Közélet, hírek

Aukciók a FUGA termeiben! Csapó Balázs BÉK elnök levele a FUGA jubileumi eseményéről

2019.09.25. 19:25

Plakettek, kották, fotók, festmények és persze építészeti rajzok, skiccek, tervek! A FUGA 10 éves jubileumi ünnepségének záróeseményére október 5-én és 6-án kerül sor. A hétvégi eseménysorozat bevétele a FUGA korszerűsítését szolgálja. 

Tisztelt Kollégák,

Október első hetében a Budapesti Építész Kamara együtt ünnepel az idén tíz éves FUGÁval. A FUGA jelentősége a főváros kulturális életében nem szorul bizonygatásra, az építész szakma presztízsét széles körben terjesztik igényes és sokoldalú rendezvényei.

Ilyen volt a nyár közepétől augusztus végéig nyitva tartó építészeti tervrajz kiállítás, amely úttörő kezdeményezésként az építészeti munka „munkaközi” produktumát, az építész rajzot emelte fókuszba. Önök közül sokan vettek részt a kiállításon munkáikkal, és lettek részesei a tárlat egyértelmű sikerének. A nyári kánikula ellenére összegyűlt népes közönség a megnyitón valódi ünneppé varázsolta az egyedülálló kezdeményezést, amely a következő hetekben a laikus látogatók számára is nyilvánvalóvá tette a kiállítás címét: Az építészeti tervrajz is műalkotás! A FUGA nevében ez úton is köszönetet mondok mindazoknak, akik hozzájárultak a kiállítás üzenetének közvetítéséhez.

Ugyancsak köszönet illeti azokat, aki kiállított munkájukat felajánlották a FUGA következő nagyszabású akciójára, az október 5-6-iki hétvégén megrendezésre kerülő aukciómaratonra. Ez a műfaj szintén hagyományok nélküli rendezvénynek ígérkezik. A FUGA összkulturális profiljához igazodva öt művészeti ágban – képzőművészet, fotó, kézirat és kotta, design és a már említett építészeti tervrajz kategóriájában – ajánlottak fel a FUGA barátai alkotásokat a két napon át folyamatosan zajló árverésre, melynek teljes bevételét az intézmény színvonalához már nem méltó  infrastruktúra emelésére kívánjuk fordítani. Hogy a jelenlegi kultúrafinanszírozási keretek között miért van erre szükség, azt aligha kell magyarázni.

Az anyagi források megteremtése mellett azonban legalább ilyen fontos a gesztus, amely Magyarországon először hívja fel a gyűjtők – magánszemélyek és intézmények – figyelmét az építészeti tervek művészi értékére. A FUGA ezzel hagyományt kíván teremteni, feltett szándéka, hogy az építészek papíron megszülető munkáit a műtárgypiacra bevezesse.

Szakmánk nevében fordulok minden kollégához: álljunk e nagyszerű kezdeményezés mellé, és fogjunk össze annak érdekében, hogy Magyarország első építészeti tárgyú aukciója sikerrel záruljon. Kérjük, hogy lehetőségeik szerint támogassák az aukció sikerét: vásárolják meg Mesterük, tanítványuk, nagyrabecsült kollégájuk alkotásait, és vigyék hírét a rendezvénynek a szakmán kívül is.

Erre remek lehetőség, ha népszerűsítik a rendezvényt megbízóik, üzleti partnereik körében, hisz mi lehet rangosabb dísze egy-egy otthon, iroda, céges székház falának, mint a tervező építész rajza.

Mindannyiunk érdeke, hogy az építészet a kultúrán és társadalmon belül az őt megillető helyre kerüljön. A FUGA aukciója ehhez járulhat hozzá, ha sikerül kellő figyelmet keltenie – ebben a kollégák segítsége döntő lehet.

Nap mint nap éri szakmánkat – és az egész magyar értelmiséget - fájdalmas veszteség, sorra távoznak el nagy mesterek, iskolateremtő koponyák, szellemi iránytűt tartó egyéniségek. Az ő emléküknek is adózunk azzal, ha támogatunk olyan kezdeményezéseket, amelyek a kultúra autonóm értékeire hívják fel a figyelmet.

Magyarország első építészeti aukcióján, október 5-én és 6-án várjuk Önöket és partnereiket is a FUGÁba, vevőként, támogatóként a Budapest, Petőfi Sándor utca 5. míves portálja alatt.

Az aukciós kiállítás október 4-ig megtekinthető  a FUGA összes termében, a katalógus a galéria honlapján megtekinthető, letölthető, illetve nyomtatott formában is elérhető lesz a közelgő napokan

Támogassuk és vigyük sikerre együtt az építészet bevonulását a műtárgypiacra!

Köszönettel és üdvözlettel: Csapó Balázs, a BÉK elnöke

2019. szeptember 25.

 


Az aukcióra október 5-én és 6-án kerül sor a FUGÁban

Szombaton 11 órától 229 tételre, képzőművészeti alkotásra, délután 15 órától 131 fotóra lehet licitálni.

Vasárnap délelőtt 11-től design aukció indul: plakátok, plakettek, kéziratok, kották és könyvek, összesen 245 munka kerül aukcióra.

Vasárnap délután 15 órától kerül sor az építészeti aukcióra: 148 tétel várja az érdeklődőket.

 szerk: sk