyzetméteres épületben kiállítótermek, 120 fő befogadására alkalmas konferenciaterem és közösségi tér, valamint múzeumpedagógiai helyiségek is helyet kaptak. A központ zarándokhelyként is látogatható.

A Mindszenty Zarándokközpont épülete a Göcseji Múzeum közvetlen szomszédságában kapott helyet, az épület telepítése és tömege igazodik a meglévő műemléképülethez és annak beépítési módjához. A TSPC közleményében így írnak részleteiről:

"Az egységesen szerkesztett tömegformálásba negatív formaként nyomódik bele a bejáratot jelölő előudvar, ez a térforma a főhomlokzat meghatározó eleme. A homlokzat vonalában, annak anyagából egy félig áteresztő »hártya« készült, amelyen szűrten jut át a fény, a tekintet és az utca zaja. Az egybefüggő külső hártya összeköti a homlokzatot és a tetőt. Ez az épület »köpenye« – reflektálva a bíborosi köpenyre és annak anyagaira (moiré selyem, csipke), így szimbolizálva, hogy Mindszenty az egyház védelmét vállalta, akár az élete árán is." Az épület "köpenye" tulajdonképpen egy mindig változó, finom fény-árnyék játékokat eredményező, lyuggatott, térbeli membrán. Az anyag exkluzív, hosszú élettartamú, speciális bevonatú alumínium-lamellázat, melynek áttört felületen helyenként áttűnik az egyébként zárt épület belső világa.

Az udvar közepén egy szimbolikus jelentőségű díszfát helyeztek el. Az épület központi és egyben a közlekedést szervező eleme a teljes magasságot átfogó belső átrium, amely az előudvarral látványában teljes egységet képez.

Az elegáns, jelképszerű külső köpeny alatt egyszerű, letisztult és puritán belső tér épült, amely hangsúlyozza a ház névadójának hitvallását, személyiségének erényeit. A terek és formák letisztultak, átláthatók, felemelő érzést közvetítenek. A nemesen megmunkált és jellemzően fehér, nyers, szürke, naturális felületek otthonosságot sugárzó természetes fa és puha textil felületekkel keverednek. Az épület külső és belső világának kiemelten fontos alkotója, alakítója a fény.

A földszinten szabadon bejárható térsorban folyamatos közösségi aktivitást generáló szolgáltatások kaptak helyet; előcsarnok, kávézó, múzeumi bolt, rendezvényközpont és egy külön bejáratú közösségi tér, illetve itt található a múzeumi jegypénztár-információs pult is. Az első és második emeleten helyezkedik el a két kiállítótér és a kapcsolódó múzeumpedagógiai terek, míg a legfelső szinten időszaki kiállítás és rendezvénytér, illetve nagyméretű tetőterasz létesült. A pinceszinten létesült egy állandó kiállítás a helyszínen feltárt régészeti emlékek kontextusba helyezésével.

A múzeumhoz tartozik továbbá egy közel száz autó és három busz számára helyet biztosító parkoló is. Zalaegerszeg ezzel a fejlesztéssel a Csíksomlyótól Mariazellig tartó Mária-zarándokútnak is fontos állomásává válhat. 

Az épületet hamarosan részletesen is bemutatjuk majd olvasóinknak az Építészfórumon. 

Zalaegerszegi Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont (Mindszentyneum) fejlesztése, a zalaegerszegi "Mindszenty Út" megvalósítása

Tulajdonos/projektgazda:
Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata, Balaicz Zoltán polgármester

Fejlesztési koncepció, megvalósíthatósági tanulmány, pályázati dokumentáció:
Virág Zsolt, Praznovszky Hajnal, Bors-Bulbuk Zsuzsanna, Morva-Simon Natália (Magyar Kastélyprogram Kft.); Tóth Viktor, Banga Veronika (West Practice Kft.)

Projektmenedzsment, szakmai irányítás, koordináció:
Praznovszky Hajnal, Virág Zsolt (Magyar Kastélyprogram Kft.); Tóth Viktor, Banga Veronika (West Practice Kft.); Vásár Marianna, Sebestyén-Fehér Nóra, Székely Gabriella, Kiss Nikolett (Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata)

Generál tervezés: 
TSPC Mérnökiroda Kft., Konkrét Stúdió Építészeti Kft. konzorcium

Felelős vezető tervező: 
Kádár Mihály (TSPC Mérnökiroda Kft.), Balogh Csaba (Konkrét Stúdió Építészeti Kft.)

Építész és belsőépítész tervezők:
Balogh Csaba, Deigner Ágnes, Sirokai Levente, Sónicz Péter (Konkrét Stúdió Kft.) 

Építész és belsőépítész munkatársak:
Ancza Krisztina, Szilágyi Norbert, Toronyi Dávid, Vértesy Ági (Konkrét Stúdió Kft.)

Lebonyolító: 
Kóbor Csilla (TSPC Kft.)

Műszaki ellenőr:
Soós Zoltán, Vámosi László, Takács László, Sándor József, Bagonyai László, Czinder Attila (TSPC Kft. – Zalaber Kft.)

Kiállítási installáció tervezés:
Balogh Csaba, Deigner Ágnes, Sirokai Levente, Sónicz Péter, Szitka Dániel, Toronyi Dávid (Konkrét Stúdió Kft.)

MINDSZENTY "SZERETETET HOZTAM IDE IS" - a Mindszenty József bíboros, hercegprímás, esztergomi érsek életútját bemutató kiállítás
Kurátorok: Kovács Gergely (Magyarországi Mindszenty Alapítvány) – Nemesné Kis Tímea (Tokaj-Hegyalja Egyetem)

EGYHÁZÜLDÖZÉS A KOMMUNISTA DIKTATÚRA ALATT című kiállítás
Kurátorok: Bors-Bulbuk Zsuzsanna (Magyar Kastélyprogram Kft.) – Soós Viktor Attila (Nemzeti Emlékezet Bizottsága)

TÉGLÁTÓL TEMPLOMIG – VÁLOGATÁS ZALA VÁRMEGYE KÖZÉPKORI EMLÉKEIBŐL kiállítás
Kurátorok: Praznovszky Hajnal – Simmer Lívia