Helyek/Tájépítészet

Átadták az Év Tájépítésze és Junior Év Tájépítésze Díjakat

2020.10.10. 12:28

Idén 9. alkalommal rendezték meg az ország legkiválóbb tájépítészeit jutalmazó Év Tájépíésze Díj átadó gáláját, amit a különleges körülmények miatt szabadtéren, a Szent István Egyetem Budai Arborétumában tartottak. A zsűri ezúttal Kincses Krisztina munkáját és pályázatát találta a legérdemesebbnek. A zsűri különdíját Ghyczy Zsuzsanna és Vojtek Tímea, a MÉSZ különdíját Eplényi Anna, a junior kategória díját Bubics Benedek a közönségdíjat pedig Tóth Eszter nyerte el. 

Kincses Krisztina 2010 óta tölti be az Európai Táj Egyezmény Nemzeti Koordinációs Munkacsoport titkári funkcióját. Felkérés alapján lehetősége volt dolgozni az európai tájpolitika alakításán: a 2015 és 2016 között működő „Táj és Demokrácia" című nemzetközi munkacsoportban, 2019-től „A táj integrálása az ágazati politikába" című munkacsoportban vesz részt jelenleg is. A részes felek konferenciáján 2017-ben az Európa Tanács Európai Táj Egyezményének alelnökévé, 2019-ben pedig - két éves mandátummal - elnökké választották. Nem utolsó sorban pedig az ő nevéhez fűződik a Magyar Nemzeti Tájstratégia kidolgozása. 

"Kincses Krisztina munkássága annak bizonyítéka, hogy amiképp a táj a természeti tényezők és az emberi tevékenységek kölcsönhatása révén létrejött, komplex fogalom, úgy a tájépítészeti szakma is holisztikus, egyetemes igényű hivatás. Hogy a tájépítészet több, mint az ember által használt terek alakítása, a flóra és fauna, a klíma és a társadalmi viszonyok beható ismerete. A tájépítész nem csak ezekért felel, hanem az európai tájért. Ezt a magas, szinte absztrakt szépségű célt szolgálja Kincses Krisztina, amikor azt mondja: „Hivatásom az Európai Táj Egyezmény." – írja Kovács Dániel művészettörténész a győztes laudációjában. 

A zsűri különdíját elnyerő Ghyczy Zsuzsanna és Vojtek Tímea a KörTeKert Stúdió tagjaiként 2002 óta dolgoznak együtt és munkájukban nagy hangsúlyt fektetnek a társadalmi szerepvállalásra és a fenntartható fejlődés lehetőségeinek megteremtésére. A díjra a székesfehérvári Országzászló tér megújításával, a szintén a városhoz tartozó Sóstó természetvédelmi terület rehabilitációjával és magánkertek kialakításával pályáztak. Zubreczki Dávid, a Telex újságírója laudációjában így emlékszik vissza a Sóstónál tett látogatására:

"Elindulva az északi csücsökből – mely még finoman rímel az épített környezetre és stadionhoz tartozó szabályos parkra –, olyan mintha kirándulnánk. Pedig végig egy százezres megyeszékhely belterületén járunk, egy közelmúltban kialakított ösvényen. Minden a helyén van, semmit nem érzünk feleslegesnek. Nincsenek szilárd burkolatú utak, sőt egy idő után a szórt burkolat is elfogy. Nem természetes hatású, hanem valóban természetes ösvényeken sétálhatunk vagy futhatunk. Vannak sétányok, amelyeket csak kaszálással hoznak létre időről időre."

A MÉSZ (Magyar Építőművészek Szövetsége) különdíját Eplényi Annának ítélték oda, akinek a szakma gyakorlása mellett oktatói és kutatói tevékenysége is kiemelendő. A GYIK Műhely tanáraként és 2012 óta vezetőjeként azon munkálkodik, hogy a gyerekeket a táj, a természet újrafelfedezésére, megélésre és megörökítésére tanítsa. Eplényi Anna felfogása sok tekintetben különbözik egy hagyományosan vett tájépítész gondolkodásmódjától. Ahogy Götz Eszter, a Magyar Építőművészet olvasószerkesztője fogalmaz laudációjában:

"Tulajdonképpen ő nem a tájat alakítja az emberhez, hanem fordítva: az embert a tájhoz." ... A kortárs tájépítészet többnyire megmenti a tájat, óvja, őrzi, tiszteletben tartja, rehabilitálja – mintha valami rajta kívül álló valami volna. Az az ösztönös, ugyanakkor tudós módon is átélt szimbiózis, amit Anna mutat fel táj és ember között, nagyon ritkán szerepel akár a kutatásokban, akár a bármilyen szintű tananyagokban."

A közönségszavazáson Tóth Eszter pályaművére érkezett a legtöbb a szavazat, aki Dunakeszi főkertészeként lefektette a város Zöldstratégiai fejlesztésének főbb irányvonalait, elkezdte a Duna-parton az elöregedett, telepített nyárfaerdő élőhely-rehabilitációs programját, megtervezte és koordinálta az "1000 fát ültetünk" programot. Ezen felül közösségi ültetések szervezésével a közösségi tervezés gyakorlatát is bevezette Dunakeszin. Ránki Júlia, a Tilos Rádió munkatársa laudációjában mégis egy sokkal frissebb és korántsem csak örömteli eseményre helyezi a hangsúlyt. A városon augusztus 29-én hatalmas vihar vonult át, orkán erejű, 170 km/h-s széllökésekkel. Tóth Eszter vezető feladatokat látott el a kár felmérésében, és a minél gyorsabb és költséghatékonyabb újratelepítés kidolgozásában. 

"A sebeket még sokáig viseli Dunakeszin a táj, bár a gyógyítás megkezdődött. Ám, nézzük a dolgok jó oldalát, mert van: a saját életéért megharcoló, szintén törékeny és vöröshajú letenyei nagymamától megörökölt bátorsággal Tóth Eszternek meg kell oldania a Vis Maior helyzetet. „Ennél jobbat tájépítész nem álmodhat magának. Mindent megkaptál." – mondta neki a helyzetet látva a szakma egyik tapasztalt, vitathatatlan tekintélye."

A Junior Év Tájépítésze Díj győztese Bubics Benedek, a Szent István Egyetem Tájépítészeti Karának hallgatója lett. A dunaharaszti Kék-tó területén családi horgász- és szabadidőpark kialakítására kiírt pályázaton – amire több mint 20 pályamű érkezett –  a zsűri az ő munkáját találta a legjobbnak. A tervet az alábbi linken találják: https://www.facebook.com/evtajepitesze/posts/2870744699815265 

Winkler Márk