Közélet, hírek

Átadták a Pillar Irodaházat

2022.03.10. 16:52

A GTC Magyarország ma átadta legújabb, 29 ezer négyzetméteres fejlesztését, a Pillar Irodaházat, mely a pesti Váci úti irodafolyosó legújabb, prémiumminőségű, környezettudatos megoldásokkal teli épülete. Az irodaházat a ZDA – Zoboki Építésziroda tervezte.

A Pillar Irodaház a pesti Dózsa György úton, a Váci úti irodafolyosó részeként épült fel. A négy épülettömbből álló, aszimmetrikus formájú, LEED Gold zöldminősítést kapott épületre 2019-ben kötött előbérleti szerződést az ExxonMobil amerikai energiavállalat, így a ház úgynevezett built-to-suit konstrukcióban épült, tehát a bérlői igényeket már a fejlesztés korai fázisától priorizálta az ingatlanfejlesztő és a tervezőiroda.

„A Pillar számunkra több mint egy épület. – mondta Orbán András, az ExxonMobil munkatársa, a Pillar projektmenedzsere. – Az irodatér kialakítása új típusú munkavégzést tesz lehetővé, ami alkalmazkodik az éppen aktuális feladat típusához. A dizájnban nagy szerepet kaptak a különböző méretű és funkciójú közösségi és együttműködési terek; a Pillarban megháromszoroztuk a korábbi irodákban rendelkezésre álló, hasonló területek méretét." A belsőépítészeti kivitelezés a FITOUT Zrt. munkája. 

A GTC országigazgatója a helyszínválasztásra is kitért beszédében.
„A Váci úti irodafolyosó nagyon fontos számunkra. Ez a helyszín évtizedek óta újra és újra bebizonyítja, hogy nekünk elég a fejlesztett ingatlanok minőségére koncentrálnunk, a siker másik felét a lokáció biztosítja. Eddigi fejlesztéseink, mint például a GTC White House és a Centerpoint is maradéktalanul beváltották a hozzájuk fűzött reményeket, ami részben a Váci út rugalmas fejlődédének, részben a metró közelségének tudható be." – tette hozzá Gulyás Ede, a GTC magyarországi igazgatója.

Bővülő kínálat, óvatos fejlesztések

Tavaly jóval kevesebb új irodaterületet adtak át a fővárosban, mint a megelőző években: mindössze 45 000 négyzetméterrel bővült a budapesti állomány. A kínálati oldalon tapasztalható hiány azonban csak átmeneti, hiszen már 2022 első hónapjaiban akár kétszerannyi új irodaterület kerülhet piacra, mint tavaly.

„A budapesti irodapiac jelentős mérföldkőhöz érkezett 2022 első negyedévében: a modern irodaállomány már meghaladja a 4 millió négyzetmétert. A Váci úti irodafolyosó sikerét egyértelműen bizonyítja, hogy az irodaterületek több mint negyede itt található." – fogalmazott P. Kovács Anikó, a CBRE Irodaügynökségi Igazgatója.

A CBRE előrejelzése szerint idén mintegy 330 000 négyzetméter irodaterületet adnak át, de előreláthatóan ennek az állománynak csupán 40 százaléka lesz elérhető az új bérlők részére, mert a maradék 60%-ra már előbérleti szerződéseket írtak alá. Míg idén számos új projektet adnak majd át, a tapasztalatok óvatosabb fejlesztési kedvet jósolnak. Az építési költségek emelkedése miatt több tervezett fejlesztés is késik, ezért 2022 után a szakértők az új kínálat csökkenésére számítanak.

Tömeg és forma

„A Pillar tervezésénél a beruházói és a bérlői igények teljesítése mellett fontos szempont volt, hogy egy, a környezetébe illeszkedő, a város és a várost használók szempontjaira is érzékenyen figyelő irodaház jöjjön létre" – sorolta Csiszér András, a ZDA-Zoboki Építésziroda Design Igazgatója. A tervezők ezt többféle építészeti megoldással, az épület mozgalmas megformálásával, a homlokzat visszahúzásával, árkádok, téröblök és a belső zöld udvar utcai felnyitásával érték el.

A négy épülettömbből álló irodaház generálkivitelezője a KÉSZ Csoport volt, amely a pandémiás helyzet ellenére határidőre és az elvárt minőségben fejezte be a fejlesztést. A Pillar hangsúlyos városképi megjelenést kapott: a keskenyebb és a szélesebb épületszárnyak váltakozásából adódóan hullámzó hatást keltő épülettestek és a lekerekített épületsarkok karakteres képet adnak az irodaháznak. A Pillar különlegessége az izgalmas tömegformálásban rejlik. Az egész ház finoman hullámzik, négy markáns tömbje között az épület felnyílik az utca felé, betekintést adva a zöld udvarba. A földszinti területeken a homlokzat is visszalép az utcasíktól. A főhomlokzat hangsúlyát az aszimmetrikus formák, valamint – a hegyesszögű telekformából adódóan – az épülettömbök közötti feszültség is fokozza.

„A tömeg hullámzásának és az utcai kapcsolatoknak köszönhetően az egyébként nagy tömege ellenére a Pillar Irodaházat könnyednek, szellősnek érezzük, az utcán sétálók élvezhetik az árkáddal fedett járdákat és az udvar zöldjét. – hangsúlyozta Csiszér András. – A Pillar üvegezett és tömör betétekből álló, színes lamellákkal díszített egyedi megjelenésű homlokzatot kapott. A várossal a kapcsolatot a főbejárat előtti fogadótér teremti meg, ahová a kávézó és az étterem is nyílik, mikroklímáját pedig a téli-nyári vízfelület javítja. Az utcák felé nyitott belső udvart a nagy zöld területek, vízfelületek és pihenők teszik városi oázissá."

Forrás: Sajtóközlemény