Közélet, hírek

Augusztus 20-án átvehette Kossuth-díját Nagy Bálint és Turi Attila

2021.08.23. 10:55

A járványhelyzet miatt idén az állami kitüntetéseket március 15-e helyett az államalapítás ünnepéhez kapcsolódóan adták át. A két építész Kossuth-díjban, míg dr. Dunai László építőmérnök Széchenyi-díjban részesült. 

Ahogy korábban mi is beszámoltunk, 2021-ben két építész: Nagy Bálint és Turi Attila is megkapta a Kossuth-díjat. A magyar kultúra művelésének és ápolásának elismeréséért járó legmagasabb állami kitüntetést augusztus 20-án adta át Áder János köztársasági elnök az Országház kupolacsarnokában. Ugyan a díjazottak névsorát már tavasszal, március 15-e alkalmából nyilvánosságra hozták, az ünnepélyes átadásra csak most kerülhetett sor a járványhelyzet miatt. Az indoklás szerint Nagy Bálint Ybl Miklós-díjas építész "Magyarország számára kivételesen értékes, a magyar építőművészetet egyedi stílusú alkotásaival gazdagító, sokoldalú tervezőművészi pályája, valamint a hazai és egyetemes építészeti kultúra szervezésében, illetve az építészek közösséggé formálásában betöltött kiemelkedő szerepe elismeréseként", Turi Attila Ybl Miklós-díjas építész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja pedig "Magyarország számára kivételesen értékes művészi pályafutása során Makovecz Imre szellemi örökségét méltó módon folytató, a hagyományok megőrzését a jelenkor igényeivel harmonikusan ötvöző, az organikus építészet mestermunkáinak számító, formagazdag alkotásokat felvonultató, kimagasló színvonalú tervezői életműve elismeréseként" részesülhetett az elismerésben. Nagy Bálint 1976-ban az Ybl Miklós Építőipari Műszaki Főiskola Építőipari Karán diplomázott. Hagyományos tervezői munkát végzett 1972-től az IPARTERV-ben, 1977-től a LAKÓTERV-ben és 1978-tól a VÁTI-ban. Ellenzéki tevékenysége miatt 1979 és 1987 között ácsként dolgozott. 1980-ban a Szegényeket Támogató Alap (SZETA) alapító tagja, 1981 és 1984 között a Beszélő című szamizdat folyóirat alapító szerkesztője. 1983-ban és 1984-ben a franciaországi Vence-ben, 1987 és 1990 között Amerikában dolgozott ösztöndíjasként. 1991-ben N&n névvel saját építészeti irodát alapított, 2001-ben létrehozta az N&n galériát. 2009 óta a FUGA Budapesti Építészeti Központ vezetője. Építészeti stílusa sokrétű, tervrajzainak grafikus megoldása és színezése, a hegyes, erősen visszametszett formák, éles szögek alkalmazása és a tér folyamatos megtörése expresszív hatást kelt, épületei pedig eklektikus hatásúak. Művészetét 2002-ben Ybl Miklós-díjjal is elismerték többek között.

Turi Attila diplomáját a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán szerezte meg 1985-ben. Végzése után alapította meg az Idol Gmk-t, 1987-től Makovecz Imre Makona Kisszövetkezeténél dolgozott, majd 1990-ben a Triskell Kft. alapító tagja lett, amely tagja a Makona Egyesülésnek és a Kós Károly Egyesülésnek, a szerves építészet legfontosabb hazai szervezetének. 1993 és 1995 között Őrbottyán, 1996 és 2009 között, majd 2011-től ismét Budakalász főépítésze. 2004-től a budapesti műszaki egyetemen tanít. Mesterének Makovecz Imrét tekinti. Vállalkozása készítette az 1992-es sevillai világkiállítás Makovecz által megálmodott pavilonjának engedélyezési és kivitelezési terveit, felügyelték a kivitelezést. Ő tervezte többek közt a Pázmány Péter Katolikus Egyetem piliscsabai kampuszának főépületét lezáró Egyetemi Klubot és Budakalász Faluházát. 2001-ben a Felső-Tiszavidéki árvíz idején részt vett az újjáépítésben, tíz évvel később irányító építésze volt a Devecser és Kolontár településeket ért vörösiszap-katasztrófa utáni újjáépítésnek.

2003-ban Ybl Miklós-díjjal tüntették ki, 2012 óta a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, 2016 óta az Építészeti tagozat vezetője. Tavaly egy átfogó kötet jelent meg életművéről  Erhardt Gábor és Dénes Eszter tollából. 

A Kossuth-díjhoz hasonlóan a Széchenyi-díj átadására is augusztus 20-án került sor. A tudományos élet kiemelkedő képviselőinek elismerésére dedikált díjban idén dr. Dunai László építőmérnök részesült, aki a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki Karának dékánja, Hidak és Szerkezetek Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára.