Épületek/Középület

Az Aggteleki Baradla-cseppkőbarlang „Vörös-tói” bejáratának épülete, 2005

2006.02.17. 11:45

Felelős építész tervező: Salamin Ferenc
Tervező: Jakab Csaba

Építészeti műszaki leírás (részlet)

Az aggteleki Baradla-cseppkőbarlang „Vörös-tói” bejáratát körülvevő táj karakterét erősen meghatározza a felszínen kialakult közel szabályos formájú, töbörszerű horpadások sorozata. A barlangbejárat is egy ilyen mélyedés aljában található. Az épület elhelyezésekor és a környezetének kialakításakor fontosnak éreztük e karakter, az épített elemekkel és a telepített növényzettel való kiemelését és hangsúlyozását. A „töbör” alját szabadon hagyva az épületet a barlangbejárat fölött helyeztük el. A horpadás parkolóval szembeni felét a rétegeket átmetsző, a közepe felé mélyülő fallal zártuk le. A lefele mutató fal legmélyebb pontján van a barlangbejárat. A nagy falfelület alján megjelenő kis nyílás, az első pillanatban átláthatóvá és egyértelművé teszi, hogy e nyíláson keresztül a hegy gyomrába juthatunk. Az épület a fal fölött két szinten helyezkedik el.

A Jósvafőről vagy Aggtelekről autóval vagy autóbusszal ideérkező az útról lekanyarodva a jelenleg is meglévő parkolóban állhat meg. (Ezt a programnak megfelelően kibővítettük.) Erről a magaslati pontról jól belátható a töbör. A kertépítészeti kialakítás során (később a növényállapot-felmérés eredményeit is figyelembe véve), a 345 méteres szintvonalat követve, a meglévő faállományt kiegészítve egy növényzettel körbevett belső teret alakítottunk ki. Ezt a parkoló irányába egy keskeny nyiladékkal nyitottuk meg. Először ezen keresztül  szemlélheti meg nyugodtan az idelátogató egy „bástyaként” kialakított helyről letekintve a töbröt és a felette lévő épületet. Ez a hely alkalmas a csoportosan vagy családostul idelátogatóknak, hogy „rendezzék” soraikat, és a táj szemlélése során felkészüljenek a mélybe, a töbörben, majd a barlangba való leereszkedésre. A lépcsőn lejutva egy enyhe ívű úton közelíthetjük meg a barlangbejáratot. A nyiladék felé haladva a fák egyre szűkülő sora közt eljutunk a fentebb már említett nyiladékhoz. Ezen a ponton lépünk be a barlang külső előterébe.

A mélyedést szegélyező fák a teret lehatárolják, a tekintet szabadon csak felfele kalandozhat el. A lépcső tetején még a tekintet minden irányba elkalandozhat, de mire a lépcső aljára érünk csak egy leszűkített út van az előre. Innen hirtelen robbanásszerűen jutunk a töbör zárt öblébe. Azon keresztülhaladva a karszthegységre jellemző borókás-sziklás tájon át jutunk a bejárathoz. Itt belépve egy szűk előtérbe jutunk, ahonnan egyrészt egy lépcső vezet fel a fölső szintre, másrészt betekinthetünk egy rácsos kapun keresztül a barlang élőteréhez, felcsigázva az idelátogatók érdeklődését. A lépcsőn keresztül a felső részbe jutunk. 

A fogadószinten négy különálló épületrészre osztottuk a kiírás által meghatározott helyiségeket, az egészet pedig egy nagy tetővel fedtük le. Az így kialakuló zegzugos elrendezése a barlang hangulatát kelti. A jobboldali épületben (ez földszintes) kapott helyet a konténertároló-trafóhelyiség 0,4 KV-os kapcsolóhelyiség-villanyszerelő műhely. A következő tömeg földszintjén a pénztár-ajándékbolt-büfé, az emeleten a szolgálati lakással. Ez követi a női majd a férfi vécé, az emeleten a túravezető-öltöző illetve az iroda-tartalékhelyiség szintjeivel. A tömegek közt kialakuló különböző térbővületekhez más és más kiszolgálóhelyiség kapcsolódik. A lépcsőn felérve a jobbra található tömeg és a pénztárak fogadják a vendégeket, itt először tájékozódhatnak a túrák időpontjairól és megvehetik jegyeiket. A másik oldalon az ajándékbolt és a büfé található. Előtte, a barlangelőtérbe letekintő nyílás körül várakozhatnak és fogyaszthatnak. Egy lépcsőn keresztül innen lehet lejutni az előtérbe. A női és a férfi WC-hez egy elzártabb fedett térbővület csatlakozik. A túrázók az élőbb említett lépcsőn jutnak le a barlangelőtérbe. A fent várakozók a felső nyíláson keresztül izgalommal halhatják a túravezető utolsó szavait, mielőtt a csoport belépne a barlangba.

A barlangból feljövők a fentebb már leírt élménysor fordítottját járhatják végig, a barlangból az előtérbe, onnan a rácsos kapun keresztül a szabadba, majd a parkoló felé egyre feljebb és feljebb haladva.

Az alacsony hajlásszögű tető állókorcos vörösréz fedéssel, a bádogozás vörösréz lemezzel, a kémény vörösréz burkolatú sapkával készül.


szöveg+kép: Jakab Csaba
Budapest, 2001. július


Felelős építész tervező: Salamin Ferenc
Tervező: Jakab Csaba

 
Kapcsolódó oldal:
Réz van - a havi téma oldala

A havi téma megjelenését a Magyar Rézpiaci Központ támogatja.