Közélet, hírek

Átadták Debrecen új színházát, a Csokonai Fórumot

2022.08.24. 11:22

A frissen birtokba vett épületben kilencezer négyzetméteren három multifunkcionális, akadálymentesített színházi tér található. Eközben folynak a Csokonai Színház átfogó felújításának munkálatai is. 

Kedd este átadták a debreceni Csokonai Fórumot. Papp László polgármester a megnyitón azt mondta az MTI tudósítása szerint, hogy az ország megmodernebb teátrumával gazdagodott a régió, amely a tervek szerint valódi regionális színházzá válik. A megvalósuláshoz széleskörű összefogásra volt szükség, a városi szándék mellett elengedhetetlen volt a megyei közgyűlés, az országgyűlési képviselők és a kormány, valamint a Bihar Megyei Tanács támogatása.

A korábban Latinovits Színházként emlegetett Csokonai Fórum közel hatmilliárd forintból, csaknem három év alatt jött létre magyar-román együttműködés nyomán az Európai Unió, az állam és az önkormányzat finanszírozásában. 

A színház kilencezer négyzetméteres terében három multifunkcionális, akadálymentesített színházi tér található: a 350 fős Latinovits Zoltán terem, a 150 fős Kóti Árpád terem, valamint egy, a színházi produkciók befogadására is alkalmas étterem. A belsőépítészetet Balogh Balázs jegyzi, a 2019-ben bemutatott látványterveket Répás Ferenc készítette.

Az új komplexum ötlete egy 2005-ös városi tervezetben szerepelt először. A cívisváros első és legnagyobb kőszínháza, a Csokonai Színház immár több mint másfél évszázad nyomát viseli, de már nem sokáig, ugyanis annak átfogó felújítása éppen most van folyamatban. A tervek szerint ez a teátrum 2023-ban fogadhatja ismét a színházszerető közönséget - írja a haon.hu