Épülettervek/Hallgatói terv

Áttört terek - foglalkoztatóház Győrbe

2017.03.02. 11:12

Kristóf Imola fogyatékkal élők számára tervezett foglalkoztatási, oktatási és szabadidős központot. Az épület tömegeit, tereit nagyméretű áttörések tagolják és kapcsolják össze - átlátásokat és átjárást teremtve a zárt és nyitott térek, belső udvar és a külvilág között.

Célom egy olyan épület létrehozása Győrben, amely fogyatékkal élők számára nyújt foglalkoztatási, oktatási és szabadidős lehetőségeket. Az intézményben műhelyek, az ott készített termékek árusítására szolgáló bemutatótér, tantermek és tornaterem kap helyet. A közösségi terek, mint a büfé és a bemutatótér egyben a megérkezés és az elosztás terei is, ezért fontos azok központi elhelyezkedése. Az épület mozgalmasságának érdekében a többi funkcionális egység között is szükség van különböző minőségű térkapcsolatokra, amelyek az épületen belüli tájékozódást is segíthetik.
A telek Újváros városrészben helyezkedik el, a korábban szegregációs területnek számító Kossuth Lajos utcában. A környék ez elmúlt években rehabilitációs folyamatokon ment át, azonban továbbra is találhatóak rossz állapotú, nem megfelelő beépítésű házak a területen. Az intézmény egy ilyen helyzetet old meg, a rehabilitált övezetet egy társadalmi problémára tett megoldási javaslattal gazdagítva.

A beépítés kialakításakor fontos szempont volt egy zárt belső udvar kialakítása, amelyen keresztül megérkezhetnek a látogatók. Az épület térszervezésének alapja az udvart körülölelő közlekedési rendszer, melyet átvágások szakítanak meg. A kiszolgáló helyiségek és vizesblokkok a szomszéd épületek felőli, középső traktusba kerültek, ennek megfelelően a műhelyterek, tantermek, tornaterem és fogyasztótér értékes, utcai és udvari homlokzatokat egyaránt kapnak. Az építészeti kialakítás során fontos szempont volt az átláthatóság, a téri gazdagság és a fő funkciók homogén elhelyezése. Ez összefüggő légterekhez kapcsolódó galériák segítségével valósul meg, melyek a tanulás, a közösségi élet és a munka tereit kötik össze.
A galériáknál a közlekedési rendszer megszakítása nagyméretű udvari áttörések kialakítását is megengedi, melyek lehetőséget adnak a belső terek kertkapcsolatának megteremtésére. Az átlyukasztások tagolják az épület tömegét, kettős kapcsolatot hoznak létre belső udvar és a külvilág között.

Az épület külső megjelenését a kisvárosias utcaképbe való illeszkedés, és a környező két-, háromszintes téglaházak karaktere határozza meg. A környező épületekhez való illeszkedést hajtogatott elvű alacsony hajlású tetőfelület biztosítja, amely megjelenésében a külső homlokzatokkal együtt egységes épülettömeg hatását kelti.
A szín- és anyaghasználat kiválasztását az akadálymentes tervezés határozta meg, melynek során fontos szempont volt a megfelelő biztonságérzet és könnyű tájékozódás biztosítása. Ennek megfelelően az épület külső és belső megjelenésében egyaránt semleges fehér, illetve törtfehér színek dominálnak.
A belső tájékozódást segíti a funkciók szín szerinti elkülönítése, amely az ajtók tokszerkezetén, illetve nagyméretű tájékozódást segítő piktogramokon jelenik meg.

Kristóf Imola

A bemutatott diplomamunka védésére 2017 januárban került sor a BME Építészmérnöki Kar, Lakóépülettervezési Tanszékén.

 


 

A BIM-alapú ARCHICAD® az innovatív tervezés és a komplex beruházások támogatója

A magyar fejlesztésű ARCHICAD több mint tervezőszoftver, az épületinformációs modellezés (BIM) teljes folyamatát támogatja. Innovatív funkciói integráltan kezelik a tervezés, kivitelezés és beruházás minden lépését. A BIM-alapú építészeti tervfeldolgozás és tervdokumentálás mellett lehetőséget nyújt a szakági tervezőkkel történő hatékony együttműködésre, a megrendelővel folytatott interaktív tervbemutatásra, valamint a kivitelezési és üzemeltetési folyamatok költséghatékony lebonyolítására is.

Az ARCHICAD teljes mértékben támogatja a nemzetközi és hazai BIM-szabványokat. Az élő Rhino-Grasshopper kapcsolat, az élethű látványterveket előállító MAXON CineRender motor, a hagyományos 2D CAD fájlok olvasásának és mentésének lehetősége csupán néhány érv az ARCHICAD mellett. A BIMx alkalmazás mobil eszközökön biztosít interaktív épületbejárást, a kivitelezést az épület értékesítését és üzemeltetését egyaránt megkönnyítve.

Több mint 30 éves fejlesztői tapasztalat, számos világszinten is bejegyzett védjegy, valamint világszerte több mint egymillió megépült épület bizonyítja azt, hogy az ARCHICAD a teljes épület élet-ciklus során hatékony és biztonságos BIM platformot nyújt az építőipar minden résztvevőjének.