Közélet, hírek

Átadták a 2016-os Pro Architectura díjakat!

2016.10.27. 11:00

Parlamenti ünnepség keretében vehette át elismerését a Pro Architectura díj idei tíz díjazottja október 26-án. A várakozáson felüli érdeklődéstől övezett pályázaton az építészeti alkotások mellett az épített környezetért kiemelkedő teljesítményt nyújtó pályázók is kiérdemelték a jutalmat és az oklevelet, melyeket Csepreghy Nándor miniszterhelyettes adott át.

Szakmai körökben nagy várakozás előzte meg a Pro Architectura díj átadását, amelyet a Parlamentben osztottak ki. A díjátadó ceremónián a magyar építészeti kultúra népszerűsítésében, a minőségi épített környezet létrehozásában, az építészeti értékek megóvásában és az építészeti szemléletformálásban kifejtett tevékenységért, valamint a Nemzeti építészetpolitika céljai érdekében kifejtett tevékenységért vehettek át elismerést a hazai építésztársadalom képviselői. Az építészet területén kiemelkedő alkotásokból 10 projektet díjaztak október végén.

Az idei ünnepség különösen várt eseménye volt a 2016. évnek: a díj történetében először nemcsak épülettel lehetett pályázni, hanem az építészeti közéletben és oktatásban, tervezés és tervpályázat területén elért eredményekért, építtetőként, valamint kivitelezőként kifejtett tevékenységért is megkaphatták az elismerést. – mondta el Füleky Zsolt építészetért és építésügyért felelős helyettes államtitkár. Az adományozó Miniszterelnökség a Nemzeti építészetpolitikában lefektetett alapelveknek megfelelően döntött a kibővítéséről, mivel így az épített környezet formálásán dolgozó szakmai közeg sokszínűségét is érzékelni lehet. – fűzte hozzá a helyettes államtitkár.

A klasszikusnak számító témakörben, azaz a jeles építészeti, városépítészeti, tájépítészeti, belsőépítészeti alkotás létrehozásában kifejtett építészeti-tervezői tevékenység kategóriájában két szakrális épület, a Győrffy Zoltán tervezte karakteres megjelenésű debreceni templomépület, továbbá Deák Zoltán és társai munkája, a Kőbányai Szent László Plébánia átalakítása is megtalálható. – ismertette Füleky Zsolt. Ezeken kívül Horváth Zoltán humánus léptékű budakalászi Egészségháza, valamint Gereben Péter és Marián Balázs DLA tájba illeszkedő egri borterasza is elismerésben részesült. – tette hozzá a helyettes államtitkár.

A kiemelkedő építészeti alkotás megvalósításában közreműködő építtető kategóriában Visegrád Város Önkormányzatát a városközpont megújításáért, míg Füzér Község Önkormányzatát a település büszkeségének tekintett vár felújításáért díjazták. Terv és tervpályázat kategóriában szintén egy nagyléptékű projekt, a Szabó Levente DLA és csapata által tervezett soproni Várkerület megújítása nyert. Pro Architectura díjat kapott Áts Géza építési projektvezető; Kolyankovszky István kőfaragó mester, valamint szakmai közéleti publicisztikáiért és a kistérségben végzett közösségszervező munkáiért Dénes Eszter érdemelte ki az elismerést.

Miniszterelnökség

 

 

Díjazottak

1. Építészeti alkotás

  • Győrffy Zoltán: Szent György Római Katolikus Templom, Debrecen
  • Horváth Zoltán: Budakalászi Egészségház
  • Deák Zoltán: Kőbányai Szent László Plébánia átalakítása
  • Gereben Péter és Marián Balázs DLA: AÉS Borterasz és venyige SPA, Eger, Almagyar-domb

2. Építészeti közélet és oktatás

  • Dénes Eszter építészmérnők, publicista

3. Terv és tervpályázat

  • Szabó Levente DLA: Sopron, a Várkerület megújítása

4. Építtető

  • Visegrád Város Önkorményzata, képviselte: Félegyházi András polgármester: Visegrád városközponti fejlesztésére, Városháza átépítése, Egészségház felújítása, Rendezvénypavilon építése
  • Füzér község Önkormányata, képviselte: Horváth Jenő polgármester: Füzéri vár

5. Kivitelező

  • Áts Géza építési projektvezető és műszaki ellenőr
  • Kolyanovszky István kőfaragómester

 

 Gratulálunk a nyerteseknek!